Brukar du baka lussekatter i december?
Det gjorde jag något år för länge sedan, men sen aldrig mer. För de är ju ärligt talat rätt torra och tråkiga, de där rackarna.
Mycket mumsigare blir det med fyllning i saffransbrödet i stället för de släta bullarna. Här kommer mitt recept på lussemuffins som jag i stället bakar varje år.
Lussemuffins
- 50 g jäst
- 100 g smör
- 5 dl mjölk
- 250 g Kesella
- 2 påsar saffran
- 1 1/2 dl socker
- 1/2 tsk salt
- 17 dl vetemjöl
Fyllning:
- 100 g rumsvarmt smör
- 150 g mandelmassa
- russin
Även:
- 1 ägg
Gör så här:
Smula jästen i en bunke. Smält smöret. Tillsätt mjölken och värm till fingervärme, ca 37 grader. Häll degspadet över jästen. Rör om så att jästen löser sig.
Tillsätt Kesella, saffran, socker, salt och mjöl. Arbeta degen så att den blir blank och smidig och lossar från kanterna.
Låt degen jäsa övertäckt med en handduk i ca 30 minuter.
Arbeta degen på mjölat bakbord. Forma till 48 släta bullar. Lägg dem i bullformar på plåt. 24 får plats på varje plåt.
Blanda smör, mandelmassa och russin i en skål. Tyck en ordentlig fördjupning i varje bulle med tummen. Lägg i lite av fyllningen i hålet och dra igen hålet så mycket det går. Låt jäsa igen under handduk 20-30 minuter.
Pensla bullarna med uppvispat ägg. Grädda i 225 grader 8-10 minuter.
Läs också: Recept Pitepojkar – världens hemligaste julrecept bara för er
Läs också: Tant Harriets pepparkakor – klassiskt recept
Missa inga inlägg. Glöm inte att följa 4000mil på Facebook och på Instagram.
Bra tips!
Ja men det är faktiskt mycket godare än vanliga lussebullar. 🙂