Klippan Roque Nublo, eller Roquefort Nyblom som autokorrekt envisas med att kalla den, är Gran Canarias mest kända landmärke och mest iögonfallande klippa. En av värdens största ”hela” klippblock, så att säga. Dessutom belägen så högt upp, precis mitt på ön och så strategiskt att den syns från stora delar av ön.

Roque Nublo
Roque Nublo
Där borta är den ju! sett från Mirador Degollada de Becerra

Roque Nublo betyder ”klippan bland molnen” och var helig för urbefolkningen på ön. Förstås hur skulle man gärna kunnat dra andra slutsatser än att gudarna hade haft något med dess tillkomst att göra? Så spektakulär, så iögonfallande. Så gudomlig liksom som den ter sig högt där uppe på Gran Canarias tak?

Hit vill vi förstås vandra en dag. Det finns otaliga vandringsleder till och runt Roque Nublo. T.ex. kan man vandra runt hela klippan, en vandring på cirka 5 kilometer. Vi bestämmer oss dock för att bara ta den närmaste vägen fram till klippan. Från parkeringen vid GC600 är det 1,5 kilometer fram. Massiv utsikt hela vägen och det göttaste av det göttaste. Detta är en av de populäraste platserna att besöka på öns inre. Typ obligatorisk för den stora örundturen som många tar som ett avbrott från stränderna i söder.

Vi kör därför en tidig start. Tar oss knappt tid för frukost, när vi vaknar och ser att hela dalen under vårt hotell, Barranco de Tejeda, ligger öppen och molnfri denna morgon.
– Vi ska vara först fram idag, säger vi entusiastiskt i bilen. 2:an är den första förloraren!

Men nej, vi blir inte först, kanske 4:a på bollen idag, ser vi på den nästan tomma parkeringen. Det är kyligt på den här höjden, nästan 2000 m.ö.h. Shortsen framhärdar jag med, jag är ju ändå en svensk på semester. Men det får bli ett långärmat förstärkningsplagg upptill. Inte dunjacka som för mina spanska medturister.

Vi ger oss av. Men nu gör klippan skäl för namnet. Från ingenstans sveper molnen in. Döljer nästan klippan när de är som tätast. Vi hittar en urgröpning vid klippans fot med skönt lä och idisslar ett tag. Mycket riktigt, snart har molnen svept vidare någon annanstans och vår klippa är fri igen. Att njuta av på tillbakavägen.

Roque Nublo
Roque Nublo

Vandringen var kort idag, men mycket mer ”månlandskap” än så här blir det inte. Inte på Gran Canaria i alla fall. Spektakulärt och sevärt. Väl värt att komma tidigt också och slippa trängseln om både parkeringar och uppe vid klippan.

Roquefort Nyblom, ska vaka över oss alla våra dagar i Gran Canarias inre. Som en polstjärna att följa och orientera sig efter där på sin höjd.

Roque Nublo
Denna plats finns precis bakom Roque Nublo

Fakta om Roque Nublo

Roque Nublo är förstås som allt annat på Kanarieöarna av vulkaniskt ursprung. Den är mellan 80 och 90 meter hög (vi hittar olika uppgifter) och står på 1813 m.ö.h. Detta är ett skyddat naturreservat och Roque Nublo är den 3:e högsta punkten på Gran Canaria. Pico de las Nieves är den allra högsta punkten på ön.

Roque Nublo

Fakta om vår vandring

Denna vandring i sin kortaste form är alltså 3 kilometer lång fram och tillbaka och tar en dryg timme att tillryggalägga. Sedan är risken rätt stor att man vill tillbringa lite tid framme vid klippan också. Så beräkna 2 timmar.
163 meter upp och 163 meter ner.

Karta över vandringen
Roque Nublo

Läs också: Så vad tyckte vi om Gran Canaria? – massturismens flaggskepp

Missa inga inlägg. Glöm inte att följa 4000mil på Facebook och på Instagram.

6 Comments

 1. Härliga bilder! Och jag kommer definitivt att kalla klippan för Roquefort Nyblom i fortsättningen 😂😂
  En liten grej; högsta toppen på GC heter Pico de las Nieves, inte Roque Nieves.

 2. Anton Hosinsky

  Kanske det kan vara av intresse att veta att det rör sig om den innersta kärnan av en vulkan, alltså själva loppet som lavan sprutar ut från. Askan faller tillbaks ned på marken och bildar själva berget, och erodear bort snabbare än kärnan som är av basalt, som slutligen blir en fristående klippa. På Kanarieöarna används benämnigen Roque för dessa geologiska formationer.

 3. Tack för fina inlägg om GC, en ö vi aldrig har besökt och knappt känt någon lockelse till. Vi har vänner som varit här och vandrat och varit mycket nöjda så kanske att vi får omprioritera….

  • Gunilla Yourstone

   Om man väger tillgängligheten mot charmen i den norra och centrala delarna, ja då är ön helt klart besöksvärd.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *