I Sverige, närmare bestämt i norra Norrland, finns 16 bevarade kyrkstäder. Den största av dem, Gammelstad i Luleå, är idag ett UNESCO-världsarv.
Vad är en kyrkstad?
Förr i tiden var det långt till kyrkan i norra Norrland. Folk bodde utspridda i mindre byar och hade lång till ett lite större samhälle. Man färdades också långsammare på dåliga vägar och med häst och vagn.
Detta var dock ingen godtagbar ursäkt för att slarva med kyrkobesöken. Tvärt om fanns det en lag som reglerade hur ofta man var tvungen att besöka kyrkan och gå på gudstjänst.
Så hur gjorde man? Jo, lösningen blev att bönderna med långt till kyrkan byggde sig små stugor i anslutning till kyrkan. Samt även stallbyggnader. Då kunde man övernatta vid kyrkan och slapp åka den långa vägen fram och åter under samma dag. I anslutning till de norrländska kyrkorna växte alltså kyrkstäder, bestående av längor med små stugor, upp.
Dessa blev snart inte bara en övernattningsmöjlighet, utan viktiga platser för det sociala livet. Det var ju här alla träffades. Man gjorde upp affärer och äktenskap, skvallrade och umgicks i kyrkstäderna.
De anordnades särskilda ungdomshelger, när de ogifta ungdomarna åkte själva till kyrkstugorna och umgicks och uppvaktade varandra enligt särskilda regler och traditioner.
Så viktiga blev de under en period, att även de som hade nära till kyrkan, skaffade sig en kyrkstuga. De sociala fördelarna var helt enkelt för stora för att inte ha en.
Varför är just Gammelstad ett världsarv?
Med tiden tjänade kyrkstäderna ut sin roll.
Lagen om obligatoriska kyrkobesök försvann, vägarna blev bättre och gick fortare att färdas på med andra färdmedel och fler flyttade in till städerna. Samtidigt som kyrkan och religionen blev mindre viktiga i folks liv.
Till slut behövdes inte kyrkstäderna längre och många revs. Marken behövdes väl till annat. Av de ursprungliga 71 kyrkstäderna återstår idag alltså bara 16 och några av dem har bara några få stugor kvar.
Men i Luleå blev kyrkstaden kvar. Det berodde på att själva staden Luleå under 1600-talet hade flyttat österut mot havet på grund av landhöjningen. Men kyrkan med sin kyrkstad blev kvar i den gamla staden, Gammelstad. På den här platsen har en kyrka stått sedan medeltiden.
Eftersom Luleå flyttat uppstod aldrig behovet att riva kyrkstaden för att ge plats till nya typer av byggnader och expansion. Och Gammelstad är därför idag den i särklass störta bevarade kyrkstaden med 404 stugor och 552 kammare.
Vårt besök i Gammelstads kyrkstad
Vi har båda varit här förut. Men det var länge sedan. Och gjordes inte nog utförligt.
Så på väg upp genom Norrbotten, på väg till Haparanda, stannar vi till igen. Det är en solig lördag i slutet på juli. Besökarna är många idag, man få snurra lite innan man hittar en parkering. Ett bröllop pågår i kyrkan också.
Vi strosar genom området i solgasset. Fotar. Läser på skyltar. En stuga är öppen för besök. Så att man kan kika in hur det såg ut en gång i tiden.
Vid torget finns ett fint världsarvsmuseum med mer information om hur livet gick till i kyrkstaden och uppbyggda interiörer. Vi avslutar med fika innan vi rullar vidare. Området var större än vi mindes, man har definitivt ett göra ett par timmar minst, om man vill tillgodogöra sig världsarvet. Ett mycket värt världsarv att besöka tycker vi som är nöjda med besöket.
Läs också: 38 saker att göra i Norrland – våra bästa tips
Missa inga inlägg. Glöm inte att följa 4000mil på Facebook och på Instagram.
Våra svenska världsarv är verkligen skiftande och i många fall mycket sevärda. Vi besökte just Gammelstads kyrkstad på vår Norrlandsresa i slutet av augusti och vi uppskattade verkligen vårt besök, verkligen ett arv från svunna tider. Fina bilder som vanligt!
Vi tycker också att Gammelstad är mycket sevärt och trevligt.