Vilka djur kan man träffa på när man vandrar i svenska fjällen egentligen? Ja det finns ett helt gäng som man, med olika stor dos av god tur, kan eller skulle kunna träffa på. Och så ett djur som man garanterat inte missar.
Ren
Ren är det däggdjur som är mest troligt att träffa på i fjällen. Men långt ifrån en självklarhet. All ren som finns i Sverige idag är ägd av någon, en renskötare som styr vart renen ska befinna sig, ungefär i alla fall. Varje sameby har sina traditionella renbetesland och renarna har under sin livstid vandrat mellan samma sommar- och vinterbeten och hittar vägen rätt intuitivt själv. Det förekommen även att renhjordar transporters längre sträckor med lastbil mellan sommar- och vinterbeten.
Under vintern är renen inte på kalfället utan betar längre österut, dvs i skogslandet. Men under sommaren håller de flesta renar till uppe på fjället, även om man också kan träffa på ren i skogslandet även på sommaren.
När vi besökte same-sommarvistet i Pietsjaure i somras, berättade kvinnan som driver det lilla cafét där att det vara var någon vecka sedan de en natt hört renarna passera västerut.
– På sommaren hålls de i Sarek och Padjelanta, sa hon.
Och, tänker vi utan att veta säkert, det är nog därför man inte ser så mycket ren på fjället i Lappland sommartid. För att man där uppe har såna oändligt stora områden att breda ut sig på. Kungsleden och andra kända leder är förhållandevis rätt långt österut och nära civilisationer medan renarna vandrar längre västerut när de får chansen.
I sydligare fjäll, som t.ex. Härjedalen är områdena bebyggda och farbara ända till norska gränsen. Här har renen ingenstans att ”gömma sig” och därför ser man som turist och vandrare fler.
När man träffar på ren ska man vara noga med att inte störa eller stressa. Om man stressar renen kan det leda till att kalvar och vajor skiljs åt och då överlever förstås inte kalvarna. Enligt renbeteslagen begår man ett brott om man stör renar.
Längs vägarna i norra Norrland bör man alltid vara beredd på att stöta på och stanna för ren.
Renen stör ju förstås aldrig dig och det är inget djur som någon behöver vara rädd för på något sätt.
Läs också: 17 fakta om renen – visst du det här?
Fjällämmel
Fjällämmeln är ju en riktigt rolig liten rackare. För det allra mesta märks den inte av alls, gömmer sig i sin håla när människor närmar sig. Men så blir det lämmelår, vart 5-6 år ungefär. Då föds mångdubbelt fler lämlar än ett normalt år. Plötsligt är lämlarna överallt, man är nästan rädd att trampa på dem! Inte gömmer de sig heller utan står i öppningen till sina hålor och fräser irriterat till förbipasserande.
2011 när vi var uppe i Hemavan med barnen och vandrade, var ett sådant år. Väldigt fascinerande att en gång ha fått se.
Fjällräv
Fjällräven är ett av Sveriges mest hotade däggdjur. Totalt i Sverige och Norge finns 350 st individer ungefär. Dessutom är den skygg och relativt liten till storleken. Ska du se en fjällräv bör du en rätt rejäl tur. Och dessutom röra dig bortanför de större markerade lederna där många vandrar.
Fjällrävens huvudsakliga föda är fjällämmel. Vid lämmelår ökar alltså även fjällräven i antal. Under icke-lämmelår så att säga, kan det hända att fjällräven inte föder några ungar alls, men under ett lämmelår blir kullarna bortemot 10 ungar.
Älg
Älg kan man träffa på i alla naturtyper i Sverige. Den väljer sina områden efter tillgång på mat och energiåtgång på vintern. Älven rör sig därför även över kalfjället.
I Härjedalen stötte vi själva på en ko med kalv bara ett tiotal meter under trädgränsen. Men även om älgen är ett rätt vanligt djur i vår svenska natur, är det ju inte direkt varje dag man stöter på den heller. Max 20 gånger genom åren har vi sett vild älg i naturen. Trots dagliga hundpromenader i skogen under 20 års tid.
En älg är ett stort djur som man alltid ska ha respekt för.
Läs om vårt möte med en älgko och hennes kalv här. (dock ej i fjällmiljö här)
Myskoxe
I Sverige finns idag endast ett 10-tal vilda myskoxar. Dessa har stationerat sig i Tänndalen i Härjedalen. Arten fanns i Sverige efter senaste istiden men dog ut eller utvandrade för flera tusen år sedan. Den nutida flocken kom invandrandes från Norge på 60-talet.
Om man vandrar i just Tänndals-trakten kan det visserligen hända att man får syn på dem, men det är förbjudet att gå närmare än 100 meter. Dels för att djuren inte får störas, så att flocken skingras. Men även för människans säkerhets skull. Detta är nämligen att av få djur i vår svenska fjällvärld som faktiskt inte drar sig för att attackera och rent av döda människor.
Säkrast då att besöka dem i hägn hos Myskoxecentrum i Tännäs.
Läs också: Myskoxen – Sveriges mesta urtidsdjur
Björn
Det är mycket ovanligt att träffa på björn på vandringen. Björnen är mycket skygg och viker undan för människan om den hör eller känner doften av oss. Därför kan det vara bra att prata eller sjunga på turen om man vill skrämma bort eventuella björnar. Björnen går sällan till attack mot en människa. Då ska den vara skadeskjuten, känna sig hotad, eller att man hamnar emellan en hona och hennes unge.
Det sägs att det bästa sättet om man möter en björn är att låta, dvs prata i normal samtalston, så att den vet vad man är och att avlägsna sig, men utan att springa. Man ska aldrig uppträda aggressivt. Som sista nödåtgärd om björnen, mot förmodan, går till attack är att lägga sig ner stilla på marken i fosterställning och skydda huvudet.
Hundar bör hållas kopplade eftersom de kan provocera fram en björnattack även på hundens ägare.
Björnen är som mest rörlig och aktiv på våren, under brunsten
Rödräv
Rödräven har på senare år börjat bege sig upp på kalfjället. Förmodligen på grund av klimatförändringar, om vi får gissa. Där biter den ihjäl fjällräven, efter som de konkurrerar om samma byten.
Järv
Järven går upp på fjället, men det är ett extremt skyggt djur så man ska ha en väldig tur om man ser den. Den kan ha sin lya både i branta fjällsluttningar och i skogen.
Varg
Idag finns knappt 400 vargar i Sverige. Deras naturliga miljö är hela Sverige med alla naturtyper, alltså även fjället, om tillgång till föda finns.
Dock ingår det i den svenska rovdjurspolitiken att begränsa vargen i renskötselområden. Risken, eller chansen, beroende på hur man ser det, att stöta på varg under fjällvandringen är därför rätt minimal.
Lodjur
I hela Sverige finns 1100 lodjur, både i skogsmiljö och i fjällmiljö. I fjällen trivs lodjuret på brant kuperad terräng med fjällbjörkskog, det vill säga områden som är svårtillgängliga för människor. Dessutom är lodjuret extremt skyggt. Mycket låg chans att se lodjur på turen alltså.
Fåglar
Fåglar är inte vårt expertisområde, det ska medges, men vi har sett Kungsörn ovanifrån en gång i fjällen. Från fjället Gurkens topp, där det stupar brant nedför på baksidan. En mäktig upplevelse.
Ljungpiparen har vi förstått, är den fågel som man alltid hör i fjällen, men sällan ser. Den tutar ett pip i taget.
Andra fåglar som man kan springa på i fjällen är Fjällabb, som man mest ser under lämmelrika år, Storlom och Fjällripa.
Mygga
Det enda djur som du med hundraprocentig säkerhet kommer att få närkontakt med under en fjällvandring är myggan. Åtminstone om du vandrar under sommaren.
Myggan trivs i skogen och intensifierar sin jakt på blod under nattetid. På kalfjället blåser den bort och i regn kan den inte flyga. Någon gång under augusti försvinner myggan för säsongen.
Läs också: Mygg och fjällvandring: 12 fakta om mygg och bästa sättet att undvika dem
Sammanfattningsvis
Sammanfattningsvis kommer du med 100% säkerhet att träffa på mygg om du vandrar i fjällen under sommaren. Ren är det rätt god chans att träffa på, samt några fågelarter. Under ett lämmelår kommer du att träffa den lilla ettriga lämmeln.
I övrigt är sannolikheten låg att stöta på några andra djur, man bör ha en mycket god portion tur, röra sig tyst och försiktigt, samt ha blicken med sig för att se något annat på turen. Den som tittar ner i backen och har tankarna på annat, missar ofta djur som rör sig.
Vi har själva aldrig sett några andra däggdjur än ren, älg och lämmel på turen.
Läs också:
Packlista för fjällvandring mellan stugor
Vad äter man till frukost på vandring?
Vill läsa fler av våra fjälltips? Glöm inte att följa 4000mil på Facebook och Instagram.
Myskoxe och lämmel har jag inte tänkt på att man kan hitta i Sverige. Myskoxe vore väldigt häftigt att se, och lämlarna ser ju bara för söta ut 😊 Myskoxe har vi tyvärr ej i Finland, däremot har vi skogsren i Finland vilket jag inte tror finns i Sverige?
Nej skogsrenen är borta från Sverige sen 100 år minst.
Öh… Bäver… Ett helt gäng fåglar som börjar på fjäll och lapp… till exempel.
Lämmelår … det skulle vara fascinerande att uppleva!! Myggen har jag däremot ingen längtan efter 😉
Lämmelår är riktigt häftigt!