Jag är ju i grund och botten en liten fegis. Så jag gillar lagoma adrenalinkickar. Sånt som egentligen är väldigt säkert, men ger en lagom, komfort-ilning i magen liksom. Fegis-adrenalinkickar helt enkelt, det är min grej. Inte fallskärmshoppning och klättring längs lodräta bergsväggar alltså.
Så här kommer min best-of-lista. I den genren.

1. Zipline på Kuba

Ja, eller zip-line varsomhelst egentligen. För zip-line är ju superkul och lite lagom spännande. Första gången var på Kuba. Vi seglade fram över trädtopparna i vackra Vinales. Långa banor där man fick upp farten rätt bra och själv måste bromsa in i slutet för att inte tjonga in i ändstolpen alltför hårt.

Läs också: Vinales – kan Kuba bli mer ”the real thing”?

Sedan har jag zip-linat här hemma i Umeå på nya Zip Adventure Park. Roligt det också, men kortare, snällare, säkrare banor och mitt bland träden, inte ovanför topparna.

2. Tjernobyl

Oj vad nervös jag var inför mitt besök i Tjernobyl! Jag var rädd redan när jag bokade. Och kvällen innan när jag satt ensam på mitt hotellrum googlade jag frenetiskt fraser som ”safe to visit chernobyl”, ”dangerous to visit Chernobyl”, ”radiation in Chernobyl”. För hur skulle väl denna dödes och katastrofens plats rimligen kunna vara säker?

Reaktorn

Svaret på både mina googlingsfrågor och den sista frågan ovan fick jag sedan under själva besöket på plats. Men helt klart var det med fjärilar i magen  jag rullade in i Zonen.

Läs också: Är det farligt att besöka Tjernobyl? – vågar man åka på en dagstur?

3. Gorillorna i Uganda

Gorillor är visserligen inte lika stora och farliga som jag trodde som barn. Efter att den tidens storfilm King Kong spreds över världen. Det var först många år senare som jag förstod att apan i filmen var en påhittad muterad jätte-gorilla och att de riktigt exemplaren i Afrika inte var större än oss människor. Men ändå. Vilda, stora, starka djur. Bara 5 meter bort från mig.

Inte blev det bättre av att vi dessutom sprang på en djungelelefant. En aggressivare variant av sin släkting på savannen. Djungelelefanten går direkt till attack vid ett möte och vi fick skjuta ett varningsskott i luften för att skrämma iväg den från vår grupp.

Läs också: Att besöka gorillorna i Uganda – allt om vårt besök och bästa insider-tipsen

4. Thrill walk, Birg i Schweiz

Sånt här älskar jag. En thrill walk längs med bergets kanter. Fantastiskt utsikt över Alperna, glasgolv, vajrar att balansera över och nättunnlar att krypa igenom. Allt medan berget stupar rakt ner under en. Mera thrill walks åt folket!

Läs också: Schilthorn med thrill-walk och roterande restaurang – vårt besök på James Bond-berget i Schweiz

5. Forsränning i Vindelälven

Vi köpte ändå bara familje-turen. Den som är tillåten även för barn under 15 år. Ändå så sprutade adrenalinet på denna flodfärd på Vindelälven i Västerbotten. Det iskalla vattnet sprutade över oss 10 i båten och vi paddlade frenetiskt medan båten for och hoppade i strömfåran. Om och om igen rabblandes för oss själva vad vi fått lära oss att vi skulle göra om vi föll överbord.

Just det hände aldrig. Men pirret i magen satt kvar länge.

Läs också: Forsränning i Vindelälven

6. Jeep i Fish River Canyon

Vi körde inte ens jeepen själva, utan åkte med på en arrangerad tur med chaufför och guide. Men ändå. Turen går längs bergssidorna rakt ner i Afrikas största kanjon. Dödsföraktande lutning på vägen och stup på sidorna, över kala och hala klipphällar.

– Här började en amerikanska gråta förra veckan, säger vår guide glatt vid den första tillsynes lodräta stigningen över klippor.

– Igår hittade jag en svart mamba under motorhuven. Var annan information som vår guide unnade oss under färden.

7. Top of the rock

Få utsikter har berört mig så mycket som Top of the Rock, dvs Rockefeller Center på Manhattan. Är det för att utsiktdäcket är utomhus? För att man har glas-räcken med en illusion av fritt fall? Eller för att omgivande hus är nästan lika höga? Ett rejält boff, en pulshöjning och en sug i magen blir det i alla fall när man stiger ut på däcket här.

Top of the Rock New York

8. Luftballong i Kappadokien

Bara att flyga luftballong är ju förstås tillräckligt för att adrenalinnivåerna ska stiga betänkligt.  Att sväva fram ljudlöst högt där uppe. Utelämnad åt elementen.

Sen att få göra det just i Kappadokien, ett sagolandskap skapar ut en vulkan, i Turkiets inre. Stenstoder,  grottor och fantasifulla bergsformationer avlöser varandra där nere på marken.
Samtidget som solen går upp och hundratals luftballonger svävar runt dig. En av livets stora upplevelser.


9. Caminito del Rey

En vandringsled längs en lodrät klippvägg? Nog för att framkalla en gnutta adrenalin ändå tycker jag. Läs om vår vandring här.

10. Snorka med mantor

Mantan är ett stort djur. Att snorkla helt nära en manta-stim som graciöst svävade runt oss, lekte med oss, var därför en upplevelse som helt klart fick pulsen att öka.

Läs också: Fantastisk snorkling på Maldiverna – mantor, sköldpaddor och färgglada fiskar

11. Rida

Jodå att rida kan också vara ett litet äventyr. Om man inte är så ridvan och ska spränga fram i galopp rakt över en öde sandstrand. Tur att jag fick mig en väldigt liten stackars krake.

12. Bukhansan – Berget där draken bor

Bukhansan, ett berg och en nationalpark mitt i Seoul. Vi bestiger förstås den högsta toppen Baegundae Peak 840 m.ö.h. Vi är nog inte riktigt förberedda innan på att vandringen innebär klättring på alla fyra länga klipphällar som reser sig rakt upp i himlen.
– Där kan ingen gå! Tänker vi innan när vi tittar upp på berget. Men jodå. Vi kan.

Läs också: Bukhansan National park – att vandra mitt i Seoul

13. Surf på Filippinerna

Jamen faktiskt. Att ta en surflektion vid Cloud 9, Filippinernas berömda surfer-hangout resulterade definitivt i en pulshöjning för mig och placerade mig en bit utanför min comfort-zone.

14. Skallbergsgrottan

Trånga utrymmen under jord är inte min grej. Har jag tänkt i alla fall. Att krypa runt under jord i en trång håla utan att veta om jag ska fastna eller komma ut igen, är tvärt om någon av en mardröm. Bara jag tänker på det bubblar paniken. Ändå befinner jag mig plötsligt i just denna situation i Skallbergsgrottan i Ångermanland. Och ja en liten, liten panikkänsla uppstår, innan den enorma kicken av att ha klarat det infinner sig.

Läs också: Skallbergsgrottan

15. Petra

I klippstaden Petra i Jordanien är Skattkammaren en världskändis. Det få vet om är att om man fortsätter in i området, går runt Konungagravarna och sedan går en 45 minuter lång vandring upp på berget, så kommer man till en hemlig utkikspunkt över Skattkammaren. En galet mäktig plats.

Men sen kommer det. Det obligatoriska fotot. När man ska sitta på klippkanten där uppe med benen dinglandes över stupet. Och det känns som att en mäktigt kraft försöker suga en över kanten och ner i djupen.

Läs också: Petra i Jordanien – en komplett guide till ett av världens sju nya underverk

Ja det var mina bästa adrenalin-kickar på resa. Du har säkert gjort mycket häftigare grejer.

Missa inga inlägg. Glöm inte att följa 4000mil på Facebook och på Instagram.

 

8 Comments

 1. 2,3,10,14 hade jag lätt klarat av tror jag. Drömmer speciellt om att snorkla med mantor 😍 (men inte dyka). Jag har gjort motsvarande nr 15 också på annan plats, så i princip borde jag palla det också. De andra sakerna är jag mer tveksam kring 😁

 2. Thrill walk i Schweiz låter ju riktigt häftigt, det måste jag upptäcka någon gång! Det där med svarta mamban undviker jag dock gärna, tack. Härlig lista, fick faktiskt handsvett här när jag läste och försökte scrolla neråt.

  Bungyjump, fallskärmshoppning och zipline är balla grejer som jag testat på resa så det kan jag verkligen rekommendera!

  • Gunilla Yourstone

   Schweiz har massor av såna säkra adrenalinkickar, varje berg har sin egen nästan. Bara att åka ner och testa. 👍😊
   Som sagt, bungyjump och fallskärm hoppar jag över. 👍

 3. Om du är en fegis så vet jag inte vad jag är. Faktum är att adrenalinkickar nog inte är något jag söker alls när jag reser. Jag tror att det har med ålder att göra också. När jag var ung älskade jag till exempel att åka berg- och dalbana. Numera känner jag att det kan kvitta. Höga höjder är inte heller min grej – om inte utsikten är riktigt, riktigt fin.

  • Gunilla Yourstone

   Berg och dalbanor klarar jag mig också alldeles utomordentligt utan nu för tiden! 🙂

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *