Betalt samarbete med Oddhikers
Hur är Färöarna som vandringsdestination? Undrar ju ni förstås och idag ska vi försöka besvara frågan.
Passar Färöarna för vandring?
En relevant fråga, för alla destinationer passar ju inte ens för vandring. Men jo, Färöarna är på många sätt en perfekt vandringsdestination.
Vacker natur och dessutom mycket natur. Ett klimat som gör att snön sällan stannar kvar gör dessutom naturen tillgänglig året om.
Å andra sidan, dramatisk och inte helt ofarlig natur. Plötsliga stup och branta passager är mer regel än undantag. Lägg dessutom till ett oförutsägbart väder, där dimma, regn och hårda vindar kan komma plötsligt, så förstår man ungefär vart vi är på väg.
Vinden på Färöarna sägs kunna piska upp fiskar ut vattnet och blåsa ner får i havet.
Att vandra på fel plats och vid fel tidpunkt kan därför många gånger vara farligt.
Var kan och får man vandra?
Färöarna har ingen allemansrätt. Om det inte tydligt framgår att man får vandra på en plats, så får man det inte. Helt enkelt.
Dels finns vandringsleder som man får gå själv efter att ha avlagt en liten avgift. Via kortläsare, kontanter i brevlåda eller biljettkiosk.
Sedan finns vandringar som bara är tillåtet att gå med guide.
En bra sida för att hitta guidade vandringar är denna.
Vi funderade själva på att köpa turen ut till Drangarnar, men hur det nu var, så blev det inte av. Den här gången i alla fall.
Lämplig utrustning och kläder
Det är viktigt att ha bra kläder när man vandrar på Färöarna. Varma och vindtäta kläder året runt. Mössa och handskar kan alltid behövas.
Bra skor är viktigt, att halka kan vara förödande om man befinner sig i närheten av ett stup.
”Hala” byxor varnas det också för. Om man ramlar och börjar glida utför en slänt, kan det vara svårt att få stopp på ekipaget i tid med en glatt byxbak.
Fler tips om rätt vandringsutrustning hittar du här.
Bästa vandringarna på egen hand
Dessa vandringar kan vi rekommendera på Färöarna.
Traelanipa – Trälklippan
Förmodligen Färöarnas mest kända vandring. Och det kan den tacka Instragram för. Här vandrar man till en synvilla av en, till synes flytande sjö. Men också till riktigt häftiga lodräta fågelklippor.
Traelanipa heter klippan. För att här ska man ha knuffat ut lata trälar när det begav sig förr i tiden. En klassisk ättestupa med andra ord.
Vandringen är enkel och på 6-8 kilometer beroende på hur man går och tar 2-3 timmar. Man betalar en avgift vid en entrékiosk i början av vandringen.
Fyren vid Trøllanes på Kalsoy
En av de vackrare platserna på jorden är slutpunkten för denna vandring. Vi hade dimma på vår dag och kunde mer eller mindre ha gråtit blod inför detta faktum. Men några smaskiga vyer lyckades vi ändå få oss till livs.
Trixet med denna vandring är inte själva vandringen, den är lätt och endast 4 kilometer lång. Trixet är i stället att lyckas ta sig med på den pyttelilla bilfärjan över till Kalsoy. En timme i bilfärjekö får man räkna med.
Slættaratindur – Färöarnas högsta berg
En toppbestigning där varje steg är uppför. Brantare och brantare dessutom.
Upp och ner tar 2-3 timmar.
Saksun – ut a Lonna
I byn Saksun finns två vandringar. Den ena leder, som så många andra vandringar på Färöarna uppåt, över berget.
Vill man prova en annan typ av vandring, kan man i stället gå ”ut a Lonna”, det vill säga genom en grund fjord, ut mot havet.
Vandringen startar med en metallgrind och en kortläsare för betalning av vandringsavgiften. Den tar någon timme i anspråk bara.
Villingardalsfjall
Längst bort i nordöstra Färöarna finns denna toppbestigning. Vandringen börjar i byn Viðareiði på ön Viðoy. Vid starten finns en brevlåda där man kan lägga sin vandringsavgift i form av kontanter.
Vandringen är 6 kilometer och tar 2-3 timmar. Man kan välja att bara gå upp en bit på berget om man vill, utsikten blir snabbt sevärd.
Läs också: 25 saker att se och göra på Färöarna – våra bästa tips
Missa inga inlägg. Glöm inte att följa 4000mil på Facebook och Instagram.