Ett ämne som vi ofta återkommer till i våra funderingar är det här med att resa till kända ställen som redan får ”för många” turister, eller att i stället välja okända platser.

Senaste inlägget på detta ämne hittar du här.

Varför reser vi till kända platser?

Att resa till och skriva om Österlen eller Skuleberget är frestande för en resebloggare. Dels handlar det ju om att dessa platser ju anses vara bland Sveriges bästa sevärdheter. Och vi vill ju alla se det bästa, eller hur? Det mest sevärda. Där är vi resebloggare inte olika folk i allmänhet.

Sedan, om man skriver om resor och upplevelser, så går det ju inte att komma ifrån att det blir roligare om folk läser och kommenterar.

Och det gör folk verkligen i överflöd när vi skriver om Trollsjön i Abisko, Vildmarksvägen eller Städjan i Idrefjällen.

När vi skriver om helt okända platser som få känner till och besöker blir resultatet ofta men inte alltid, det motsatta. Få läser, få kommenterar.

Knäbäckshusen – redan besökt av för många

Okända platser – off the beaten track

Men ändå fortsätter vi, med en dåres envishet, höll jag nästan på att skriva, att besöka och berätta om alla de där helt okända platserna. Som ingen känner till, ingen har på sin bucketlist. Som kanske, i allra värsta fall, inte ens gör sig på Instagram.

Varför? Jo men för att vi själva gillar att upptäcka nytt. Också, vid sidan av de kända platserna.

Ammarnäs – ingen Instagram-succé?

Och för att vi faktiskt har en önskan om att vi turister ska fördela oss jämnare över planeten. Så att vissa platser slipper älskas söder, skräpas ner, förstöras.

Dessa, helt eller delvis okända platser, alla i Sverige, har vi tagit er med till genom åren.

1. Gruvan i Edsele

Detta är ju off-the-beaten-track när det är som bäst. Knappt att vi själva känner till denna sjö som uppstått ur en kvarts-gruva.

Väldigt sparsamma spår på internet. Längs vägen en hemmagjord skylt, som man måste leta efter för att hitta. En så lång och dålig grusväg att man flera gånger frestas att vända.

Men en så häftig plats att besöka. Det grönskimrande vattnet, de lodräta klippkanterna, solen strålar som letar sig ner med ett overkligt sken. Det iskalla vattnet. Och känslan när man simmar av att det finns något där nere i djupet. Någon som man inte vill veta vad det är.

Läs också: Gruvan i Edsele – iskallt bad med undergångsstämning

okända sevärdheter i Sverige
Gruvan i Edsele

2. Isgrottan i Domsjö

Knappt ens de som levt hela liv i Övikstrakten kände till denna isgrotta. Helt anonymt hade den stått där i skogen och svallisat sig i evigheters evigheter.

Men vi nosade rätt på den och besökte.

Läs också: Isgrottan vid Hamptjärn Örnsköldsvik – en av pandemins många vinnare

okända sevärdheter i Sverige

3. Töfsingdalens nationalpark

En av Sveriges mest anonyma nationalparker. Belägen i väglöst land, utan leder och inte ens i fjällmiljö, lockar den bara de mest dedikerade. Inte ens att det fanns en redig beskrivning på nätet hur man skulle ta sig dit. Till de dedikerades skara hör definitivt vi, så vi tog en omväg med bilen på 5 timmar och gick de 2,6 milen som krävdes. Fattas bara.

Läs också: Vandring till Töfsingdalens nationalpark från Grövelsjön

okända sevärdheter i Sverige

4. Mieskattjåhkka

Så okänd är denna plats att jag själv fick gå tillbaka i blogginlägget och kolla vad den egentligen hette.

Norra Västerbotten är en del av fjällvärlden som sällan får besök söderifrån. Inte tillräckligt långt söderut för att sörlänningarna ska orka ta sig hit på fjällsemester. Inte tillräckligt långt norrut för att locka de extrema. Inte tillräckligt dramatiska fjäll för att kunna armbåga sig fram på Instagram och andra sociala medier.

okända sevärdheter i Sverige

Därför är Ammarnäs allt det som svenska fjällen var förut. Enkelt, kravlöst, ohögfärdigt.

I relativt okända Ammarnäs är den lilla toppen Mieskattjåhkka helt okänd. Ingen vallfärdar just hit. Utom vi då som går på impuls, hittar denna plats som känns som där vi skulle kunna stanna tiden och bli kvar för evigt.

Om någon läste? Skulle inte tro det.

okända sevärdheter i Sverige

5. Ormtjärnen i Hamra

En skön sommarkväll i slutet på juni kör vi Inlandsvägen och stannar i Hamra nationalpark. Går Hamraleden till Ormtjärnen. Där sångsvanarna sjunger, bromsarna går till attack i sankmarksland, hjortronland och myrmarksland.

Vi tvekar nästan om vi ska skriva. För det här vill vi ju ha för oss själva. Men så kommer vi ju på, det är riskfritt att skriva. För just ingen kommer ju att läsa ändå.

Läs också: Vandring i Hamra nationalpark – en perfekt sommarkväll

okända sevärdheter i Sverige

6. Rösslösa galgbacke

En stenhög på Öland. Tydligen full av skelettdelar och fängsel i järnskrot. Detta är ingen sevärdhet. Platsen är inte ens utmärkt med en skylt. Med förstås letar vi oss hit, det är ju Öland högsta punkt! Och en bit historia.

Läs också: Ölands högsta punkt, Rösslösa galgbacke 58 m.ö.h. – vår bestigning

okända sevärdheter i Sverige

7. Lycke-Lilla Höjen

Min syster har bott 23 år i trakten. Men hon har aldrig hört talas om Lycke-Lilla Höjen längs Vallevägen förut. Förrän vi nosar rätt på att det är den allra bästa utgångspunkten för en körsbärsblomnings-safari och åker dit tillsammans.
Ryktet säger att det ska vara rätt vackert andra tider på året också.

Läs också: Vallevägen och Billingeleden i körsbärsblomning

okända sevärdheter i Sverige

8. Kyrkspången i Nora

Här i Norduppland på gränsen till Färnebofjärdens nationalpark, har man gått spångat till kyrkan ”sen urminnes tider”.  Idag en vacker och annorlunda vandringsled.

Läs också: Färnebofjärdens nationalpark och Gysinge – vi reser tillbaka till min barndoms äventyrsland

Kyrkspången
okända sevärdheter i Sverige

9. Gimegolts

Mer off kan man nästa inte komma i Sverige. Gimegolts ligger verkligen i ett område som väldigt få svenskar har spontana ärenden till. Se bara på oss, inte ens vi har varit i närheten förut.
Men plötsligt gör vi oss ett ärende, uppfinner en resa som för oss längs hela den brusande, oreglerade Vindelälven.

Någon mil norr om Sorsele ligger en fascinerande och vacker kanjon, skapad av inlandsisen.

Läs också: Gimegolts naturreservat – en kanjon i Västerbotten

okända sevärdheter i Sverige

10. Skallbergsgrottan

Överraskande okänd ligger den där. Långt från kusten och det populära Högakustenområdet. Knappt skyltat, ingen parkering. Man måste helt enkelt veta för att hitta hit. Till en grymt spännande grotta där man klättrar på stegar, ålar sig på mage och utmanar varje tendens av klaustrofobi.

Läs om vårt besök här.

okända sevärdheter i Sverige

Missa inga inlägg. Glöm inte att följa 4000mil på Facebook och på Instagram.

6 Comments

  1. Flera guldkorn här ju och några bara 15-30 mil bort från Östersund. Noterar för sommarens äventyr!

  2. Marika Sjönell

    Tack, vilka fina platser ni hittar! Vi uppskattar de ställen som man kan vistas i och vandra där man få vara nästan ensamma. 👍👍🥰🥰

  3. Kul med lite annorlunda ju! Jag läser väldigt gärna såna inlägg! Isgrottan börjar bli poppis lokalt här i Övik, tack vare sociala medier.
    Jag är sugen på både Töfsingdalen (gärna på skidor) och Hamra.

    • Gunilla Yourstone

      Ja visst är det kul med annorlunda. Annars är det mycket samma, samma som lyfts med Sverige varje gång.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *