Vad är skillnaden på en vandring och en promenad?. Avdelningen onödiga frågeställningar? Ja, förmodligen men jag såg frågan i ett frågeforum nyligt och gillar ju lite grann såna ”onödiga” och hypotetiska frågeställningar. Nörd som jag är.

Dessutom är frågan faktiskt lite relevant för mig med jämna mellanrum, när jag funderar om ett visst inlägg ska hamna i kategorin Vandring på bloggen eller ej.

Vilka faktorer avgör

Så vilka faktorer kan man urskilja som avgör om det är en vandring man har framför (eller bakom) sig? Jag tänker väl att det är dessa:

 • längd
 • omgivning
 • syfte
 • utrustning
Vad är skillnaden på en vandring och en promenad?
Syfte: toppbestigning

Längd

Ju längre en vandring är, desto troligare att det är en vandring och inte en promenad. Finns det några absolut siffror att peta in? Ja men under 2 kilometer kan väl aldrig vara en vandring? Och över 2 mil aldrig en promenad?  Slänger jag in som en hypotes.

Omgivning

Om man går enbart inne i en stad kan det (nog?) inte röra sig om en vandring. Om omgivningarna i stället är vildmark behövs mindre av de andra parametrarna för att det ska kännas som en vandring.

Vad är skillnaden på en vandring och en promenad?
Omgivningar som anstår en vandring

Syfte

Jag tänker att vandringen bör ha ett syfte att upptäcka, njuta, se vyer, stressa av. Alltså själv vandringen och omgivningen är målet. På en promenad kan syftet vara att motionera eller att förflytta sig från punkt a till b. Eller ett sätt att umgås med en vän.

Vad är skillnaden på en vandring och en promenad?
Syfte: att njuta, uppleva och upptäcka

Utrustning

Nu är det inte lika självklart längre. För blir det mer av en vandring om man går iförd vandringskängor och outdoorbyxor än om man går i chinos och blus? Jo, men jag tänker nog ändå det. Även om det förstås inte är det enda kriteriet.

Full ”krigsmundering”

Filosofiska funderingar

Sedan kan man förstås hitta andra mer filosofiska definitioner på när promenaden blir en vandring. Varav en av de bästa jag hittat är:

När sällskapet tystnar

Den skriver jag under på till 100%

Vad är skillnaden på en vandring och en promenad?
Stekenjokk. När sällskapet hade tystnat.

Mina klassiska kantbollar

Då avslutar vi med några hybrider som jag själv har gjort. Och har svårt att riktigt definiera vad det egentligen är för aktivitet jag utfört. En vandring eller en promenad? Men om vi tillsammans försöker applicera kriterierna ovan på dem, kanske det är möjligt att antingen avföra dem som promenader eller upphöja dem till den överlägsna kategorin vandring.

Lets go.

Min promenad genom Gävle

Bara för någon vecka sedan skrev jag om min promenad genom Gävle. 17.000 steg och rikt på upplevelser och vyer. Genomförd för att uppleva och njuta. Fast igenom en stad och genomförd iförd just chinos och en blus. Nej jag tyckte inte att den platsade som vandring och lade den heller inte i vandrings-kategorin.

Gävle – för urbant

Skeppsmalen och Skagsudde

Den här var lite kvalfylld för mig. För först vandrade vi ju Fyrstigen. En halvtimmes vandring. Fast i förödande vackra omgivningar och genomfört enbart för att se och uppleva. En annan betydligt kortare och mer rationell väg fanns ju också till fyren.

Och sedan Lotsstigen. Egentligen 9 km lång enkel väg. En klockren vandring. Om det inte vore för den lilla detaljen att vi faktiskt inte vandrar Lotsstigen. Vi vandrar bara någon kilometer i början på Lotsstigen. Och sedan tar vi bilen till slutet och vandrar någon kilometer där också.

Så nej, jag skulle inte rubricera detta som en vandring. Även om jag hade outdoor-shorts och allt. Men ändå hamnade den faktiskt i vandrings-kategorin, eftersom jag faktiskt beskriver en vandring som är möjlig att göra för andra. Fast jag kände mig lite som en fejk när jag la den där.

Skagsudde – en knivig kantboll på vandringbarometern

Gästriklands högsta punkt – Lustigknopp 402 m.ö.h.

Bara 2 kilometer tur och retur. Fast i skogsmiljö och med en väldigt stor andel upptäckarlust och outdoorkläder. Nej, Lustigknopp kan inte med den bästa vilja i värden betecknas som en vandring med den korta distansen. Men ändå så har den hamnat i vandrings-kategorin på bloggen eftersom jag vill hålla alla mina Landskapstoppar i samma kategori.

Lustigknopp – nej men ändå ja

Getsvedjeberget

Getsvedjeberget tar bara en timme tur och retur att gå. Inga avstånd alltså. Men äventyrligt, vacker natur och fantastiskt utsikt. Samt riktigt brant, på några ställen måste man ta i med händerna. Detta blir trots den ringa sträckan en klockren vandring för mig, eftersom det innehåller rätt omgivning och syfte i kubik.

Vad är skillnaden på en vandring och en promenad?
Getsvedjeberget – ett självklart ja trots sin ringa längd

Anse Coco, Seychellerna

Den världsberömda stranden Anse Coco på La Digue, Seychellerna, gång på gång utsedd till världens vackraste strand, nås bara genom en 45 minuter lång promenad. Eller vandring. Längs havet, över en liten höjd, ner igen osv.

I högsta grad vackra omgivningar, en längd som skulle kunna platsa som vandring med lite skohorn. 1,5 timme blir det ju fram och åter. Men så har vi det där med syftet. För man går ju för att ta sig till punkt b. Det vill säga stranden där man ju vill bada. Och då, tillsammans med längden faller vandringen här tycker jag. Det blir en promenad av den här aktiviteten.

Vad tycker du är skillnaden på en vandring och en promenad?

Läs om alla våra vandringar här.

Missa inga inlägg. Glöm inte att gilla 4000mil på Facebook och på Instagram.

 

16 Comments

 1. Minett

  Det finns ju trekking också. Trekking i Nepal, exempelvis. Och som du skriver , så är det olika faktorer som avgör vad man gör. Alla är trevliga på sina sätt.

  • Gunilla Yourstone

   Ja, vad skiljer trekking från vandring, har jag alltid undrat?

   • En definition som jag hittade var att vandring är minst en dag, trekking minst ett par dagar. Jag har dock inte forskat vidare i det men har ett liknande inlägg på temat i utkastmappen. Måste nog ta och utveckla det lagom till höstens promenadsäsong…

 2. Minett

  Trekking är mer krävande än vandring. Svårighetsgraden är högre. Samt så varar en trekking längre än en vandring, 5-15 dagar. Om jag förstått saken rätt när det gäller dessa ord.

 3. Elisabeth

  På vandring har man matsäck med. Det har man inte på promenad. Definitionen funkar även för begreppet friluftsliv. Som matsäck gills också snacks typ bars eller nötter. Dvs när längden eller miljön eller möjligen vädret gör att det krävs en energipåfyllnad för att det ska vara säkert eller lustfyllt.
  En gång i Norge hade vi mödosamt kämpat oss ett antal kilometer upp längs ett fjäll, och slagit basläger där för några dagar. Barnen var typ 5 och 8 år. Det var jättefint, men kändes rätt konstigt när norrmännen traskade förbi. En herre kom vid niotiden på kvällen, iförd gympaskor, korta idrottsshorts, t-shirt, och med en fantaburk i ena shortsfickan. Inget mer. Han var på kvällspromenad, uppenbarligen (man får ha dryck mer på en promenad, fast det är gränsfall). Några barnfamiljer med betydligt yngre barn än våra gick raskt förbi oss upp till toppen och tillbaka igen, på samma tid som vi gick halvvägs, och satt och gjorde lunch. Dvs de gick 3 ggr så långt som vi på samma tid. Fast de hade nog matsäck med.

  • Gunilla Yourstone

   Ja men den var ju bra! Matsäck hör definitivt till en vandring. Fast då får jag stryka Getsvedjeberget, för där behövdes ingen matsäck, knappt ens vatten.

 4. Så bra att du berättar, haha. Jag bli alltid sååå nervös när jag ska skriva. Ibland skriver jag vandring/promenad för att känna mig på säkra sidan, haha.

  • Gunilla Yourstone

   Hehe, ja det är lätt att gå fel här. Men nu har ju jag skapat en lite lathund så att det ska gå lättare. 🙂

 5. Det beror nog på vem som tillfrågas. Många vill kidnappa mer avancerade former av aktiviteter än det faktiskt är och drar sig inte för att kalla en promenad på ett par kilometer för vandring. Men, med deras preferenser (som kanske tar bilen till jobb eller har ett allmänt rörelsefritt liv i övrigt) kanske även den enklaste ansträngning blir en mer avancerad form?

  Jag hinner ju tänka på att jag förmodligen inte har klättrat på Skuleberget om en bergsklättrare skulle beskriva aktiviteten. Jag menar, via ferrata? Lägg av.

  Jag har också några gränsfall. Fettjeåfallet, genom storslagen natur men bara ett par kilometer enkel väg. Eller Suljätten, i fjällmiljö och upp på en bergstopp som är tre kilometer enkel väg och som en treåring klarar av. Egentligen promenad, men jag har både lagt dem i vandringskategorin och kallar det för vandringar. Eller… kanske mer dagstur när jag tänker efter. Där har vi ju ett ord till då.

  🙂

  • Gunilla Yourstone

   Jag har blivit generösa mot mig själv med beteckningen vandring med åren. Förr var det bara en heldag, minst 8 timmar, 1000 meters stigning och blodsmak i munnen, typ som dög. Men nu platsar mycket som försiggår i naturen och som inkluderar en vacker upplevelse. 🙂

 6. Skönt med lite ordning och reda! Helt ärligt så använder jag ordet vandring i text ofta för att jag tror att det är det folk googlar på just nu. Egentligen tycker jag vandring ska vara minst en heldag. Saknar en semiterm för de kortare turerna men är egentligen beredd att köpa er definition för enkelhetens skull

  • Gunilla Yourstone

   Det är nog därför jag drar mot vandrings begreppet också. Det är mer substans i det. Samtidigt vill jag ju att det som finns i min vandringskategori ska upplevas som riktiga vandringar, så man inte tycker att äsch, det här var ju bara töntiga promenader. 🙂

 7. Anders

  Hej
  Vi har en ganska enkel beskrivning, nämligen
  Lättare sko på – promenad
  Känga på – Vandring,

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *