Jag har tänkt skriva och berätta om den här jättetrevliga boken hela sommaren. Den kom ut i våras och fick hänga med oss som reselektyr och praktisk hjälp under sommarens tågluff. Även fast pappersböcker egentligen var bannlysta.

Upplev Tyskland med tåg – sju rutter, praktiska tips och sevärdheter är skriven av Anna W Thorbjörnsson och Marko T Wramén, ett par som skrivit ett helt gäng böcker tillsammans tidigare, om både upplevelser i (södra) Sverige och om tågresor i Europa.

Upplev Tyskland med tåg
Rothenburg

Denna bok koncentrerar sig alltså helt på Tyskland. Ett land som man ju oundvikligen måste igenom om man ska ta sig tågledes ner i Europa. Och som man antagligen, om man inte reser alldeles stressat, förmodligen även vill stanna till i, åtminstone för någon eller några nätter.

Boken börjar med några sidor allmänna tips. Om hur det funkar med tåg i Tyskland, om bra att tänka på överlag när man reser med tåg i Europa.

Sedan avhandlas förstås Hamburg. En obligatorisk passage och ”flaskhals” på väg ut i Europa, där många svenskar gör ett stopp på någon dag eller natt. Om man kontinuerligt tågluffar i Europa kommer man att göra Hamburg många vändor.

Hamburg

Ett kapitel tillägnas också Berlin, Tysklands huvudstad och ett populärt resmål med tåg från Sverige.

Berlin

Merparten av boken handlar sedan om 7 olika trevliga järnvägslinjer i Tyskland.

Rhen och Mosel är den sträcka som vi själva reser och upptäcker under vår tågluff. Många av de andra linjerna känns också mycket spännande.
Würtsburg-Rothenburg-Nürnberg-Bamberg till exempel. För att spana in korsvirkeshus och uppleva det tyska ölets ”huvudstad”.

Upplev Tyskland med tåg
Mosel

Eller München-Füssen-Prien am Chiemsee-Berchtegaden för att vandra i och uppleva de tyska Alperna. Eller Dresden och Sachsiska Schweiz med sina bergsformationer och berömda järnvägsbro, eller Östersjökusten från Wismar till Sassnitz. Och så vidare.

Berchtegaden

Vi hittar helt enkelt massor av uppslag till framtida tågresor i Tyskland i denna bok. Boken rekommenderas om man vill ge sig ut på tågluff och tänker sig att inkludera Tyskland i sin rutt.

Upplev Tyskland med tåg
Upplev Tyskland med tåg

Läs också: Tysklands vackraste tågresor

Missa inga inlägg. Glöm inte att följa 4000mil på Facebook och på Instagram.

 

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *