Inför vår egen semester vid Franska Rivieran tyckte vi att det kändes ganska svårt att bestämma sig för var man skulle bo. Vilka är egentligen de mysigaste städerna och byarna? Var finns det trevliga havsnära restauranger? Och var bor man mest strategiskt om man vill kunna ta sig runt snabbt och enkelt med kollektivtrafiken? Kort sagt, var ska man bo längs Franska Rivieran?

Nu efter några dagar på plats vet vi förstås långt ifrån allt, men har ändå lyckats skaffa oss ett litet hum om hur man kan tänka.

Nice

Nice

Nice är en förvånande ocharmig stad. Det ryckte inte i några ”här vill jag bo”-tarmar alls för oss här. Ska man bo här, skulle vi dock rekommendera att man bor nere vid stranden, vid Promenade des Anglais. Eller kanske vid Port Lympia. Men okej,  visst skulle det vara lite, lite häftigt att prova Hotel Negresco en natt eller två?

Hotel Negresco
Hotel Negresco
Var ska man bo längs Franska Rivieran
Hotel Negresco
Hotel Negresco

Om man kommer med tåg, kan det kanske kännas frestade att bo i närheten av järnvägsstationen. Men nej, där kändes det inte charmigt och trevligt alls.

Villefranche-sur-Mer

En charmig liten ort på bekvämt avstånd från Nice och med en egen pendeltågsstation, är Villefranche-sur-Mer. Promenadavstånd till den vackra halvön Cap-Ferrat och dessutom med en trevlig hamn där restaurangerna ligger på rad precis vid kajkant och vågskvalp. Villefranche-sur-Mer har verkligen många fördelar. Det som talar emot orten är väl i så fall stranden. Den ligger precis nedanför järnvägsstationen och är väl inte det charmigaste vi sett i den vägen.

Vi bor på gulliga Le Vauban, ett hotell några kvarter från havet, men med strålande utsikt över viken från balkongen. Vår första kväll anländer vi sent och tänker att det bara är att krypa ner i sängen. Men när vi öppnar balkongdörrarna och kikar ut, startar just ett enormt fyrverkeri över vattnet och varar i säkert 20 minuter.

Var ska man bo längs Franska Rivieran

Var ska man bo längs Franska Rivieran

Saint-Jean-Cap-Ferrat

Men ska man rent bo ute på den vackra halvön Cap-Ferrat då? Ja, ingen tokig ide. Här finns gott om vackra, avskiljda badvikar och den trevliga orten Saint-Jean-Cap-Ferrat med restauranger och hamn. Dessutom sevärdheten Villa & Jardins Ephrussi de Rothschild inom räckhåll. På minuskontot hamnar att man nu avlägsnat sig från pendeltåget. För att ge sig ut på äventyr måste man först ta bussen, som bara avgår en gång i timmen in till en pendeltågsstation. Sedan kan man svischa vidare med tåg.

Var ska man bo längs Franska Rivieran

Får vi till exempel förslå detta lyxhotell, Grand-Hôtel du Cap-Ferrat eller kanske ännu hellre en lägenhet med takterrass, Cap Ferrat View AP4162.

Grand-Hôtel du Cap-Ferrat
Cap Ferrat View AP4162

Eze

Eze är en medeltida stad på toppen av en klippa. Kanske inte riktigt så charmig som vi hade hoppats på innan faktiskt. Men att hitta något boende i närheten med fantastisk utsikt över havet, kusten, Monaco och Italien.  Ja, det tror vi absolut på. Vi var till exempel själva nära att boka Les Terrasses d’Eze – Hôtel & Spa. Här är dock bussförbindelserna dåliga och att klättra upp hit från havsnivå är en svettig timslång aktivitet. Men har man hyrbil så kan nog detta bli bra.

Var ska man bo längs Franska Rivieran Eze
Eze
Les Terrasses d’Eze
Les Terrasses d’Eze
Les Terrasses d’Eze

Menton

Menton ligger öster om Monaco, mot italienska gränsen. Många före oss har skrutit upp Menton, själva är vi väl inte riktigt lika imponerade. En klar usp är dock de kilometerlånga fina stränderna och raderna av havsnära restauranger.

Här har vi rejält med otur vad gäller vårt val av boende. Vi har bokat rum på Hôtel Le Dauphin med direkt havsläge mitt i Menton. Men när vi anländer har man ”tyvärr dubbelbokat”. Sånt är ju förstås hittepå och ljug. Men vi har bara bokat en natt och säker har man fått förfrågan från någon kund som vill stanna längre och bestämt sig för att sparka ut oss.

Vi får i stället erbjudande om ett ”motsvarande rum” på Hotel Alexandra. Sedan visar det sig att Hotel Alexandra inte ens ligger i Menton utan i Cap Martin 2 kilometer bort. Och den ”strålande havsutsikten” är 3 enorma pinjeträd. Hotel Alexandra har ett lätt renoveringsbehov kan man väl konstatera, men damen som tar emot oss är så vänlig, så vänlig och på henne kan man ju inte skylla strulet. Och som sagt, det är ju ändå bara en natt.

Dock hade vi vetat om detta innan, hade vi nog skippat Menton helt och stannat uppe i bergen en natt till i stället.

Var ska man bo längs Franska Rivieran Menton
Menton


Var ska man bo längs Franska Rivieran Menton

Antibes

Även i Antibes tillbringade vi en natt. Vår sista innan hemfärd. En imponerande hamn, som alltid vid Franska Rivieran, en stadsmur och en betryggande mängd gourmetrestauranger har Antibes att ståta med. Samt ett Picassomuseum. Vi väljer att bo praktiskt på Hôtel Le Collier uppe vid järnvägsstationen, 15 minuters promenad från stadsmuren. Cinque Terre med alla sina trappgränder, har fått oss att stumna något i grenen bära väskor till och från hotell.

Var ska man bo längs Franska Rivieran Antibes
Antibes

Läs alla våra inlägg från Franska Rivieran här.

Vi du läsa fler av våra hotelltips? Glöm inte att gilla 4000mil på Facebook.

 

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *