London är en av de där städerna som man helt enkelt inte tröttnar på. Det går att komma tillbaka om och om igen och ändå ständigt hitta nya saker att göra. Inte så konstigt att London är den stad utanför Sverige som vi själva besökt allra flest gånger, hela 6 besök har det blivit genom åren. Senast nu i somras på tågluffen.
Inte heller så konstigt att vår lista över saker att göra i London innehåller hela 50 punkter.
Dessa 10 saker behöver du veta innan du reser till London.
1. Pass och inresetillstånd
Det kan faktiskt vara lätt att glömma så här i den fria rörlighetens tidevarv, men Storbritannien är inte längre med varken i EU eller i Schengen. Därmed behöver man ett giltigt pass för att släppas in i landet. Nationellt ID-kort duger inte.
Från och med 2025 inför Storbritannien även krav på inresetillstånd. Inresetillståndet kommer man att kunna ansöka om via en app och kostanden är 10 Pund. En ansökan ska i regel godkännas inom 3 dygn.
2. Ta sig till London
Från Stockholm reser man faktiskt till London med tåg på under 1 dygn! 22,5 timmar närmare bestämt inklusive nattåg Stockholm-Hamburg och 3 byten, Hamburg, Köln och Bryssel.
Flyg går direkt till antingen Heathrow, Gatwick eller Stansted.
Från Heathrow finns tre alternativa sätt att ta sig in till London. Billigast är tunnelbanan. Det är Piccadilly Line som går hit ut, därmed är alla stationer längs denna linje väldigt lättillgängliga. Resan tar ungefär en timme, beroende på station naturligtvis.
Sedan finns nyinvigda Elizabeth Line som tar dig in till London på 45 minuter. Elizabeth Line stannar på flera olika stationer i London.
Dyrast och snabbast är Heathrow Express, ett snabbtåg som når Paddington Station på bara 15 minuter.
Från Gatwick tar man sig in till stan med Gatwick Express på 30 minuter.
Från Stansted tar Stansted Express 47 minuter in till London city.
Taxi går sällan snabbare, trafiken är galen i London.
3. Ta sig runt – Oystercard
För att resa kollektivt med lokaltrafiken i London köper man ett Oystercard. Själva kortet kostar £5, sedan laddar man det med pengar i valfritt belopp. I tunnelbanespärren och på bussen blippar man sedan bara kortet för att passera och betalningen för resan dras från kortet. Till en billigare tariff än om man köper en enkelbiljett.
Oystercard har ett dagligt maxtak, när man uppnått detta, reser man gratis resten av dagen.
Sitt Oystercard kan man köpa i automater på Heathrow, Gatwick eller på tunnelbanestationerna. Det går även att köpa det online innan resan och få det hemskickat.
4. Bästa tid att åka
London är trevligt året runt. Möjligen att hösten kan bli väl regnig. På våren har man blommor i parkerna och om man har tur, fint väder.
På sommaren kan man få varmt, fint väder (och även det motsatta), men det är även mycket turister i London då. Om möjligt bör man försöka undvika det brittiska sommarlovet.
I december har man juldekorationerna och har man tur kan man i januari få fantastiska dagar med hög, klar luft och krisp.
5. Hur många dagar behöver man
Oj, hur mycket tid har du? I London kan man slå ihjäl hur mycket tid som helst. ”When a man is tired of London…” och allt det där. Samtidigt kan ju storstäder vara rätt tröttande också.
Vi tycker att 3 heldagar är ett absolut minimum. 5 dagar eller till och med en hel vecka är inte fel heller, om man känner att man vill göra ”allt”.
6. Var ska man bo?
Alltså att hitta ett ”billigt och bra” hotell i London är förmodligen bland det svåraste en människa kan ge sig på här i världen. Själva gillar vi billigt och brukar därför hamna norr om Hyde Park. Nära till Paddington har man ju också därifrån. Ett enkelt hotell med stadig frukost och trevlig ägare är Albro House. Här bodde vi själva sist vi var i London.
7. Surf
Som sagt, Storbritannien är inte längre med i EU och innefattas därmed inte längre av EU fria roaming. Surf med mobildata kostar därför (mycket) pengar.
Har man Telia kan man köpa produkten som heter Semestervecka. Annars blir det till att köpa simkort på plats. Fysiskt simkort funkar ju men ännu smartare är e-simkort som bara är en app i telefonen och inget fysiskt kort som ska bytas och trixas med.
8. Look right
När du ska gå över gatan alltså. Det är så extremt lätt hänt att man reflexmässigt kastar en blick åt vänster innan man går över gatan. Men i Storbritannien har man ju vänstertrafik och bilarna kommer därmed från höger. ”Look right”, är alltså det som gäller.
9. Adapter
I London är eluttagen av brittisk standard (typ G). Den brittiska elkontakten har tre stift. Samma som våra svenska två, plus en extra ”plopp”.
Detta betyder att man behöver ha med sig en adapter för att kunna ladda med sina svenska elkontakter. Eller. Egentligen klarar man sig faktiskt utan adapter också. Men ett spetsigt föremål, typ en kulspetspenna eller en nyckel, kan man faktiskt peta upp det där extra hålet och samtidigt trycka in sin svenska kontakt i de två andra. Så kör oftast vi om vi ska vara ärliga.
10. Boka i förväg
Att komma som man är, och öppen för spontana äventyr, funkar dessvärre inte alls i London. Det mesta måste bokas i förväg, både sevärdheter och restauranger. Gärna flera veckor i förväg.
Den populära restaurangen Sushisamba bokade vi 3 veckor i förväg och då fanns ändå bara bord till 17:30, senare var slut. Churchill War Rooms bokade vi 1 vecka innan.
Afternoon Tea på Oblix högst upp i The Shard bokade vi 40 dagar innan, samma med Brigit´s Bakery´s Afternoon Tea-buss, 40 dagar innan, det vill säga båda innan vi ens bokade flygbiljetterna
Missa inga inlägg. Glöm inte att följa 4000mil på Facebook och på Instagram.
Från april (?) 2025 krävs dessutom ett ETA som görs via app eller på gov.uk. Kostar 10£.
Jag såg det för ett par dagar sedan. 😬
Jag är på presstour i Österrike nu och inläggen är förskriva. Jag får lägga till det sen, när jag kommer hem. 👍
Du måste inte ha Oyster längre utan kan blippa ditt bankkort också (fast det blir krångligare med barn) men du kanske inte vill stå och hålla i det i spärrarna.
Ska man bo i östra delarna av staden tar man från Gatwick lika gärna tågen mot Luton/Bedford.
Inte bara sommarlov utan även sensomrarnas värmeböljor är extremt jobbiga i London tycker jag personligen. Mycket folk och ingen AC i tunnelbanan eller på billiga hotellrum.
Såg det. Men får man åka gratis efter maxbeloppet per dag med kreditkort?
Kunde inte hitta den informationen någonstans.
Vissa operatörer, som Telenor, och Tre har fortfarande fri surf (både surf och mobilt bredband) utan extra kostnad om man har abonnemang med dem.
Ah praktiskt! Synd att de inte funkar i norra Norrland också.
Ytterligare en komplettering till Oystercard / blippa kreditkort: I min I-watch har jag en inställning så att jag bara behöver hålla klockan vid tunnelbanespärren eller när jag går på bussen. Mycket smidigt! Men om det är ett tak för dygnskostnaden har jag inte koll på. Fast resorna betalas i klump en gång om dagen så de har kanske koll på hur mycket man reser per dag.
Gud så smart! 🙂
Fast den där max-taxan vill man ju ha som turist eftersom man ofta åker otroligt mycket på en dag.