Jag gillar verkligen att köpa och bläddra i olika typer av reseböcker. Irrationellt kanske i dessa tider att betala för inspiration i form av böcker och även tidningar. När allt finns gratis på nätet.

Men jag gillar reseböcker och försätter att klicka hem dem då och då. Här kommer några favoriter.

Äventyrets stigar

En stor härlig fotobok av Claes Grundsten. Med underrubriken Världens bästa trekking. Förord av Kerstin Ekman dessutom.

Claes beskriver 40 vandringar han gjort världens över. I samtliga världsdelar. Och så otroligt vackra bilder till förstås.
Några har vi själv gjort av dem. Fast i något mindre äventyrliga versioner i regel. Dolomiterna, Kilimanjaro, Fish River Canyon, Grand Canyon.

Sedan kan man drömma och låta sig inspireras. Kreta har jag haft noll dragning till innan jag plötsligt en dag under pandemi-julen 2020 läser Claes berättelse. Nu vill jag till Kreta och vandra! Och liksom han och hans frun upprätta en ”base-camp” på ett charterhotellrum i Chania.

Andra vandringar att drömma vidare om är Isle of Skye i Skottland, Lycean Way i Turkiet, Ruwenzori i Uganda och Yukon i Kanada.

Du köper boken här.

Dolomiterna

Vandrarhem vid vatten

En bok av Pippi Engstedt och Gunilla Welander. Systematiskt gås alla Sveriges vandrarhem igenom i denna bok, det vill säga dem där du bor alldeles vid vattnet. Ofta med utsikt och ibland en kort promenad bort. Ett uppslag var får de, med bilder och lite fakta och hur man tar sig dit. Fantastiska platser där vem som helt kan bo, utan att det kostar skjortan.

Bland de som finns med i boken ser vi tex Stora och Lilla Karlsö, Haväng, Stora fjäderägg och Högbonden.

Tyvärr finns inte boken till försäljning i bokhandeln längre, men går förstås att låna på bibliotek eller att köpa på antikvariat.

Läs också: Högbonden – en fyr och ett vandrarhem och en plats i mitt hjärta

Högbonden

RESOR – rätt tid rätt plats

En av mina favorit-reseböcker genom tiderna. Ser att den finns på Bokus, men markerad som slutsåld. Attans. Men Lonely Planets Where to go when finns att beställa.

De bygger båda på samma princip. Att månad för månad lista ett antal resor som är perfekta att göra just då. Varför älskar jag just den boken? Förmodligen på grund av bilderna, som är så oerhört lockade. Jag har fått massor av inspiration till nya resmål från just den boken genom åren.

Lonely Planet -versionen har jag också. En funkis bok för ändamålet det med. Fast inte lika fina inspirerande bilder.
Ser nu att Lonely planet även utkommit med en specialvariant för bara Europa också.

Hong Kong, en perfekt plats för att fira det kinesiska nyåret slår boken fast. Fast inte just i år då.

Läs också: 20 saker att se och göra i Hong Kong – våra bästa tips

Amazing Train Journeys

Denna bok från Lonely Planet har jag skrivit ett separat inlägg om. En härlig bok om vackra tågresor världen över. Själva har vi åkt sträckan på Sri Lanka över Hill Country till exempel. Och Bernina Express i Schweiz. Men drömmer om många fler, framför allt i Europa.

Bokens finns att köpa här..

Bernina Express – en av världens vackraste tågresorLäs också: Att åka panoramatåget Bernina Express – konsten att korsa Alperna med lite stil och klass

Vandring på La Gomera- och andra ingående vandringsbeskrivningar

Om man har tänkt sig till en plats för att göra ett gäng dagsvandringar, är det ofta guld att köpa sig en riktig vandringsbok där alla tänkbara leder i området finns beskrivna. Vi har massor av såna böcker i bokhyllan. Vandring på La Gomera av Anita och Birger Levland hoppas vi få användning för snart.

Öland och Blå Jungfrun : vandringsturer och utflykter av Staffan Söderlund, Marie Sjöström har vi nästan läst sönder, i hopp om att ta oss dit i vår. Och Funäsfjällen, Helags och Ljungdalsfjällen : vandringsturer och utflykter av samma författare ska nog också komma till användning i sommar eller höst.
Och vi är SÅ glada att Lapplandsfjällens kanske mest bortglömda del äntligen har fått en egen bok i Södra Lapplandsfjällen : vandringsturer och utflykter av Susanne Lindqvist, Bertholof Brännström

Enda problemet med såna här böcker är väl att det kan bli för många alternativ. Vid någon tidpunkt vill man bara skrika ”Ge mig de 5 bästa vandringarna bara!”.

Vandring i Funäsfjällen

Kina : människor, platser, kultur, historia

En härlig stor fotobok för den som vill nörda in på Kina. Massor av vackra bilder och fakta. Perfekt för den som likt oss är fascinerad av den här delen av världen. Den finns, kors i taket, fortfarande att köpa. Sen kan man komplettera med att läsa Den sista kejsarinnan av Kina också. Mycket bra bok.

Tags

4 Comments

  1. Visst är det härligt att grotta ner sig i reselitteratur, speciellt om det är en duktig fotograf. Äventyrets stigar tycker jag är en underbar bok. Just nu studerar jag Grundsten bok ”Fjällvandra kring Grövelsjön” då vi planerar att åka dit i sommar.

  2. Själv har jag börjat med att skriva om en bok i månaden, en bok som inspirerar och som gör att jag vill resa. Får se om jag kommer fortsätta, men jag tror det. Jag får ju även ett incitament till att läsa fler böcker! 🙂

    • Gunilla Yourstone

      Intressant. Själv läser jag mest svenska böcker, men de kan ju inspirera till resa inom Sverige. Som Ett jävla solsken tex som får en att längta till Lappländska fjällen.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *