I samarbete med reservdelar24.se 

Nej, vi har inte kört alla vägar i världen. Än. Säkert har vi missat någon kalasväg, som förstås borde ha varit med på den här listan. Men av dem vi faktiskt har kört, eller i förekommande fall åkt, så är dessa helt klart riktigt mäktiga.

1. Rumänien – Transfaragan Road

Uppför, uppför, uppför. Genom tät granskog och inget ser man heller. Vi börjar så smått bli irriterade, vad var det för speciellt med den här trökvägen. När det plötsligt öppnar sig och vi kommer ut på ”kalfjället” (eller vad det nu heter i Rumänien). Sjukt läckert!

Men det bästa är kanske ändå att komma upp på toppen vid Balea Lake, parkera bilen och kolla in vägen från ovan. Har vi kört där? Sjukt, som sagt.

världens vackraste vägar Transfaragan Road
Transfaragan Road
världens vackraste vägar Transfaragan Road
Transfaragan Road

2. Namibia – Väg B4 till Luderitz

En väg rakt ut genom öknen till den lilla kuststaden Luderitz. Hela anledningen till att här överhuvud taget finns en väg, i denna snudd på obeboeliga dela av världen, är diamanterna. Det här är Sperrgebiet, förbjudet område på båda sidor om vägen. Den som avviker kan bli skjuten. Diamanterna är värt allt och ett ynkligt litet människoliv inget.

Anledningen till att vi åker är allt utom diamanterna. Vi vill de den övergivna spökstaden Kolmanskop, de färgglada husen i Luderitz. Havet.
Vi har vindstilla. Sanden ligger snällt på sidan av vägen. Men vi vet att om det blåser upp kommer sanddynerna att svepa in över vägen som om den aldrig funnits där. Skära av oss och alla andra i dagar i sträck. Vi klarar oss på vår lilla heldagsutflykt och kommer helskinnade tillbaka igen. Den dagen.

världens vackraste vägar namibia
världens vackraste vägar namibia
världens vackraste vägar namibia
världens vackraste vägar namibia

3. Albanien – Theth

Väg och väg förresten. Mer som ett väldigt långdraget stenbrott på något sätt. Vägen från Theth i Albanska Alperna tillbaka till Shkoder och civilisationen körde vi inte själv och var väldigt glada för det. Den sämsta väg vi åkt på, varje möte blev en djärv utmaning. Men utsikten, mina damer och herrar. Den utsikten!

världens vackraste vägar theth
världens vackraste vägar Theth

4. Island – Väg 901 till Mödrudalur

Svart som sot och aska är den värld som man kliver in i under 3 mil. Liknar inget annat vi sett. På det här planeten alltså.

världens vackraste vägar Mödrudalur
världens vackraste vägar Mödrudalur

5. Montenegro – vägen upp över Kotor

Det sägs att vägen till Kotor runt Kotor-bukten är vacker. Den vägen ger vi själva inte så mycket för, faktiskt. Men om man fortsätter upp ovanför/bakom Kotor till Lovchen National Park. Det är en väg det.

Världens vackraste vägar kotor
Världens vackraste vägar lovchen national park
Världens vackraste vägar kotor

6. Vildmarksvägen mellan Jämtland och Västerbotten

Världens vackraste vägar vildmarksvägen

En väg rakt över kalfjället i Stekenjokk. Som att fjällvandra, fast man åker bil. På vår bucket-list står att tjata oss med på den där plogbilen som öppnar vägen där någon gång i maj varje år.

Välkommen att följa 4000mil på Facebook och Instagram för mer reseinspiration och resetips i ditt flöde.


Inlägget presenteras i samarbete med reservdelar24.se 

6 Comments

 1. Kul inlägg. Har ett utkast till liknande med brittiska vägar men det saknas en del resor. Tror jag ska dela upp det i flera under tiden så jag kommer igång för det här var inspirerande.

  • Gunilla Yourstone

   Mitt ständiga problem också. Man har en idé på en lista. Men borde man inte ha varit dit och dit först också? Så att listan blir komplett liksom? 🙂
   Nu körde jag denna utan att tex ha kört Atlanthavsvägen i Norge. 🙂

 2. Kul inlägg! Jag vet inte om jag har dokumenterat alla vägar, men några favoriter är Albanien och Korsika.
  http://www.freedomtravel.se/2015/08/med-husbil-pa-albaniens-bergsvagar/
  http://www.freedomtravel.se/2015/06/dramatiska-vagar-pa-vastra-korsika/

  • Gunilla Yourstone

   Den albanska vägen körde vi också. Riktigt fin! Vi åt lunch längst upp på kanten med utsikt över havet.

 3. Säg bara till var man kan tjata så hjälper jag er med det, för den filmen vill jag se 🙂 Den filmen då ni åker med den plogbilen! Shit vad coolt!

  Kram Lena

  • Gunilla Yourstone

   Hehe, återstår att kolla upp exakt var man tjatar. 🙂
   Men tjatas ska det.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *