Har du ett köttfärssåsrecept som du är 100% nöjd med? Då kan du absolut sluta läsa här. Jag höll på i en massa år och var inte nöjd. Tills jag hittade detta recept. Sedan dess har det fått stanna.

Recept för 10 personer

Ingredienser

  • olivolja
  • 2 stora gula lökar
  • 6 vitlöksklyftor
  • 3 stora morötter
  • 2 stjälkar selleri
  • 1 kg köttfärs
  • 300 g bacon
  • 2 msk balsamvinäger
  • 2 dl rödvin
  • 2 dl tomatpuré
  • 2,5 dl vatten
  • 1/2 dl socker
  • 3 msk kyckingfond
  • 3 msk oxfond
  • 2 msk oregano
  • 2 msk basilika
  • 2 msk timjan
  • 1msk svartpeppar
  • salt
  • 2 dl grädde
  • parmensanost

Gör så här

  • Hetta upp olivolja i en panna. Finhacka gul lök och vitlök, samt skiva selleri och morötter och fräs i oljan tills grönsakerna är mjuka och glansiga.
  • Slå på balsamvinägern, rör om och låt fräsa. Häll över grönsakerna i en stor kastrull.
  • Bryn köttfärs och bacon i nya olivolja. Blanda ner i kastrullen med grönsakerna.
  • Koka upp rödvin med tomatpuré. Rör ihop och blanda ner i kastrullen.
  • I med vatten, fond och kryddor och socker. Koka upp.
  • Låt sjuda minst 2 timmar, gärna längre.
  • Tillsätt grädde, smaka av och justera salt och kryddor. Koka ytterligare 30 min.
  • Servera med spagetti och massor av riven parmensanost.

Missa inga inlägg. Glöm inte att följa 4000mil på Facebook och på Instagram.

Tags

2 Comments

  1. Lite som mitt favoritrecept för Bolognese av Carl Butler. Dvs inga burktomater utan tomatpuré. Italienska treenigheten med lök, bacon/pancetta och stjälkselleri. Jag använder vitt vin istf rött och ingen balsamvinäger. Tomatpuré behöver fräsas för att inte blir bitter.
    Men ska prova din variant för den låter alldeles utmärkt (förutom rödvinet 😆).

    • Gunilla Yourstone

      Visste inte om tomatpurén men får prova att fräsa nästa gång.
      Vitt vin var det också när jag blev bjuden av en italienare minns jag. 😊

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *