Vår längan till de vackraste utsiktspunkterna vid Höga kusten tycks visst lika oändlig som antalet toppar att utforska längs samma kust? Så fort vi tror oss om att ha bestigit dem alla, dyker förstås ytterligare en ny upp.
Till slut blir det nästan en sport. För vilken av dem är väl vackrast av dem alla? Det kan ingen människa veta innan man själv stått högst upp på varendaste en.
Vår vandring upp på Valkallen
På vägen ner till Gävle i början av maj, kan vi förstås inte motstå att stanna till och besöka vårt senaste fynd av bergsknallar, Valkallen.
Vi svänger av vid Skullersta och kör över bron mot Lövvik. Detta är en del av Höga kusten som vi aldrig besökt förut. Här går de första etapperna av Höga kustenleden. Efter Lövvik finns en parkering till höger. Vi är inte ensamma på väg till Valkallen idag, ett 10-tal bilar finns redan på plats.
Vandringen börjar längs Höga kustenleden, etapp 2. Man har avverkat i slänten, det ger mer utsikt och en ljuvlig doft av nyfällda träd. Efter några hundra meter kommer skylten till höger upp till Valkallen. Bara 800 meter, men brant, ska det visa sig.
Våren är på gång, men inte mer. Vi hittar tussilago och enstaka vitsippor, men lövträden är kala och det ligger rätt mycket snö kvar här på nordsidan av berget.
– Tog du inte på dig kängorna? Säger jag med en blick på Christofers fötter.
Men nej, det visar sig förstås att Christofer gett sig av på en 10 dagar lång vandringssemester utan kängorna. Bara ett par låga vandringsskor i packningen.
”Packa med handledning” som han själv brukar uttrycka sig om newbisar inom militären. Kunde han gott använda sig av själv emellanåt också, tänker ju jag.
Som det nu är får han halka runt i lågskorna i sockersnön. Med stroke och allt. Det är brant uppför, längs flera partier finns rep för att dra sig upp och hålla balansen. Fast allra mest till användning kommer de nog på nedväg.
Trappor har man satt upp också. På de allra värsta ställena.
Snart är vi ändå uppe. Lågskor, snö och rep till trots. En stuga finns här. Som sköts ideellt av Lövviks By och Idrottsförening. Idag är de här och städar ett helt gäng. Det är ju också en bedrift att släpa upp all städutrustning längs den väg vi kom. Stugan flögs visst upp i delar med helikopter när det begav sig.
Torrdass och ett gäng grillplatser, bänkar och bord, finns här också.
Utsikten är fenomenal, främst åt väster. Här har man Ångermanälvens inlopp och Högakustenbron i fonden. Kungligt!
Vi delar på några Ballerina och klappar hunden som Lövviksborna har med sig. Solen värmer om man sitter med ryggen mot stugväggen och får lä. Denna första dagen av vår i norr och denna första dag av vår efterlängtade semester.
Om Valkallen
Valhallen är ett berg i södra delen av Höga kusten. Valkallen är 240 m.ö.h. och toppen erbjuder mäktiga vyer över Ångermanälvens inlopp, Högakustenbron, Storöns naturreservat samt Norabygden.
Om vandringen till Valkallen
Det finns två leder upp till toppen av Valkallen. Båda stigarna utgår från etapp 2 av Höga kustenleden. Det går därför utmärkt att avvika från Höga kustenleden längs den ena stigen och sedan återvända ner längs den andra, och sedan fortsätta sin vandring längs leden där man kommer ned.
Den led som börjar närmast Lövvik är brantast, här går man ibland längs trätrappor och ibland finns rep att hålla sig i. Det är att rekommendera att ta denna led upp och den andra ner om man tänker gå båda. Vi gick själva både upp och ner längs den branta stigen.
Stugan på toppen går att övernatta i och är försedd med vedkamin. Stugan och stigen sköts av Lövviks By och Idrottsförening. Den som sover över i stugan swishar betalning till dem. Även om man bara vandrar leden är det att rekommendera att man swishar en slant för sitt slitage på leden. Se nedan.
Hitta till Valkallen
Till Valkallen kommer man genom att vika av från Höga kustenledens etapp 2.
Strax efter byn Lövvik svänger Höga kustenleden höger in på en skogsväg. Här finns en parkering för den som kommer med bil och bara vill bestiga själva Valkallen. Om man knappar in Valkallen på gps:en så kommer man att bli felaktigt ledd in på en privat infartsväg, så skippa gps:en sista biten.
Härifrån är det ca 1 kilometer till toppen. Först några hundra meter längs Höga kustenleden och sedan höger vid skylten. Och så antingen samma väg tillbaka, eller så tar man en längre sväng genom att gå den andra stigen tillbaka och sedan ta Höga kustenleden tillbaka till parkeringen.
Läs också: Lilla Högakustenleden – en försmak av Höga kustens vandringar och utsikter
Missa inga vandringar. Glöm inte att följa 4000mil på Facebook och på Instagram.
Men alltså WOW! Vilka helt magiskt vackra vyer ni fick uppleva! 😀
Ja det var så fint däruppe! 🙂