Här kommer världens hemligaste recept, bara för er. Tvättäkta Pitepojkar, det recept som mamma alltid gjorde pojkarna efter varje jul.
Pitepojkar, vad är det, undrar ju du om du är söderifrån? Jo det är ett anisbröd som friteras i kokosolja. Formen är viktig, de ska göras med tre ben. Därav namnet. Och så finns det de som påstår att Norrbottens husmödrar inte är snuskiga av naturen?!
- 150 g smör
- 50 g jäst
- 1/2 tsk salt
- 5 dl mjölk
- 2 tsk anis
- 0,5 socker
- 13 dl vetemjöl
- 2 paket kokosfett att fritera i (1000 g)
- socker att rulla de färdiga Pitepojkarna i
Gör så här:
1. Smält smöret, häll i mjölken. Låt bli fingervarmt, 37 grader.
2. Finfördela jästen i en bunke. Häll på degvätskan och rör tills jästen löst sig.
3. Stöt anisen i mortel.
3. Tillsätt salt, anis, socker och det mesta av vetemjölet. Arbeta ihop degen. Jäs under duk ca 30 minuter.
4. Ta upp degen och arbeta den smidig. Ha med 1 dl vetemjöl tillgängligt för utbakningen. Forma degen i jämntjock längd. Dela i 5 lika stora delar. Forma varje del till en bulle, låt vila på bakbordet med mjöl över och under. Lägg bakduk över.
5. Kavla ut varje bulle, med sporre gör 8*3 cm stora bitar. Det ska bli 9-10 pojkar av varje ”bulle”. Gör två snitt i varje pojke, så att det blir E:n.
6. Lägg pojkarna på plåt med bakduk över. Låt jäsa i 30 min
7. Hetta upp kokosfettet i en stekgryta till 185–190 grader. En bra termometer är till bra hjälp. Förbered med ett brödgaller med en handduk över. Eller kanske hushållspapper nuförtiden? Pröva först med en liten degbit i frityrfettet. Brödet ska stiga till ytan genast och snabbt ta färg. Fritera sedan pojkarna. Vänd när de fått fin ljusbrun färg. Det tar ca 2 minuter.
6. Före servering ska Pitepojkarna vändas i socker. Ska de frysas, sockras de efteråt. Värm då lite i ugnen innan så fastnar sockret bättre.
Läs också: 30 norrländska ord och uttryck som du inte klarar dig utan på Norrlandsresan
Missa inga inlägg. Glöm inte att gilla 4000mil på Facebook.