Vi har ju vårt långtidsprojekt, att besöka högsta punkten i Sveriges alla landskap. Projektet startade upp under Coronapandemins reseförbud förra våren och Västerbottens högsta punkt blev därför vår första.
Under sommaren som följde, besökte vi även Gästriklands högsta punkt och Norrbottens.
Sedan blev det resedvala hela vintern på grund av pandemin.
Men nu i vår har vi rest igen, 10 dagar ner genom Sverige med Öland som slutstation. Och då dammade vi förstås av vårt projekt med landskapstoppar också. Hela 4 stycken ”besteg” vi. Öland är först ut här på bloggen.
Vårt besök på Ölands högsta punkt, Rösslösa galgbacke
Vi passar på efter vår vandring till Ölands södra udde. Rösslösa är en by också, inte bara en galgbacke, visar det sig. För när vi följer gps:en så går det bara nedåt och nedåt.
Längs hela Öland löper det som kallas Landborgen, en brant som utgör slutet på kalkstenen till öster om den. På södra Öland löper den en bit in från kusten längs den västra sidan av ön.
Detta är enda gången på Öland som det går att uppleva någon typ av höjdskillnad. Brant sluttande terräng åt väster och så sluttar hela ön långsamt nedåt åt öster också härifrån.
Så det är ju rätt självklart att högsta punkten måste ligga just här, vid Landborgen.
Vi lämnar Rösslösa by åt sitt öde och kör upp till ovanför branten igen. Irrar planlöst med Toyotan på någon åker ett tag. Det går inget bra det här, hur ser man vad som är högst liksom?
Men sen tar vi nya tag och bestämmer oss för att köra till Bårby fornborg istället, parkera och ta det till fots därifrån. Och nu blir det rätt. Borgen ligger förstås precis uppe ovanför Landborgen. Utsikten mot havet är storslagen och måste ha varit perfekt för den som vill se om fienden närmar sig i tid. Två vandringsleder löper genom området. Skyltar och informationstavlor leder oss rätt. En av lederna passerar Rösslösa galgbacke. Perfekt!
Och där, en kort promenad bort, är den. Galgbacken är ett tydligt stenröse som reser sig med viss marginal över omgivningen. Toppbestigningen utgörs av 4 kliv.
Segerpose förstås. Kanske, kanske inte King of the world, men King of the fårhage får väl också duga ibland.
Vi sätter check och återvänder till bilen.
Om Rösslösa galgbacke
Som namnet antyder, detta är en avrättningsplats. Galgbacken är anlagd på ett förhistoriskt gravröse, troligen från bronsåldern, men användes som avrättningsplats under historisk tid. En av 9 avrättningsplatser på Öland. Bland stenmassorna har man hittat skelett som saknar kranium eller har fotbojor. Den sista avrättningen ska ha genomförts här den 3:e mars 1842.
Att hitta till Ölands högsta topp
Kör väg 136 till Bårby borg, strax söder om Bårby. Parkera på parkeringsplatsen som hör till borgen. Om du ägnar några sekunder åt att studera kartan som sitter vid ingången till fårhagen, ser du hur du ska gå. Galgbacken ligger några hundra meter söderut från Bårby fornborg, precis ovanför Landborgen. En stig leder dit från Bårby borg. Galbacken reser sig ovanför omgivningen i form att ett röse och är svår att missa för den som har ögonen någorlunda med sig.
Läs om alla våra landskapstoppar här.
Läs också: Att göra på Öland – våra 25 bästa tips
Missa inga inlägg. Glöm inte att gilla 4000mil på Facebook.
Älskar det här höghöjdsprojektet! 😁
Hehe, och jag älskar begreppet höghöjdsprojekt! 🙂
På Rösslösa var det väldigt nära att vi tog till syrgas. Men så tänkte vi på Göran Kropp och stålsatte oss.
Kul projekt! Jag bor mindre än milen från Galtåsen, Västergötlands högsta punkt, som står sig bra i höjdkonkurrensen för att vara så långt söderut! 👍
Kul! Galtåsen är en av de 4 landskapstoppar som vi besökte under vår roadtrip. Inlägg kommer under sommar. 🙂