Färöarna är en förödande vacker ögrupp. Här finns fantastiska platser och landskap var man än vänder sig. Detta är våra allra bästa tips till saker att se och göra på Färöarna.

Vad säger ni, ska vi ta dem från väster till öster, för att få någon form av systematik i det hela?

Mulafossur

Mulafossur är ett vattenfall som på ett synnerligen fotogenique sätt kastar sig, från att vara en oansenlig bäck, ut över ett stup och ner i Nordatlanten.

Läs mer: Vatenfallet Mulafossur och byn Gasadalur – vi besöker vägs ände och pratar med en söt farbror

göra på Färöarna
Färöarna

Gasadalur

Gasadalur är ju byn precis ovanför Mulafossur. En osedvanligt söt och vackert belägen by så långt västerut man kan komma i ögruppen bil- och vägledes. Väl på plats bör man också beundra dels tunneln hit som byggdes 2006  och dels vandringsstigen över berget hit, den som före 2006 var den enda vägen in och ut ur byn.

Bøur

Nästa by. För Bøur är ytterligare en obegripligt söt by. Som dessutom råkar ha en av världens vackraste utsikter.

Tindholmur

Ön Tindholmur är något alldeles extra. Även med Färöarna-mått mätt. Man ser ön från Bøur och vägen ut mot Gasadalur. Sedan finns det båtturer också där man tar sig närmare och får sig en bättre titt på denna dramatiska skapelse.

göra på Färöarna

Mykines

Ön Mykines går det båtturer till från orten Sorvágur på Vagar. Här finns ett rikt fågelliv med en stor koloni av lunnefåglar, men också en  vandring till Mykines fyr.

Traelanipa

Traelanipa är en dramatisk lodrät klippa som fått sitt namn eftersom den på vikingatiden sägs ha tjänat som ätterstupa där man knuffade ner lata trälar och andra oduglingar. Här uppifrån klippan är det också möjligt att se en synvilla, en sjö som ser ut att sväva. Därför har platsen och sjön blivit kända och många genomför vandringen ut hit.

Läs mer: Vandring till Traelanipa, Trälklippan – Färöarans egen ättestupa

göra på Färöarna

Trøllkonufingur

Trøllkonufingur, ja men trollkvinnans finger alltså. Så heter denna dramatiska klippformation ute i havet. En smal liten väg från Sandavagur och en liten vandring så är man här.

göra på Färöarna
Trøllkonufingur
Sandavagur

Saksun

Färöarnas vackraste by, heter det i turistbroschyrerna. Vad vet vi, vägen dit är inte så tokig den heller, eller vandringen ut mot havet från den igenslammade lagunen.

Läs också: Den vackra byn Saksun – en Instagrambild och en vandring längs fjorden ut mot havet

göra på Färöarna göra på Färöarna

Tjørnuvík

Ytterligare en söt by, det ska visa sig att Färöarna har några stycken. Byn är den nordligaste på huvudön Streymoy och ligger vid vägs ände. Vi får oss en trevlig pratstund med några äldre locals här. Men tyvärr saknar vi kontanter och går därmed miste om våfflorna.

Risin og Kellingin

Risin och Kellingin är två spektakulära klippformationer ute i havet utanför Tjørnuvík. De kan ses dels från Tjørnuvík och längs vägen dit, men också från vägen till Gjogj, se nedan.

göra på Färöarna

Fågelklipporna vid Vestmanna

Från orten Vestmanna utgår en fågelskådningsbåt för den som vill få närkontakt med fågelklipporna från havssidan.

göra på Färöarna

Vattenfallet Fossá

Färöarnas högsta vattenfall är värt ett stopp. Det ligger längs vägen upp till Tjørnuvík och alldeles intill vägen. Fallhöjden är 30 meter.

Kirkjubøur

Kirkjubøur  är Färöarnas viktigaste historiska ort. Under medeltiden var detta ett biskopssäte och ortens historia går tillbaka till vikingatiden. Här finns dels ruinen av Magnuskatedralen, ett arbete pågår med att få upp den på UNESCOS värlsarvslista. Sedan även Olofskyrkan som byggdes redan på 1200-talet och därmed är Färöarnas äldsta kyrka som fortfarande används. 

göra på Färöarna

Tinganes

På en halvö i huvudstaden Torshavn, precis bredvid hamnen ligger Tinganes. Detta är Torshamns ”gamla stan” med charmiga hus med grästak. Tinganes har fått sitt namn från lagtinget som etablerades på denna halvö under vikingatiden. Det är också härifrån Färöarna styrs än idag, här ligger alla Färöarnas departement.

göra på Färöarna

Torshavs restauranger

I Torshamn finns ett antal riktigt bra restauranger. Det är därför en bra ide att bo här i alla fall ett par nätter så att man någorlunda hinner äta sig igenom stan.

Läs också: Mat och resturanger på Färöarna

Färöarnas tunnlar, bland annat under havet

På Färöarna är förstås infrastrukturen en utmaning. Under 2000-talet har många avancerade tunnelbyggen genomförts och vi tycker faktiskt att tunnlarna är en liten sevärdhet i sig. 3 underhavstunnlar finns det, dessa kostar pengar att köra och den djupaste går hela 187 meter under havet. I denna tunnel finns även en rondell. Vi vet inte säkert, men gissat att det kan vara världens enda underhavsrondell.

göra på Färöarna

Vägen till Gjogv

Vägen från Eidi till Gjogv gäller för att vara Färöarnas vackraste. Och vi kan bara hålla med. Vi åker här flera gånger bara för att vi inte kan få nog.

Läs mer: Vägen till Gjogv – och vandring längs den fantastiska fågelklippan

göra på Färöarna

göra på Färöarna

Högsta berget, Slættaratindur

Vi kommer inte ända upp till toppen. Det är farligt brant och Christofers balansproblem slår till nästan genast. Jag fortsätter ytterligare en bit men vänder också innan toppen. Men utsikten härifrån är vacker, det får man medge.

Så högt upp kom jag.

Gjogv och fågelklippan

Här har vi en sån där bedårande liten by igen. Gjogv är verkligen en charmig by väl värd att besökas. Vackert ligger den också. Men det allra bästa med Gjogv är ändå fågelklippan ovanför byn. Det finns en vandring med anlagda trappor som går upp till kanten på den lodräta fågelklippan. Här finn goda möjligheter att se lunnefågel på nära håll.

Man ser också ön Kalsoy på avstånd. Vid någorlunda väder är detta en helt underbar tur att ta.
För den som inte orkar klättra ända upp finns även en närmare fågelklippa att spana in, om man går ut på den lilla udden vid hamnen.

göra på Färöarna

Funning

Ytterligare en obligatoriskt by med ett läge att dö för. Här finns dessutom om utomordentligt söt kyrka med grästak att beundra.

göra på Färöarna

Vandring till fyren vid Trøllanes, Kalsoy

Hjärtat nästan snörps åt i kroppen på mig bara jag tänker på den här vandringen och platsen. För det var ju så förödande vackert. Och samtidigt så dimmigt, så dimmigt. Men vi fick se klippan till slut ändå. Den som reste sig rakt upp från ingenstans.

Läs mer: Vandring till fyren vid Trøllanes på Klasoy

göra på Färöarna göra på Färöarna

Kópakonan på Kalsoy

Kópakonan, sälkvinnan, heter en staty vid havet i orten Mikladalur på Klasoy.

Sälkvinnan är en av de mest kända och återberättade legenderna på Färöarna och handlar om en säl som blev en kvinna och sedan åter en säl. Och när männen i Mikladalur dödade hennes sälman och sälbarn uttalade hon en förbannelse över dem så att några av dem varje år måste dö, antingen på havet eller genom att falla från klipporna.

Statyn är från 2014.

foto: Wikimedia kallerna

Christianskyrkan i Klaksvik

Christianskyrkan i Klaksvik är en modern kyrka mitt i Färöarnas andra största stad. Den stod färdig år 1963. Kyrkan har fått sitt namn efter kung Kristian X av Danmark och ritades av Peter Koch.

Christianskyrkan
Ett annorlunda konstverk i Klaksvik

Kunoy

Ytterligare en långsmal vacker ö är Kunoy. Hit kan man köra via en bro över ett smalt sund. Som vanligt är det dramatiska berg, vackra vägar längs havet, en kyrka och ett gäng får inblandat.

Viðareiði

Långt bort, så långt österut på Färöarna som man tar sig väg- och billedes ligger orten Viðareiði. Mäktiga vyer förstås och så finns det en vandring som man kan göra upp på berget längt norrut. Där vyerna blir ännu bättre.

göra på Färöarna

Missa inga inlägg. Glöm inte att följa 4000mil på Facebook och på Instagram.

 

6 Comments

 1. Marianne

  Helt fantastiska bilder!

 2. Janne Tjernberg

  Så vackert
  Hit vill jag åka

 3. Andrea Berg

  Har blivit såld på Färöarna. Vilken årstid var ni där?

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *