Samma sak upprepar sig varje vår. Vandrare efter vandrare skriver i mina vandringaforum om storstilade vandringsplaner i fjällen under maj och juni. Det ska vandras, sättas upp tält, bestigas toppar och så vidare.

Snöläget i maj-juni

Men maj-juni är ingen bra period för fjällvandring alls. Punkt. Dels är våren väldigt mycket senare i fjällvärlden än i södra Sverige. Götaland har gröna gräsmattor redan i april. I Vuoggatjålme i södra Norrbottensfjällen ligger stora områden av snö kvar i mitten på juli.

fjällen i maj
Vuoggatjålme i mitten av juli

Jokkarna är svår-vadade på grund av allt smältvatten. Och marken sank och våt förstås när den väl blivit av med snön.

Renarna i april-maj-juni

Men snöläget och vätan är ju mest av allt vandrarens eget problem. Har man tagit majfällen i båten, så får man själv ro han iland.

Det som det är värre med, är att renen kalvar under perioden slutet av april till juni. Och då är vajor och kalvar extra störningskänsliga. Om vajan blir stressad kan hon stöda bort kalven och om vaja och kalv kommer ifrån varandra, överlever kalven inte länge.

Så här skriver Tåssåsens sameby på Facebook:

I Tåssåsens sameby förbereder sig just nu tusentals vajor (renmammor) för att föda sina kalvar. Efter en lång vinter är det nu viktigt att dom i lugn och ro får beta i sig av det lilla som barfläckarna har att erbjuda.
Vajorna är utspridda över hela vår betesmark och drar sig nu mot sina respektive kalvningsplatser.
När vajan kalvar drar den sig undan flocken, för att sedan ansluta så fort kalven klarar av att följa med.
Ett ovant öga ser dem inte och blir vajan skrämd i detta läge, kan minsta lilla bäck, eller skreva, bli en dödsfälla för den nyfödda kalven.

Och också:

Men först vill vi kommentera en sak som vi ofta får läsa eller höra. ”men det finns ju inga renar här”

För några dagar sedan satt en renskötare och kikarspanade över en stor dalgång med barfläckar lite här och där. Det var små grupper med renar på många av barfläckarna och ingen skidled på flera kilometers håll. Så kommer två turister skidande mitt i dalgången. Dom verkade vara i sällskap men åkte inte tillsammans utan i bredd upp genom dalen. Renflockarna rann iväg från sina barfläckar medans turisterna fortsatte sin färd.
En annan renskötare träffade på ett sällskap med toppturare som på väg till ”sitt berg” lyckats med bedriften att inte se en enda av de ca 1000 renarna som fanns i området de passerade. Inte ens spåren hade dom iakttagit.
För det är inte lätt.
Med några ej förstorade bilder samt samma vinkel tagen genom en kikare vill vi visa hur svårt det kan vara att se de väl kamouflerade renarna. Att se spårstämpeln i stenhård skare är ännu svårare.

Renen finns alltså förmodligen där. Även om du inte ser den.

När kan man börja ge sig ut då?

Man kan tänka att man ka se sig ut när fjällstationerna i det område som man tänkt sig har öppnat för sommaren. Då brukar det vara lugn båda vad gäller snö- och vattenläge och för renarna i området.

fjällen i maj är ingen bra ide
Fjällen i maj är ingen bra idé

Läs också: När är bästa tiden att åka Vildmarksvägen?

Missa inga inlägg. Glöm inte att följa 4000mil på Facebook och på Instagram.

13 Comments

  1. Väldigt bra info för alla ny-vandrare och icke-norrlänningar (som borde känna till detta). Sprid ditt inlägg

  2. Gunilla, när du ändå skriver så bra 🙂
    Snälla skriv Stekenjokksvägen som den heter. Vildmark finns inte idag. Inget påhitt, fråga närmaste same .
    Mvh Birte

    • Gunilla Yourstone

      Mja beror på vad vad man menar. 🙂 Delen som jag syftar på (i mitt svar på FB antar jag att du menar) det är ju Stekenjokkvägen.
      Vildmarkvägen är en turistetikett på ett längre vägsträcka.
      Fördelen att skriva Vildmarksvägen på FB är väl att fler kanske vet vilken väg man menar. 🙂

  3. Peter sipern

    Och frågar du en same så är det aldrig lämpligt att vandra eller befinna sig i fjällen oavsett vad du gör…

    • Gunilla Yourstone

      …och där kom den, den obligatoriska nedsättande kommentarer om samer som alltid dyker upp i alla inlägg där jag skriver om renskötsel. Förstås anonym.
      Jag känner förresten flera samer och de har lustigt nog inget emot vandrare som sköter sig och respekterar den miljö de vistas i.

  4. Albert Allema

    Snöläget är en bra anledning, men jag kan inte rimligt första det med renarna. Ju längre jag funderar om detta (sedan jag först hörde argumentet några år sedan) desto mindre jag fattar logiken och hur mindre jag tror på detta.

    Om renarna är verkligen så känsliga för störning av människor, varför finns de av alla platser i Lappland nära väg, led och stig? Lappland är nästan oändliga och en jättestor del ligger långt ifrån alla väg, stiger och leder, var det är högst sannolikt att en turist dyker upp. Djur vet detta och är smart nog att undvika platser där människor brukar dyka upp. Däremot finns de i stora mängder på just de platser som är populäraste. Faktum att man värnar för att inte störa renarna längs Stekenjokksvägen tror jag är beviset i optima forma att renarna är långt ifrån så känsliga som man säger. Annars skulle det inte synas nån ren längs Stekenjokksvägen.

    Dessutom måste vi inte glömma att renarna är husdjur. Hela vintern finns de inomhus med mänskliga skötare. I andra länder utanför Norden finns de ibland inomhus året runt i rengårdar. Det skulle vara konstigt om ett husdjur som sköts halva året av människor, skulle vara så känsligt för störning av människor när den är utomhus. Enda scenariot jag kan tänka mig det är trovärdigt är om man misshandlar dem i tiden de är inomhus så de blir rädd för människor. Men jag har svart att tro att man skulle göra så. Inte trovärdigt att de skulle vara så känsligt för störning alltså.

    Till slut, som redan sagt, renar är husdjur. De är inte vilda djur som älg eller varg till exempel. De är inte en fridlyst art heller. Om man skulle vara så rädda om att de bli störda i denna period, varför håller man dem inte inomhus längre, liksom i vintras, och liksom man gör på rengårdar utanför Norden året runt? Missförstå mig inte, för mig får de ha renarna i fjällen som de gör nu, men det känns för mig världen upp och ner om man sedan frågar publiken att anpassa sig efter detta.

    Om det finns en bra logik som jag har missat, förklara mig, jag är nyfiken. Men jag tror alla upprepar varandra, till och med myndigheter, utan verkligen fundera om det verkligen är sant.

    • Gunilla Yourstone

      Alltså, renar hålls inte inomhus på vintern! Renen har olika renbetesland för sommar och för vinter. På vintern går de i skogslandet och på sommaren på fjället. De är inte ”tama” eller ”husdjur”, även om de alltid ägs av en renskötare och därmed är mer vana vid mänsklig närvaro än ett ”helvilt” djur. Renen går fritt och sköter sig själva i naturen.
      Renen är ett flyktdjur, dess instinkter är alltså att fly när fara närmar sig.
      Renen är inte lika känslig för mänsklig närvaro hela året. Det är alltså framför allt när kalvarna precis föds som det är känsligt. Men man ska alltid visa respekt för dem och vika av och undvika att störa när man möter ren. Detta står faktiskt till och med inskrivet i Rennäringslagen. (1971:437) Det är alltså olagligt att störa renen.

      • Albert Allema

        Okej, då har jag fel förstått hur det går till under vintern. Varför samlar de in renarna massalt in under hösten i så fall?

        Från ditt svar framgår ingen svar på mitt viktigaste tanke. Även om det är ett flyktdjur och även om den är inte van vid människor, så är det konstigt att de håller upp sig på platser där det brukar finnas många människor om det skulle skada dem. Om det finns många renar direkt längs Stekenjokksvägen precis under denna period, medan det finns 10.000 tals kvadratkilometer område med mindre människor har jag svårt att tro att det skulle vara dåligt för renarna.

        • Gunilla Yourstone

          Vajorna föder sina kalvar där de själva föddes en gång. Vajan lär sedan sin kalv var sommarbeteslandet ligger och var vinterbeteslandet ligger. Sedan vandrar renen själv där dess förfäder vandrat.
          Och ibland kommer människan och bygger en väg där generationer av renar i 100-tals år vandrat och fött sina kalvar. 😕

    • Carin Linnea Hoviden

      Tror du verkligen att renskötare skulle ljuga och hitta på allt om renens natur, dess behov och vanor? Vad gäller samlandet av renen på hösten, och även på t.ex sommaren, så tror jag du måste läsa på om renskötselåret; finns massa info på nätet, bara att söka!

  5. Oskar Eriksson

    Håller med om att maj och juni lämpar sig dåligt för fjällvandring på många ställen. Men turskidor i maj är härligt. Och beroende på var i fjällkedjan kan man åka skidor i juni eller vandra. Går ofta bra att kolla med samebyarna var kalvningsområdena är och var det är okej att vara.

    • Gunilla Yourstone

      Sant, fjällkedjan är lång. I Grövelsjön är det väl nästan barmark i maj numera medan Riskgränsen har massor av snö.
      Bra idé också att fråga samebyarna om läget.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *