Idag tänkte vi berätta om vår rutt i Costa Rica, hur vi reste och vilka hotell vi bodde på längst vägen. Samt förstås vad vi tyckte om platserna och hotellen och om vi skulle gjort något annorlunda om vi gjort om resan och vetat det vi vet efteråt så att säga.

Dag 1: Ankomst till Costa Rica

Vi flyger till Costa Rica med Lufthansa via Frankfurt. Det går ju förstås inga direktflyg till San José, utan minst ett byte måste till från Sverige. Antingen i någon av de större europeiska hubbarna, eller i USA någonstans. Vi kände att USA är lite struligare och stökigare i och med att ett ESTA-måste till även för transit. Vi väljer därför att flyga via Europa.

Vi är framme på San José Airport vid 8-tiden på kvällen. Det finns inga regelrätta flygplats-hotell, inne på själva flygplatsområdet så att säga. Däremot har vi hittat ett hotell som känns prisvärt alldeles i närheten av flygplatsen. Hotel Mango Airport.

Hotellet har gratis transfer till och från flygplatsen, och vi velar lite innan om vi ska ta den på kvällen och hämta ut hyrbilen första dagen efter, eller om vi ska ta hyrbilen direkt. Det blir hyrbil direkt och det känns i efterhand som ett bra val. Budget som vi hyr bilen ifrån, ligger bara några hundra meter från hotellet. Vi ser faktiskt hotellets skylt i mörkret när vi åker Budgets shuttle till uthyrningsstället och när vi fått vår bil är det enkelt och nära att bara rulla ner till hotellet och checka in.

Dag 2: Hyrbil till Samara

När vi vaknar morgonen efter är vi väldigt glada att redan ha hyrbilen på plats. Det är bara att rulla iväg mot första destinationen, Samara på Nicoya-halvön. 3,5 timmars körning blir det innan vi når vårt nästa hotell, Locanda Samara Beach.

Dag 3: Samara

Detta hotell har ett av de bästa lägena i Samara, eftersom det ligger i direkt anslutning till stranden. Inte många hotell gör det här. Det vi inte gillar med detta hotell är dels att vi inte har någon egen uteplats i anslutning till vårt rum, dels att hotellets wi-fi är dåligt. Inne i vår bungalow kommer vi inte åt det alls. Dessutom har hotellet bara några få solsängar på stranden och dessa tillåts gästerna boka upp tidigt på morgonen med en handduk och sedan låsa hela dagen.

– Vad nu, ni brukar väl inte bry er om solsängar? Utbrister ni läsare nu. Jo, men faktiskt just denna gång. För vi hade tänkt att vi för ovanlighetens skull faktiskt skulle ta två lugna dygn här och komma ikapp med jetlag och vardagsstress hemma. Bara ta det lugnt i skuggan vid havet, läsa lite och slappna av. Ena dagen lyckas vi knipa två solsängar (som vi faktiskt lägger oss på, inte paxar) och parasoll och trivs bra där, men nästa dag möts vi av 12 tomma solsängar med varsin handduk på. Vart tar man vägen då när man inte har någon egen uteplats vid rummet?

rutt i Costa Rica

Med facit i hand skulle vi kanske ha bokat något annat hotell på en lugnare ort. Alternativt skippat Nicoya-halvön helt, för vi tycker faktiskt att det finns mycket bättre ställen i Costa Rica.

rutt i Costa Rica

Dag 4: Hyrbil till Monteverde

Idag kör vi bort från Nicoya-halvön och upp i bergen till Monteverde, ett zipline-mekka. Resan tar 3 timmar och innehåller ett ”utmanande” vägparti.

rutt i Costa Rica

Vi bor på Camino Verde B&B Monteverde. Ett helt okej ställe till lågt pris, med fördelen att det finns ett kök så att man kan laga egen mat och hålla nere kostnaderna lite. Annars lite lyhört och fönster mot en betongvägg.

Stället ligger i samhället med gångavstånd till restauranger och har en stor terrass med utsikt. Dock visar det sig att Monteverde är ett riktig blåshål, så terrassen känns aldrig aktuell under vårt dygn här.

Dag 5: Hyrbil till La Fortuna

Vi kör vidare till den lilla staden La Fortuna som ligger vid foten av vulkanen Arenal. Resan tar 3 timmar. Jag har i mycket god tid innan bokat boendet Los Lagos Spa & Thermal Resort. Med tanken att det är praktiskt att man kan bada i varma källor på sitt eget hotell. Så slipper man betala in sig på någon anläggning.

Men nära inpå avfärd läser jag plötsligt i en recension att detta hotell blir överfyllt dagtid av alla som betalar in sig för att bada i de var källorna. Då fattar vi. Detta är alltså en hel anläggning som tar emot massor av folk. Så gillar ju inte vi att bo. Så vi bokar om oss i sista minuten till Casa Torre Eco Lodge. Ett mycket billigare boende utan pooler, men med härligt utsikt över vulkanen och djurliv inpå knuten.

rutt i Costa Rica

Sedan besöker vi själva Los Lagos Spa & Thermal Resort som betalande dagbesökare och badar i den varma källorna. Bara för att vi är nyfikna på att se om vi valde rätt. Och det gjorde vi. Detta är en tvättäkta resort med allt vad det innebär. Vi passar bättre på Casa Torre.

rutt i Costa Rica

Dag 6: La Fortuna

Vi stannar 2 nätter i La Fortuna.

Dag 7: Hyrbil till vulkanen Poas

Nu tar vi hyrbilen och kör upp på vulkanen Poas. Resan tar 3 timmar. Vi har bokat ett boende högt upp på bergssidan, Hortensias Chalets Vara blanca. Mysiga små stugor och ett bra läge om man ska besöka vulkanen tidigt på morgonen (och det vill man för det är då det är störst chans att slippa dimma och moln).

rutt i Costa Rica

Dag 8: Lämna igen hyrbilen och shuttle till Manuel Antonia

Efter att ha besökt Poas krater, kör vi ner hyrbilen till flygplatsen och lämnar igen den. Det tar ca 1 timme att köra. Sedan har vi förbokat en shuttle med upphämtning vid flygplatsen. Vi är på plats i god tid, vilket visar sig vara en dålig idé. All upphämtning vid flygplatsen sker nämligen utanför den enda restaurangen på området. Här sitter halva USA (känns det som) och långfikar och väntar på en shuttle. Slagsmål om sittplatserna alltså, hög ljudnivå och smått hysteriskt.

rutt i Costa Rica

Vår shuttle tar 4 timmar och vi blir avsläppta på vårt hotell i Manuel Antonio, Jungle Beach Hotel. Hotellet har den klara fördelen att det ligger på gångavstånd från både nationalparken och stranden. För oss som gillar att gå. Dessutom finns det rätt mycket vilda djur i närheten som kan beskådas från restaurangen och poolen.

rutt i Costa Rica
Stranden nedanför hotellet

Dag 9: Manuel Antonio

Vi stannar 2 nätter i Manuel Antonio.

Dag 10: Shuttle till Puerto Jimenez och collectivo till La Leona

Ny förbokad shuttle tar oss från hotellet i Manuel Antonio till huvudgatan i Puerto Jimenez på Osa-halvön på 4 timmar. Härifrån tar vi en 4-hjulsdriven collectivo, som inte går att förboka, till den pyttelilla byn Carate. Från Carate får våra väskor skjuts, medan vi vandrar 3 kilometer längs den öde stranden till vårt boende La Leona Lodge, där vi bor i glampingtält utan elektricitet.

Vad vi tycker om La Leona Lodge? Alltså, som vi redan skrivit i ett tidigare inlägg är detta ett av våra allra bästa boenden någonsin. Värt hela resan i sig. Om ni åker till Costa Rica måste ni helt enkelt lova oss att ni åker hit och bor några nätter.
”And if you dont, when you come home, please lie to us and tell us that you did”
För att citera Elisabeth Gillbert i Eat, Pray, Love.

Läs också: La Leona Lodge – här hade vi gärna stannat för evigt!

rutt i Costa Rica

Dag 11-13: La Leona

Vi bor kvar på detta fantastiska ställe i hela 4 nätter.

Dag 14: Collectivo till Puerto Jimenez och flyg till San José

Nu är det samma väg tillbaka till Puerto Jimenez. Vandring längs stranden och sedan collectivo.

rutt i Costa Rica

Från Puerto Jimenez tar vi sedan inrikesflyget upp till San José. Collectivon avgår 08:30 från Carate och tar 2 timmar. Vi tänker därför att vi omöjligt kan hinna med 11:20 flyget och bokar 14:00 i stället. Men det är ju gångavstånd från huvudgatan ner till flygplatsen och incheckning tar 5 minuter, inklusive vägning av oss passagerare. Sedan är det bara att gå över vägen och kliva in i flygplanet. Utan säkerhetskontroll. Så vi får faktiskt åka med det tidigare planet ändå.

rutt i Costa Rica

I San José bor vi på Radisson San José. Radisson är lite bedagat, det ska erkännas, och har lite, lite för långt gångavstånd till de promenadvänliga kvarteren i stan. Men vi skulle nog välja samma hotell igen, baserat på att vi hade 6 timmar att fördriva mellan utcheckning och avfärd till flygplatsen, och Radisson har en stor innergård med pool där man utan problem kan fördriva överskottstid.

På kvällen flyger vi hem till Sverige.

Vad skulle vi ha gjort annorlunda?

Vi tänker att rutten i stort sett var bra. Men att vi som sagt kunde ha skippat Samara och hela Nicoya-halvön, det tillförde ändå inte jättemycket.

I Manuel Antonio hade vi gärna stannat längre. Vi fick en jätteskön wibe där och tyckte att det kändes forcerat att resa vidare efter bara 2 nätter.

På La Leona hade vi också kunnat tänka oss att stanna ännu längre. Det gick helt enkelt inte att få nog. Från början hade vi tänkt börja här, men på grund av nyårshelgen funkade inte det, så det fick bli sist i stället.

San José var väl inte jättemycket att se, där bodde vi en natt mer för att skapa en tidsbuffert inför hemresan.

Det som kändes lite tråkigt var att vi inte hann med att se något av den karibiska kusten. Till det räckte tiden tyvärr inte. Sen var det heller inte jättelångt till Panama heller. Om man tänker så. 3 veckor i stället för 2 hade faktiskt inte varit helt fel. När man nu ändå åker.

rutt i Costa Rica

Läs också: Hur reser man runt i Costa Rica? – Shuttles, hyrbil och inrikesflyg

Missa inga inlägg. Glöm inte att följa 4000mil på Facebook och på Instagram.

8 Comments

 1. Massor av bra information, tack! 🤩

 2. Vi åkte en liknande rutt men hade 28 dagar i Costa rica.
  Stopp 1 var La Fortuna
  Stop 2 Coco beach på Nicoyahalvön
  Stop 3 Manuel Antonio
  Stop 4 Puerto Viejo Kafibiska sidan

  Vi älskade Nicoyahalvön men där dök barnen i 3 dagar och de fick se både haj, sköldpadda och andra spännande djur.
  Själv fick jag se rockor och val från båten.
  Manuel Antonio hade vi också stannat längre i så vi oxå bara hade 2 nätter.
  Karibiska sidan var sevärd men vi saknade tidvattnet och solnedgångarna.
  Stränderna var oxå finare och större på stilla havs sidan.
  Men överlag väldigt nöjda med resan men vi fick också uppleva utmanande vägar i La Fortuna och omnejd
  Det bästa var nog vattenfallet Rio Celeste. Det sämsta var nog den 9 h resan från Manuel Antonio till Puerto Veijo med långa köer.
  Skulle jag åka igen så skulle jag definitivt åka söderut på stilla havssidan.

  • Gunilla Yourstone

   Ja just det, det kan nog vara annorlunda på Nicoya ja om man dyker, kan jag tänka mig.
   Solnedgångarna ja, det var ju helt magiska vid Stilla havet. Och det saknas ju på karibiska sidan.

 3. Alltså WOW! Vilken resa! Låter ju som en helt magisk rutt 🙂

  • Gunilla Yourstone

   JA det var en riktigt bra resa. Vi önskar bara att vi stannat längre. 🙂

 4. Var på Costa Rica i 2 veckor för några år sedan. Vi satsade på den karibiska sidan vilket vi inte ångrar. Vår rutt med hyrbil hela tiden: San Jose – La Fortuna/Arenal (bodde på Linda Vista med utsikt mot vulkanen och besökte på dagsspaet på kvällen istället. Helt folktomt!) – Monteverde (bodde också på Caminoverde och tänker minst en gång i veckan på deras kaffe 🙂 – Puerto Viejo – Bastimento (2 nätter på pålhus i Panama – Puerto Viejo – San Jose

  • Gunilla Yourstone

   Min syster som åkte ett halvår före oss, satsade också på karibiska sidan och pålhus i Panama. Det verkar vara fantastisk snorkling där. 🙂

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *