Inlägget är ett samarbete med Bikester

Vi gillar ju att vandra. Det är ingen hemlighet. Men ibland kan det vara trevligt att prova andra naturnära färdmedel också. 8 platser att uppleva från hästryggen har vi skrivit om här. Att cykla på resan är också ett perfekt sätt att uppleva naturen på. Fördelen med cykel jämfört med att vandra är att man kan täcka upp längre sträckor på en dag och därmed hinna uppleva mer. Det är också lättare att göra en liten avstickare från leden om det är något extra man vill passa på att se.

Detta är 8 platser i världen som är perfekta att uppleva från cykelsadeln.

Portugal

Portugal är en perfekt cykeldestination. Vi har hyrt cyklar både inne i Lissabon och längs kusten utanför. Och dessutom cyklat delar av den kombinerade vandrings- och cykelleden Rota Vicentina som går längs kusten söder om Lissabon och ner mot Algarve.

Läs också: Guide till Rota Vicentina / Fishermans Trail

Lissabons strandpromenad
Rota Vicentina
Längs kusten söder om Lissabon

Gardasjön

Gardasjön är härligt att cykla runt. Lagom utmaning i höjdskillnader och vackra vyer överallt, samt hur många översöta små charmiga städer med perfekt tillagad risotto som helst att rasta i.

Läs också: Gardasjöns mysigaste städer – dessa måste man absolut besöka

Burma

Burma kanske inte är den destination som man direkt förknippar med en cykelsemester? Men jodå, här är perfekt att cykla. Tempelområdet Bagan kan man cykla runt i, i dagar och upptäcka. Att cykla runt bland Burmas byar och ”get social” är också en härlig aktivitet.

Seychellerna

Samma med Seychellerna kanske, inte det första man tänker på i cykelsammanhang. Men just här är det perfekt att hyra cyklar för sin beach-hopping. Avståndet är lagoma och med cykel är det lätt att ta sig runt till alla fantastiskt vackra stränder.

Seychellerna har många branta backar.

Göta Kanal

Ett svenskt äventyr som känns lockande är att cykla längs Göra kanal. Här är det leisure-cykling i lugnt tempo som gäller. Och så varvar man med båt på själva kanalen förstås.

FOTO:GÖRAN BILLESON

Österlen

På Österlen har vi ju vandrat. Ett annat alternativ är att i stället cykla Östelensleden. Som vår bloggkollega Dryden nyligt har gjort. Läs hans bästa tips här.

Mallorca

Mallorca är klassisk mark för cykelentusiaster. Vi skulle gärna prova en vecka själva vid tillfälle. Här finns allt. Lagom med backar, vacker natur och slingrande, fina vägar.

Mosel

Det sydtyska vindistriktet Mosel är perfekt för cykling. Man cyklar längs småvägar som följer floden Mosel mellan vingårdar, slott och små pittoreska städer. Om man tröttnar på cyklingen, finns båtar att hoppa på i stället.

Tips för cykelsemestern

Bekväma cykelkläder, fästen för vattenflaska på cykeln och smidiga cykelväskor är ett måste för att cyklingen ska bli så bekväm som möjligt. Hjälm är viktigt för säkerheten.

All utrustning för en cykelsemester hittar du här.

Vill läsa fler av våra resetips? Glöm inte att följa 4000mil på Facebook.

 

4 Comments

 1. Dryden cyklade (mestadels) på Sydostleden och Sydkustleden, inte Österlenleden.

  Jag skulle vilja varna lite för Österlen på cykel i semestertider. Smala vägar fulla med trafik är direkt livsfarligt. Välj hellre höst och vår och var försiktig även då.

  Men cykel är definitivt ett härligt sätt att se sig omrking. Synd bara att trafiken blivit allt hetsigare och farligare. För mycket stress helt enkelt.

  • Gunilla Yourstone

   Ah okej, det såg ut att vara på ett ungefär samma platser som passerades som vi gick efter, så jag bara antog att det var samma. 🙂
   Det reflekterade vi också över när vi vandrade att där vi gick på landsväg är det nog inte så roligt i högsäsong. Vi träffade bara på någon enstaka hetsig bilförare i slutet på september. Över huvud taget är nog lågsäsong en bra ide för Österlen.

 2. Marianne

  Äntligen går det att kommentera
  Fina tips
  Vi hade tänkt cykla i Portugal förra året men av det blev ju intet så det får bli ett annat år !
  Vi har cyklat på Mallorca och det var underbart
  Sedan har vi cyklat i Kroatien , både längs kusten och på Hvar, också det såå fint
  Ha det så gott uppe i Umeå så ser vi fram emot bättre tider och tack för alla fina inlägg

  • Gunilla Yourstone

   Hej, tack för din fina kommentar! 🙂
   Vi stängde av kommentarerna ett tag efter att vi kommit till det läget att ungefär varannan kommentar som kom in var dryg, rasistisk, eller rent otrevlig.
   Det verkar vara många som mår psykiskt dåligt nu av ensamheten under pandemin och tar ut det i kommentarsfälten på nätet. Och några av dem har hittat hit till 4000mil.
   Vi testar ett tag igen nu med öppna kommentar, men kommer, precis som tidigare att rensa bort de som bara är ute efter att vara dryga.
   Som du säger, vi hoppas att det snart blir bättre tider för oss alla, även för dessa stackars människor.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *