Sena kvällsflyg på hemväg från ett resmål urartar ju gärna till veritabla chickenrace mot flygplatsen och avgångstiden? I ett försök att utnyttja dagen maximalt. Så även denna gång.
Vi lyfter från Gran Canaria först vid 20-tiden på kvällen. Ägnar förmiddagen åt vandring längs kusten i Agaete, ut på de svarta klipporna mot havet. Hinner köra kustvägen söderut från Agaete under lunchtimmarna. Till utsiktsplatsen Mirador del Balcón med sitt glasgolv. Framåt eftermiddagstimmarna känns det ändå rätt att flytta fram sina positioner geografiskt. Närma sig flygplatsen i alla fall.

Mirador del Balcón

Bandama-kratern

Vi hittar en intressant vandring, Bandama-kratern. Caldera de Bandama. Det här naturområdet, numera naturreservat, bildades för 5000 år sedan ur den gamla vulkanen Pico de Bandama. Kratern är 216 meter djup, 574 meter hög och mäter 1 000 meter i diameter. 

Bandama-kratern
Med max vidvinkel kan man få med hela Bandama-kratern på samma bild
Bandama-kratern

Det är sällan man stöter på så tydliga kratrar ändå. Välbevarade liksom. Det är ingen tvekan om vad detta en gång varit. Även om vulkanen numera är inaktiv.

Bandama-kratern

Det finns två vandringsleder här som vardera tar någon timme. Antingen går man ned till botten av kratern och upp igen. Eller så går man runt hela vulkankratern längs kanten.

Bandama-kratern

Vi tänker att vi inte hinner båda. Trots allt det där med chickenrace. Inte om vi även vill hinna äta middag. Och det vill vi ju. En nattflight hem till Umeå väntar.

Eftersom vi är totala suckers för utsikt vinner ju kantvandringen. Utsikt över både krater och omgivning varje steg av den 4 kilometer långa vandringen.

Bandama-kratern
Bandama-kratern

Vår vandring

Vi sätter av i motsols-varv. Passerar förbi en resort med golfbana. Det är den enda bebyggelsen här. Vandringen går i vulkaniskt svart sand. Lite upp och ner blir det. Bortanför vulkanen ser man havet. Bakåt börjar solen så smått sänka sig nedåt.

Bandama-kratern
Bandama-kratern

Ett tyskt par som kommit ut från resorten går jämsides med oss ett tag, men vänder sen tillbaka. I övrigt är vi ensamma. Snart nog har vi rundat kratern och befinner oss på motsatt sida.
Sista biten när vi börjar komma varvet runt, kommer vi ut på asfalterad väg.

Körfältet mot kratern till är avstängt med stora sprickor och jordskred ner i kratern. Kanske borde man inte ha en bilväg här alls? Det är inte direkt fasta material i kratersidorna. Snarare porösa.

En timme tar vandringen runt. En trevlig, vacker och intressant vandring. Man är som sagt inte bortskämd med att få balansera på kanten av en vulkankrater.

Bandama-kratern

Tillbaka där vi startade finns ett par restauranger med uteserveringar. Det är hett men vi biter ihop och sätter oss i solen. I morgon är vi hemma i snögloppen i Umeå igen. Vi kör ett beprövat trick och beställer ”samma som dom” och pekar på ett av borden i närheten. In kommer fräsande kött på stekhäll som steker klart vid bordet, Pimientosde padron och hemgjord pommes. Bland det godaste vi äter på hela veckan.

Nu, och först nu, är vi redo att köra ner mot flygplatsen.

Fakta om dagens vandring

Vandringen runt kraterkanten är en cirkulär vandring (förstås) på knappt 4 kilometer. Den är relativt lätt att gå, lite upp och ner i grusslänter, men inget avancerat. Sammanlagt är höjdskillnaden 186 meter. Turen tog 1 timme och 20 minuter för oss. Här kan du se vandringen i Garmin.

Denna tur kan med fördel kombineras med en tur ner i kratern. Detta tar ytterligare 1 timme fram och åter.

Denna vandring finns i boken ”Vandring på Gran Canaria” av Anita och Birger Løvland som nummer 24. I boken är den angiven som 1 stjärna av 4 i svårighetsgrad.

Bandama-kratern
Bandama-kratern

Var ska man bo på Gran Canaria?

Närmast till för vandring runt Bandama-kratern bor man i huvudstaden Las Palmas. Vi hittade ett helt fantastiskt hotell i gamla stan, Boutique Hotel Cordial Plaza Mayor de Santa Ana. Ett snyggt boutiquehotell med en perfekt takterrass i bästa läge.

Läs också: Vandring till Montana Altavista

Missa inga inlägg. Glöm inte att följa 4000mil på Facebook och på Instagram.

4 Comments

  1. Ingela Brännlund

    Sån härlig vandring där på sluttampen av resan.
    När på året var ni där? Kan det vara nåt som funkar om man vill åka strax efter nyår?

    • Gunilla Yourstone

      Detta var den 30:e mars.
      Vandringen bör absolut funka året om.
      Fast vintern kan ju vara lite regnig på norrsidan som jag har förstått det.

  2. Anna Camilla

    Tack för tips! 🙌
    Var det hyfsat tyst på hotellet på nätterna trots läget?

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *