En av anledningarna till att vi valde just Italien för årets semester var faktiskt maten. Vi älskar verkligen Italiens mat i alla dess former, men kanske allra mest antipasto, dvs alla underbara förrätter.
Egentligen består ju en fullvärdig italiensk middag av hela 7 rätter;
Aperitivi, en enkel gärna bitter fördrink. Tänk campari
Antipasti, förrätt te.x bruschetta eller parmaskinka med melon
Primi piatti, pasta, gnocchi, risotto
Secondi piatti, kött eller fisk
Contorni är tillbehöret till Secondi Piatti, tex sallad eller rostade grönsaker
Dolce, efterrätten, dvs ”något sött”
Digestivi är driken som avslutar måltiden och (sägs) vara bra för matsmältningen. Grappa är vanligt, men vid Gardasjön alltid den inhemska citronlikören.
Man blir mätt bara man tänker på den måltiden!
Själva nöjer vi oss i regel med en antipasti och en primi piatti.
I Malcesine vid Gardasjön hittade vi tre stycken riktigt bra resturanger som vi gärna rekommenderar vidare.
Ristorante Paradiso Perduto
Precis utanför ingången till kastellet, runt hörnet, hittar man denna restaurang. En mur med en trätrappa i, en skylt och en bild på sjöutsikten där uppe. För att locka folk.
Det funkar på oss, vi smyger uppför trappan för att ta en titt. En riktigt snygg och trevlig uteservering väntar ovanför trappan. Vi sitter i princip under klippan som kastellet vilar på. Utsikten är Gardasjön och solnedgången.
Vi delar på flera goda förrätter och avslutar med pasta. Vinet som vår kypare förslår är lokalt och odlas på bergssluttningarna bakom oss.
Jo det stämmer att det är mycket tyskar här i Malcesine, svarar kyparen på vår fråga.
-Den dagen tyskarna inte kommer, stannar jag hemma från jobbet. De står för 90% av min lön.
Ristorante Aristotele
I en vindlande gränd mitt i stan springer vi på denna lilla pärla. Eftersom restaurangen ligger i en nedförsbacke har bord och stolar olika långa ben för att matcha höjdskillnaden.
Här får vi ingen sjöutsikt, men däremot resans mest vällagade mat. Vedugnsbakade pizzor och en valnöts-gnocchi med massor av kärlek i.
Mycket riktgt fylls alla platser snart upp och en liten kö av väntande gäster bildas i en portuppgång bredvid. Alla som väntar får förstås ett glas mousserade att underhålla sig med.
Ristorante La Pace
Nu är det vattenkontakt igen, nere vid ett litet torg nedanför kastellet. Här ligger flera restauranger, varav vi tycker att La Pace är bäst. Direkt när man sätter sig ner får man ett glas mousserande medan man kikar på menyn.
Vi väljer en plockförrätt med lite av varje och sedan blir de förstås pasta igen. Härlig stämning nere vid det lilla torget, god mat och mycket bra service, gör att denna restaurang hamnar på vår topplista.
Läs om hela vår resa till Gardasjön här.
Läs om var man ska bo vid Gardasjön här.
Läs också FreedomTravels guide till hur man korrekt avnjuter en måltid i Italien.
Välkommen att följa 4000mil på Facebook för fler resetips och reseberättelser.
Hej, tack för intressanta artiklar 😊 Hur är prisnivån på restaurangmåltider? Jag förstår att det har mycket med restaurangens standard, kvalitet, läge etc att göra…men ta några exempel 👍 Tackar! // Dag H
Har försökt att sammanfatta prisnivån i detta inlägg:
https://4000mil.se/index.php/hur-dyrt-ar-det-egentligen-i-venedig/
Priserna var ganska lika inom Malcesine ändå. En middag för oss 3 gick på 700-900kr ungefär.
❤️🇮🇹🍕
Håller med! 🙂
Gú så gott och vackert det ser ut!
Riktigt härligt! 🙂