Älgflugan är en rätt ny insekt i den svenska faunan. Det vara bara för ett par år sedan som jag först hörde talas om den. Via något vandringsforum förstås.
– Vad sjutton är detta, tänkte jag? Och det visade sig via en googling förstås att älgflugan finns ju inte här uppe i Umeå där jag bor. Det är ett sydländskt fenomen.

På kort tid har den blivit en riktigt plåga för alla som gillar att vistas ute i skog och mark under hösten. Jägare, skogsarbetare, friluftsmänniskor.

Och mycket riktigt, bland det första som händer när jag kommer ner till Blekinge i slutet på augusti förra året, är att jag får sällskap av en mycket kelsjuk liten varelse. Ett flygfä som liksom vill trassla in sig i mig, ta sig in innanför kläderna på mig. Bli ett med mig liksom. Jojo, detta är älgflugan.

Idag har jag tagit rätt på så många fakta jag kunnat om denna übersociala varelse. Och hur man bäst undviker den.

fakta om älgflugan
fakta om älgflugan: så här ser den ut

1. Var finns älgflugan?

Älgflugan har under senare år kommit till Sverige. Den finns just nu i södra Sverige, inte i Norrland.

2. Varför har den kommit hit till Sverige?

Anledningen till att den kommer hit är klimatförändringarna, att det blir varmare och varmare i Sverige. Därmed har älgflugan förutsättningar att överleva i Sverige. Samtidigt har myggorna avtagit.

3. När träffar man på den?

Älgflugesäsongen börjar i augusti och pågår hela hösten tills frosten kommer. Älgflugan tål inte minusgrader och årets generation fryser ihjäl när kallgraderna kommer. Dessförinnan har de förstås producerat riktigt med nya larver redo att kläckas nästa säsong.

4. Hur ser den ut?

Det allmänna intrycket av älgflugan är att den är grovlemmad, fastän den är endast 5–6 mm lång. Älgflugornas färg varierar från gulbrun till svartbrun. Kroppen är platt och hårig. Låren är iögonenfallande tjocka och fötterna är utrustade med rejäla klor. Sugsnabeln är tydligt synlig. Vingarna ligger rakt bakåtriktade ovanpå bakkroppen. Då älgflugan finner (eller tror sig ha funnit) ett värddjur, fäller den snabbt sina vingar.

5. Varför heter den älgfluga?

Älgflugan kallas även hjortfluga eller älglus. Detta för att den är en parasit som sätter sig i pälsen på älg, rådjur och hjort. Deras blod är det enda som ”duger” för älgflugan att livnära och föröka sig på och med.

fakta om älgflugan
fakta om älgflugan: den gillar älgblod!

6. Hur ser dess beteendemönster ut?

De vuxna flugorna kläcks ur sina puppor i juli-augusti. Efter det klättrar älgflugorna upp till toppen på höga gräs eller till trädgrenar i väntan på ett passerande värddjur. De flyger ofta inte längre sträckor än 50 meter och flygaktiviteten påverkas också av temperaturen och luftfuktigheten. Kyla och torka förkortar flygsträckan.

Älgflugan väljer ut sin värd huvudsakligen med hjälp av synsinnet. Ett stort och rörligt mål som framträder mot bakgrunden får älgflugan i rörelse. När flugan landat på sitt värddjur fäller den sina vingar och kan inte flyga mer. Den kryper nu så långt in i pälsen som möjligt.

Sedan börjar den suga blod av värden, såväl honorna som hanarna suger blod. En enda älg kan ha upp till 10 000 älgflugor. Eftersom flugan fällt sina vingar lever den resten av sitt liv på detta värddjur. Honorna föder levande larver som förpuppas genast efter födseln. Puppan faller till marken och då vädret blir varmare utvecklas den till en vuxen fluga. Kläckningen sker under sensommaren och hösten.

7. Vad vill den oss människor?

Egentligen vill älgflugan ingenting alls med människan. Vi funkar inte som värddjur och vårt blod kan inte användas för att föröka sig.

Ändå är det vanligt att älgflugan landar på oss och försöker ”gosa in sig i vår päls”. Det är för att älgflugan misstagit oss för ett hjortdjur. När den insett sitt misstag flyger den vidare. Om den inte hunnit fälla sina vingar förstås, då blir det ju kvar.

8. Bits eller sticks den?

Oftast varken bits eller sticks den på en människa. Men om det är en trögfattad älgfluga kan den ibland hinna bita innan den inser sitt misstag. Betten är dock inte farliga. Ibland kan man få en allergisk reaktion.

9. Hur kan man undvika att få den på sig?

  • Använd heltäckande kläder med byxorna instoppade i strumporna.
  • Använd vita eller färgglada kläder, ej ”älgfärgade”, älgflugan använder synen för att lokalisera sitt värddjur.
  • Använd hatt eller mössa, älgflugan gillar håriga ytor. Gärna hatt med myggnät som du stoppar innanför kragen på tröjan.
  • Sjö & Hav Mygg och Fästing påstås ha en effekt mot älgflugor. Det är dessutom växtbaserat.
  • Använd vantar med snörning kring handleden. Stoppa in tröjan innanför dessa.
  • Bonus: Kamma håret och gör en ”fästingkoll” när du kommer hem från skogen.

10. Hur dödar man dem?

Dessa små rackare kan vara rätt svåra att bara slå ihjäl med handen. Det bästa är att klämma ihjäl dem eller nya huvudet av dem.

Läs också: Mygg och Fjällvandring: 12 fakta om myggor och bästa sätten att undvika dem

Missa inga inlägg. Glöm inte att följa 4000mil på Facebook och på Instagram.

12 Comments

  1. Älgflugan är ett riktigt gissel på hösten i våra trakter. Första gången vi råkade ut för dem helt oförberedda hade vi fått mängder av dem t o m innanför en tight undertröja. Numera är det en buff som dras upp över håret och färgglada täta kläder. Trots detta fick jag två vätskande bölder i nacken för ett par år sedan, grrrr. Det går nästan inte att ens klämma ihjäl dem och visst förtar odjuren lite av nöjet att leta trattkantareller på sen höst.

    • Gunilla Yourstone

      Vätskande bölder låter verkligen hemskt! Hut vanligt är det att de biter skulle du säga?

  2. Den finns i Värmlands- och Stockholms län med. Har redan hört den surra förbi när jag varit ute på svamprunda.

  3. Helena

    Jag bodde i Göteborg runt 2005 och hade häst. När man stod och borstade så kunde de små äcklen krypa runt i pälsen. Och snabba är dom !
    Försökte få dom ur pälsen och ned på golvet så man kunde trampa ihjäl dom.
    Så äckliga !!

  4. Finns även uppe i Haparanda sedan något år tillbaks, äckliga små rackare.. tillsammans med fästingen som också ökat här uppe.

    • Gunilla Yourstone

      Fästing ska finnas längs kusten här i Umeå också, men jag har aldrig träffat på någon än.

  5. Johanna

    Jag har ett riktigt bra knep för att döda de små kräken – man tar dem mellan nyporna och rullar!

  6. De är så hemska. Fick med oss massor på en vandring i Värmland i mitten av september. Svåra att få bort.

    • Gunilla Yourstone

      Ja har de väl gjort sig hemmastadda i här osv så sitter de där de sitter va? 🙂

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *