Innan vi publicerade vårt förra inlägg, 4 utflykter från Umeå: Drakryggen, Tavelberget, Isälvsleden, Broarna i Tallberg, tvekade vi faktiskt lite. Det kändes lite för trivialt. Märka ut några skogsstigar i det avlägsna landskapet Västerbotten på karta och göra en grej av det liksom.
Men inlägget har seglat upp som ett av våra mest lästa och framför allt ett av de mest googlade. Helt klart finns det intresse för fina outdoor-utflykter runt Umeå. Så nu fyller vi på med ytterligare 3 utflykter från Umeå!

Stockholmsgata

utflykter från Umeå

Ja men ni hör ju själva. Bara namnet gör platsen till ett måste.
Stockholmsgata är en kanyon djupt inne i de västerbottniska skogarna mot gränsen till Västernorrland. Kanyonen bildades vid slutskedet av förra istiden, dvs för ca 9000 år sedan.
Tydligen ska namnet komma sig av att man sett likheter mellan kanyonen och de trånga gränderna i Gamla stan…

utflykter från Umeå

utflykter från Umeå
Livet är fullt av svåra val.

Inte vet vi, men plasten måste provas. 2 timmar och 30 minuter från Umeå. Det finns enklare utflyktsmål. Om man inte gillar att köra bil förstås.
Och det gör man ju faktiskt ibland, om det är sommar, man har gott om tid och känner för att se sig om lite. Särskilt en sällsynt dag som denna när väderprognosen visar moln vid kusten och sol i inlandet.
Ica Kvantum får agera leverantör av dagens färdkost, salladsbuffé. Cityslickers goes outdoor.

utflykter från Umeå

Som vanligt när det gäller dylika västerbottniska frilufts-sevärdheter finns mycket lite information att tillgå. Vi lutar oss mot en utskrivet faktablad från länsstyrelsen.
Efter Fredrika ser vi vår sista bil. Grusvägsmaraton. Avfolkningsbygd. Då och då en stuga. Plastblommor i fönstren. Men ändå nyslaget gräs.
Vägen mellan Åsele och Björna, vid Häggsjömon svänger man av. Sedan är det skyltat Stockholmsgata.

utflykter från Umeå

En stig leder runt och delvis i kanyonen. Höjdpunkten är en utsiktpunkt där lodräta bergväggar störar 40 meter ner under en. I botten droppande fukt och hjortron som blommar. På toppen torra lavar på hällar, rastplatser och utsikt.

utflykter från Umeå
The noble art of 360 grader.

utflykter från Umeå

utflykter från Umeå

utflykter från Umeå
Stackars lilla tall, hur kunde du stå så läge ändå med de rötterna?

Det är vi. Och myggen. Vi sladdar hemåt genom grusvägarnas Norrland.

utflykter från Umeå

Mårdseleforsen

Strax norr om Åmsele, längs väg 363 ligger det lill samhållet Mårdsele. Om man fortsätter ytterligare någon kilometer norrut kommer man till Mårdseleforsens naturreservat. Här har Vindelälven liksom ett litet delta med mängder av små öar och forsar däremellan. Över de större forsarna finns hängbroar och över de mindre vanliga träbroar. Man kan gå en slinga “Forsen runt”, för att passera över samtliga broar. Mängder av trevliga grillplatser är iordningställda, samtliga i bra skick och med gott om ved.

Vi har här mitt i sommaren, men vårfloden vore förmodligen rätt häftig att uppleva också.

Broar över forsar är läskigt om man är hund!

Här kan man, som vi promenera och grilla, men även t.ex. prova forsränning eller stand-up paddling.

En restaurang uppe vid parkeringen serverar hemlagad mat av lokala råvaror.

Mårdsele

Storrisbergsgrottorna – Tjuv-Antes grotta

utflykter från Umeå

Alltså det är ju inte klokt vad många små trevliga sevärdheter det finns där ute i Västerbottensskogarna. Under varje sten man vänder på tycks det finnas ett litet naturfenomen enbart utmärkt med en oansenlig liten träskylt.

Bortanför det mer kända Olofsfors bruk i Nordmaling finns Storrisbergsgrottorna, där den största grottan benämns Tjuv-Antes grotta efter en lokalt känd “stortjuv” på 1800-talet. Från parkering och grillplats är det 700 meter upp till grottan och sedan ytterligare 400 meter till en utsiktsplats.
Spännande, lagom trångt och riktigt coolt att klättra ner i grottan, som var större än vi trodde. Ficklampa eller pannlampa behövs. Efter avslutad utflykt kan man passa på att fika vid Olofsfors bruk.

utflykter från Umeå utflykter från Umeå utflykter från Umeå utflykter från Umeå utflykter från Umeå utflykter från Umeå utflykter från Umeå

Så hittar man hit:
Sväng av E4:an mot Olofsfors vid Nordmaling. Följ skyltarna mot Norrfors. 1-2 km efter Sunnansjövägen pekar en vägskylt ut grottorna åt höger.

Välkommen att följa 4000mil på Facebook för fler utflykter och resetips.

 

6 kommentarer

 1. Men SÅ vackert att jag inte varit där!!! Kram

  • Gunilla Yourstone

   Du får åka till Västerbotten någon gång. Men vackrast är ändå fjällvärlden!

 2. Så här blev resultatet av vår utflykt:
  Hittade till eran blogg och tyckte Tjuv-Antes grotta lät som perfekta söndagsutflykten. A walk in the park att döma av bilderna.
  Efter att ha kravlat sig över de första blöta o leriga klipporna så gav vi upp redan i grottmynningen. Barnfamiljen före oss gick en liten bit till men var tvungen vända pga att det längre in i grottan fans bäcksvarta hål bredvid stigen som inte hade räcken. Lätt tappa ner en vinglig 6-7-åring där liksom.
  Ingen utflykt för oviga eller småbarnsfamiljer alltså. 🙂

  • Gunilla Yourstone

   Oj oj. Ja våra barn var ju äldre när vi var där och dessutom hade vi precis gjort Skallbergsgrottan innan. Så under de förutsättningarna var det nog lite promenad i parken. 🙂

 3. Ligger 3 våningshuset nära Bygdsiljum? skulle gärna vilja ha en vägbeskrivning ifall det är huset som jag tänker på

  • Gunilla Yourstone

   Tänker du på huset på första bilden?
   Det ligger söder om Umeå. Hummelholm, Torrböle, Mullsjö någonstans. Minns inte den exakta positionen.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *