Thaimat har definitivt en särskild plats i våra hjärtan. Eller i alla fall i våra magar.
Thailand är ett av de (få) länder vi faktiskt kan tänka oss att återvända till bara för matens skull. Vi kan drömma om ett snabbt stop-over i Bangkok på något dygn då vi bara äter. För att sedan åker vidare.
Men vägen dit har innehållit några vägbulor. Första mötet med thaimaten skedde för Gunillas del i den problematiska vecka 9 av första graviditeten. Det tog dessvärre 14 år innan thaimaten liksom riktigt ville smaka igen…
Nåväl, nu är allt det där glömt och förlåtet!
Numera är vi båda med i matchen igen sen några år och få smaksensationer här i världen går väl upp emot en Tom Yam soppa.
För riktigt topp-klass Thaimat kan vi rekommendera restaurangen Tealicious i Bangkok, belägen i gränden mitt för Lebua State Towers entré. Här har vi ätit bland den bästa maten i Thailand (och därmed i världen).
I Bangkok anmälde vi oss även till en cooking-class och lärde oss laga Thai, first-hand av ett riktigt proffs. Det var väl investerad tid. Förutom 4 underbara thailändska rätter i magen fick vi även med oss recepten på cd och många värdefulla råd och knep i matlagningen.
Hur många vet t.ex. hur man pressar saften ur en lime?
Ledtråd: man gör inte 4 jämnstora klyftor och kramar ur med fingrarna…
Här delar vi med oss av recepten. De är fritt översatta från engelska. En del av ingredienserna måste man köpa i en asiatiskt eller allra helst thailändsk specialbutik och doseringen av chilifrukt sker på egen risk. Vi kan väl avslöja så mycket som att salladen gjorde fysiskt ont att äta upp, trots att den var himmelskt god.
Grön Papaya Sallad (Som Tam Thai)
Ingredienser:
Grön papaya
2 röda chilifrukter
1-2 vitlöksklyftor
Haricots verts
Naturella jordnötter
Tomater skurna i halva klyftor
1 msk rörsocker
2 msk saft av lime
1 1/2 msk thailändsk fisksås (nam pla)
Tillagning:
Mortla chilifrukter och vitlök till en ”gegga”
Skala papayan och skär i bitar
Skär grönsakerna i bitar
Blanda ihop alla ingredienser till en sallad. Den blir bara godare om den får stå till sig en stund!
Panang Curry med kyckling
Ingredienser
300 gram tunt skivad kycklingfilé
500ml kokosmjölk
4 tsk panang curry pasta
2 tsk rörsocker
2-3 msk fisksås
7 limeblad
1 röd chili (står det i receptet men vi rekommenderar avlång paprika snarare, styrkan sitter redan, vi lovar)
4 msk rostade jordnötter
Tillagning:
Häll hälften av kokosmjölken i en wokpanna och stek den under omrörning några minuter tills oljan börjar separeras.
Addera panang curry pastan och stek någon minut till.
Tillsätt kycklingen och tillaga till kycklingen inte längre är rå.
Tillsätt resten av kokosmjölken och koka upp.
Addera rörsockret, fisksåsen, chilin/paprikan och de strimlade limebladen.
Garnera med fler limeblad och jordnötter.
Servera med ris.
Tom Yum Goong
Tom Yum är förmodligen den mest kända Thai-soppan. Här med räkor = Goong.
Ingredienser:
1liter vatten
2 stjälkar citrongräs
3 skivor färsk galangal root
3 limeblad
1 msk fisksås
färska räkor
1 konservburk carnation milk
2 färska chilifrukter
1/2 gul lök i klyftor
2 msk rostad chilipasta (nam prik pao)
1 konservburk straw mushrooms
1 tomat skuren i klyftor
saften av 1 lime
2 stjälkar färsk koriander
Tillagning:
Koka upp vatten. Tillsätt citrongräs, galangal, limeblad och fisksås.
Addera räkor och carnation milk, koka 3 min.
Tillsätt lök, nam prik pao och svamp.
Koka i 7 minuter, tills räkorna är genomkokta. (om du inte har färska räkor ska räkorna tillsättas först på slutet)
Tillsätt chili och tomater.
Till sist tillsätt limesaft och dekorera med koriander.
Servera eventuellt med ris (främst för att reglera styrkan).
Laab Moo
Laab Moo är en populär rätt från nordöstra Thailand. Det är en kryddig Thai-sallad med fläskfärs.
Ingredienser:
300 g fläskkött som man själv hackar, alternativt fläskfärs
en skvätt vatten
1 msk ”toasted ground rice”
2 snett skivade vårlökar
1 msk Thai red chili flakes
2 msk thailändsk fisksås
saften från 1-3 limes
Mynta till dekoration
Tillagning:
Koka fläskfärsen under omrörning i vattnet ca 3 min tills vattnet är borta.
Tillsätt toasted rice, rör om och ta av från värmen.
Tillsätt lök, chiliflakes, fisksås och limesaft.
Servera med mynta.
… och svaret på kuggfrågan hittar du här.
Välkommen att följa 4000mil på Facebook för fler resetips och reseberättelser.
Vad gott det ser ut! Vi är också väldigt förtjusta i asiatisk mat, även om vi kanske föredrar vietnamesiskt, kinesiskt och japanskt framför thailändskt.
Japanskt är favoriter hos oss också. Vietnamesiskt har vi kvar att pröva. Kinesiska köket…är ju så stort, men bland det bästa vi ätit är maten i de muslimska kvarteren i Beijing. En helt otrolig cross-over…
Jag är verkligen förtjust i thaimat och skrev faktiskt ett inlägg om just det bara för ett par dagar sedan: http://resfredag.se/thailandsk-mat-och-min-relation-till-den/
Min favorit, som jag aldrig tröttar på, är Chicken Cashew. 🙂
Intressant läsning!
Vi är ju egentligen inte så erfarna i det thailändska köket, har bara varit i Thailand två gånger på kortare vistelser, men här har vi fått matupplevelser som verkligen dröjer sig kvar i minnet.
Tom Yam är min favorit alla kategorier. Smakerna formligen exploderar i munnen!
Mums! Thailändskt är en stor favorit hos oss båda. Jag skulle också enbart kunna åka dit för matens skuld. Och råkade på riktigt tänka den tanken när jag läste inlägget.
Mmmm, en riktigt billig biljett till Bangkok dyker upp, ett snabbt tillslag över en helg plus någon extra dag ledig…och så bara den bästa maten.
Blundar…drömmer… 🙂
Herregud så gott det ser ut!
Ja, det var helt seriöst bland det godaste jag ätit! 🙂