Planeringen av sommarens tågluff är nu i full gång. Vi läser, googlar, kollar rutter och funderar. Det är ju massor som ska tänkas ut, förberedas och bokas.

Dessutom håller min dotter Alva för fullt på att planera sin och kompisens tågluff som börjar 10 dagar efter vår. Så jag har väl mer eller mindre 2 olika rutter i huvudet samtidigt just nu.

Det är mycket nytt att kunna och förstå. Även om vi åkt mycket tåg både i Sverige och Europa, så innehåller interrail nya svårighetsgrader.

Hittills har jag lärt mig:

 1. Nederländerna, Tyskland, Schweiz och Österrike är bra val om man vill slippa boka en massa (dyra) platsbiljetter
 2. Frankrike, Italien och Spanien är dåliga val av motsatt anledning
 3. Banverket planerar för fullt ett stort banarbete mellan Umeå och Stockholm precis den helg som vi tänkt börja vår resa, vilket ställer till det. Det verkar vara lite av en tradition att köra stora banarbeten just precis då faktiskt, precis när sommarlovet börjar.
 4. Att åka i öst-västlig riktning i Europa verkar betydligt svårare än att åka i nord-sydlig riktning

Ja men det var väl det.

Som det ser ut nu tänker vi besöka Tyskland, Österrike och Schweiz. Och möjligen Luxemburg.

 

Och nu kommer dagens frågar till er läsare. Våra erfarenheter av Österrike är begränsade. En vecka i Bad Gastein 2001 (Alexander fyllde 1 år där!) för mig och 20 timmar oavsiktligt i Wien på vägen hem från Venedig 2017 för oss båda. På grund av en missad anslutning.

Men annars. Vilka är era bästa tips till Österrike? Vilken vandring, bergstopp, linbana, tågsträcka, stad etc får vi absolut inte missa att besöka på vår tågluff?

Hallstatt ser ju fint ut

23 Comments

 1. Ja det är ofta gammal historia som ställer till det öst till väst. Järnvägen användes ju förr mycket militärt. Belgien kan du lägga till de platsbiljettlösa. Där är det som i NL att du kommer undan så länge du inte tar de internationella höghastighetstågen (det gör du i andra länder också men där är det ju mycket vanligare med nationella snabbtåg på grund av de stora ytorna).
  Själv gillar jag Innsbruck. Det är maffigt med en större stad mitt i Alperna och vacker stadskärna har den. Du kommer lätt upp i bergen med cool bergbana.

  • Gunilla Yourstone

   Ah, Belgien ingår varken i mina eller Alvas planer, så där har vi inte forskat.
   Tack för tips! 🙂

 2. Åh vad roligt med tågluff. Det är länge sedan jag åkte tåg i Österrike så jag är osäker på hur lätt man tar sig till mina tips.
  Jag gillar vandringar som inte är för tillrättalagda. Inte för mycket folk. Vi ska vandra i Österrike i sommar men har inte riktigt bestämt var ännu. Här är i alla fall mina två favoriter hittills.
  Enzingerboden är en liten ort i en dalgång. Härifrån kan man vandra direkt från boendet eller välja att starta på högre höjd genom att ta linbanan. Vackert, gemytligt, lite folk och vad jag minns så gick vi endast svindelfria vandringar här.
  Runt Gosaukamm, fantastisk vandring och makalöst vackert! Ta linbanan upp, övernatta 2 nätter i Hütten. Liten dagsryggsäck räcker. Men, det är nog inte svindelfritt.
  Angående Hallstatt så är det fint, men har nog av asiater utsetts som en av de viktigaste platserna att besöka i Europa. Nu är jag lite raljerande, men det är verkligen hur mycket folk som helst och det är egentligen bara huvudgatan som turister får besöka. Alla gränder och småvägar är avstängda. Hallstatt går fett bort, i min värld.
  Och eftersom du frågar om Hinterglemm-Saalbach, så är min åsikt att det är helt ocharmigt, massor av cyklister och vandrare, tillrättalagda vandringsstigar. Nej tack för min del.
  Alla sjöar i Österrike är välbesökta i högsäsong. T.ex. Gmunden med Traunsee är vackert och man kan åka båt över sjön och om man är pigg i benen vandra upp till Traunstein.
  Jag gillar att åka längs Donau, speciellt i distriktet Wachau. Cykla, åk båt, besök Stift Melk, samt borgruin och vinprovning i Dürnstein.

  Funkar väl inte att lägga in foton här i kommentarerna?

  Nu längtar jag 😊

  • Gunilla Yourstone

   Hm tänkvärt. Gillar ju också småskaligt och lite folk som princip. Fast Alperna är ju alltid folk?
   Som jämförelse, har ni varit till Dolomiterna eller Jungfrau? Är det ungefär samma mängd med folk eller mer?
   För där är ju många, men ändå charmigt liksom.
   Svindelfritt behöver vi tyvärr ha. 🙂 Det var fördelen med Hinterglemm att det typ inte finns några riktigt svåra vandringar.
   Tack för alla tips, ska kolla upp dem alla.

   • Har inte så mycket erfarenhet från Dolomiterna, men en dagsvandring var rena lämmeltåget. Så förskräckligt mycket var det inte i Hinterglemm. Vissa av lederna delar man med cyklister och det innebär ju lite annan struktur. Själva orten är turistisk och sönderbyggd och väldigt ocharmig. Svårt att tänka mig att man hittar det österrikiska gemytet och gästvänligheten där. Jungfrau har vi inte varit till, än.
    I Osttyrol, utgångspunkt Lienz, har vi gjort ett par jättefina dagsvandringar på lite lägre höjd.
    Om ni inte absolut måste upp på hög höjd så finns det fina pilgrimsleder, bl.a. Johannesweg i Oberösterreich. Det är väldigt vackert med böljande kullar och frodiga ängar och skogar.

    • Gunilla Yourstone

     Tack för alla tips, vi får kolla igenom noga vad som verkar mysigast.

 3. Kanske inte så tågluffigt men jag har själv tittat på snabbtåget mellan Paris och Milano, där det fram till Lyon drar fram i 300 km/h. Plus vacker sträcka genom alperna.

 4. Spännande och roligt med tågluff. Jag älskar vandring i Österrike. Vi har vandrat en del i både Österrike och Italien och det är 10 ggr bättre i Österrike. Bättre leder, bättre skyltning, man vandrar förbi små Gasthaus där man kan äta lunch och behöver inte släpa lika mycket. Finns fler rundslingor så man slipper gå samma led fram och tillbaka. Gå in på min blogg och sök på Österrike, Zell am See, Wagrain, Hallstatt. Till Wagrain kan man åka tåg, de hämtar upp vid närmaste tågstation, och där finns många fina vandringar precis runt byn, man behöver ingen bil för att ta sig till bergen. Även Zell am See har en del vandringar som utgår från byn men där är ändå bäst att ta bilen och åka till naturreservaten och bergen.
  Hallstatt är både alldeles underbart, litet och pittoreskt. Samtidigt fruktansvärt turistiskt. Vi kom med bil, letade parkeringsplats i en halvtimme men fanns inte ett endaste ställe att parkera på. Var tvungna att fortsätta för det gick inte att vända på den smala vägen, kom till Obertraun och där upptäckte vi att vi kunde ta båten till Hallstatt istället. Och det var helt fantastiskt att få sitta i lugn och ro på båten och uppleva byn och vyerna från vattnet. Sen gick vi i land och promenerade omkring, sen båten tillbaka. Så om ni åker till Hallstatt, ta båten!!!

  • Gunilla Yourstone

   Italien, dvs Dolomiterna tyckte vi var helt underbart att vandra i. Så om Österrike är ännu bättre, så blir det kanon! 🙂
   Tack för tips, ska kolla upp dina ställen. Om vi åker till Hallstatt blir det tåg eller båt dit.

 5. Ingmar Kroon

  Det där med platsbiljetter är dubbelt. Jag brukar köpa sådana även när det inte är obligatoriskt, eftersom tågen ofta är fulla och då är det skönt att ha en sittplats. Det är snabbtågen som är dyra, men man kan ju ta dem bara ibland, när det känns värt pengarna att komma långt snabbt. Vill man uppleva något på vägen är vanliga tåg bättre. Ett tips är tåget mellan Prag och Berlin. Jättevacker resa längs Elbe. Vi åkte med tjeckiskt tåg och de hade jättebra restaurangvagn. Med öl på fat! Och god mat, bordsservering, bra service – ja hur trevligt som helst.

  • Gunilla Yourstone

   Berlin-Prag-hållet kommer vi inte åt denna gång. Men dottern funderar på det, så jag ska tipsa henne om att sträckan är vacker.

 6. Micke K.

  Nu var det i och för sig snart 35 år sedan jag senast tågluffade, så med viss reservation för att saker och platser förändrats under tiden, så skulle jag ändå varmt rekommendera Salzburg! Vi var där -86 och blev så förtjust i den staden att vi bara kände oss tvungna att återbesöka den igen året efter. Jag minns att till och med ett besök på stadens McDonalds var en upplevelse med sin vackra inredning (själva maten behöver man ju inte äta :-))
  Hela staden andas atmosfär, en sådan jag bara upplevt på ett fåtal andra platser. Salzburg genomsyras av musik, eftersom Mozart föddes där, men även annan sorts musik flödar lite här och var.
  Omgivningarna är underbara. Själva staden ligger liksom i en dalgång med omgivande berg att bestiga.
  Hoppas verkligen att få återkomma dit inom en hyfsat nära framtid.

  • Gunilla Yourstone

   Jag var faktiskt i Salzburg några timmar 2001, men gick en guidad tur och hade en 1-åring med så jag var mest bara stressad över att hålla honom nöjd. Men minns att jag tyckte om stan. Vi ska försöka få till ett stopp där.

 7. Innsbruck är även mitt tips i Österrike. Fin stad. Alper runt om. Turkos flod mitt i stan. Sevärdheter. Järnvägsstation med bra förbindelser. Bland annat nattåg direkt till och från Hamburg. Ah! Inser att jag borde skriva lite om vad man kan göra under ett tågstopp i Innsbruck (på samma sätt som jag skrivit om Hamburg). 🙂

 8. Och ja. Hallstatt har jag aldrig varit i men förstått att det är enormt populärt bland inte minst kinesiska turister (men kanske hinner de inte dit just i sommar på grund av kvarvarande covid-bestämmelser). Salzburg tågluffade jag till i ungdomen och minns som en mycket fin stad.

  • Gunilla Yourstone

   Ja jag tänker det, att kineserna kommer inte att resa till Europa i år. (hoppas, hoppas)

 9. Jag rekommenderar delstaten Steiermark och dess huvudstad Graz, en ur svenskt perspektiv ganska okänd del av Österrike, men som är SÅ värd ett besök. Underbart, böljande landskap med många vandringar.

 10. Ioreth

  Nu har ni ju iofs redan varit där. Mitt tips hade varit Mariazell – och om ni gillar lite äventyr och tåg så med Himmelstreppe från St.Pölten i Niederösterreich.
  Ingår visserligen inte i Interrail men är värd varenda Euro.

 11. Ioreth

  https://www.mariazellerbahn.at/die-himmelstreppe-2
  de har även engelsk version av sajten.
  Mariazell ligger i delstaten Steiermark.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *