Jag har delat mitt inlägg om 20 saker att se och göra på Österlen i en Facebook-grupp för svemester-upplevelser. Många gillar och kommenterar. Tackar så mycket för tipsen. De blir ju perfekta för snart ska man själv dit.

För Österlen är ju populärt, så är det bara.

Jag fick en kommentar…

Men någon skriver så här som svar på Facebook:

Våga åka till nåt annat än dessa enstaka platser som det tipsas om gång på gång. Som tidigare kommentar här: Åk INTE till Knäbäckshusen!! Det är helt onödigt att alla ska åka till en och samma lilla strandremsa. Södra och östra Skåne har 10-15 mil strand från Åhus till Ystad där man inte måste trängas överallt. De badplatser kommunerna märkt ut är platser där det som minsta service finns toaletter, men många har även närhet till glasskiosk, fikaställen eller annan service.
Man kan dessutom bada MELLAN de utmärkta badplatserna.
Kristianstad kommun har 23 badplatser längs kusten inkl. hundbadplats och officiellt nakenbad.
Simrishamns kommun har 17 utmärkta badplatser. Två hundbadplatser finns.
Ystad har 8 utmärkta badplatser varav ett hundbad.

Och svarade…

Jag tycker att det är en bra och berättigad kommentar, så jag svarar:
”Helt rätt, vi måste försöka sprida ut oss i naturen.”
Här står jag och sprider ut mig.
Och jag känner ju väl till frustrationen som personen som kommenterade kände. Jag upplever samma känsla varje gång det tipsas och frågas om Skuleberget:

– Herre gud, Höga kusten är så mycket, mycket mer! Varför trängs ni just där allihop?

När vi besökte Knäbäckshusen

När vi besökte Knäbäckshusen förra året var det slutet på september. Jag tror att parkeringsplatsen vid Knäbäckshusen var helt tom. Som på så många andra platser på Österlen som vi besökte under denna vecka, var vi helt ensamma på plats. Men förstås förstår jag att det ser annorlunda ut på sommaren.
.

Ska en resebloggare skriva om dessa kända platser?

10.000-kronorsfrågan, va?
Jag har funderat massor på denna fråga genom åren och kommit fram till följande.

Ja vi ska skriva om dem. Det går ju inte att hålla tyst om platser och samtidigt skriva om resor.
Och inte att göra en best-of-lista och så utelämna en av de saker vi själva gillade mest. Vari ligger logiken i det?

Allra bäst på Österlen?

Men vi resebloggare måste vara ärliga och berätta om att det är många som åker till dessa platser. Om vi känner till fakta som att naturen far illa, renar jagas (som på Vildmarksvägen) så ska vi berätta om det.
Att i dessa sammanhang, som resebloggare åka till platsen, stiga upp halv 4 för att få till en folktom bild (i klarröd tunika och bredbrättad hatt förstås!) och beskriva den som stilla och rofylld blir ju väldigt fel och falskt.

Nej det var inte folktomt nedanför Victorias Peak

Vi resebloggare kan också med fördel tipsa om att åka under en månad när besökarna är färre eller när slitaget på naturen blir mindre. Merparten av ”turist-hot-spotsen” i Sverige är ju bara överbefolkade just 4 veckor på sommaren. Övrig tid står de i stor sett tomma.

Jag kan också tänka att det faktiskt finns en gräns när vi inte bör åka dit alls. När vi i förväg har fått informationen om att den här platsen bör få vila nu. Som Old Tjicko i Fulufjällets nationalpark. Och åker vi inte så blir det ju heller ingen on-site-rapportering.

Eller för all del Vildmarksvägen…

Vad vi också bör göra

Sedan känner vi själva också att vi gärna gör en insats genom att tipsa om och skriva upp platser som inte så många besöker. Där man gärna tar emot fler besökare. Det har väl nästan varit ett kall för oss under många år att hitta och skriva om såna platser.

Problemet i det fallet blir då att när man gör just detta, så är det inte så många som läser. 10.000-tals läser våra inlägg om Österlen. Medan Stockholmsgata, Kyrkspången, Broarna i Tallberg, Bjuröklubb, och Pieljekaise inte får i närheten så många besökare. Hur vi än skriver upp och anstränger oss.

Vi tänker nästan att en slutsats kan bli att för att någon alls ska läsa om de okända platserna så måste vi också skriva om de kända?

Kyrkspången
Bjuröklubb

Lösningen?

Kanske är det inte på resebloggar-sidan problemet ligger? Kanske är det vi människor generellt som måste börja fördela oss lite jämnare över planeten. Istället för att springa dit Instagram-selfie-pinnen pekar?

Vad tycker du?

Christofer fördelar ut sig jämt i Arjeplog

Missa inga vandringar. Glöm inte att följa 4000mil på Facebook och på Instagram.

11 Comments

  1. emolis

    Jag tycker såklart att ni ska tipsa om alla platser ni besöker, kända som okända. Österlen ÄR vackert, så är det bara. Det enda jag tycker är jättetråkigt är när människor skräpar ner, parkerar i trädgårdar och hindrar räddningspersonal, skriker och skränar, har med hundar när man inte får osv… dvs saknar alltmänt hyfs! Vill folk trängas på samma smala strandremsa så varsågod. Själv avskyr jag att trängas och åker därför till Stens Huvud, Haväng, Knäbäckshusen etc tidigt på morgonen (vi pratar vid 5-6 tiden) eller sent på kvällen. Men så bor jag strax utanför det som klassas som Österlen så det är ju lätt för mig att säga. Visa HÄNSYN till djur, människor och natur så ordnar det sig.

    • Gunilla Yourstone

      Sant. Många människor på samma plats funkar bättre om alla förmår uppföra sig.
      Samtidigt som det räcker med ett enda sällskap till på plats om de inte förmår göra det. 🙂
      Vi åker till Höga kusten (som ändå inte är lika ansatt som Österlen) i början på juni eller slutet på augusti. Men man kan ju minnas med saknad när det var helt okänt och tomt.

  2. Som vanligt kloka tankar. Det finns mycket som kan bli fel när man skriver om platser. Jag brukar tänka att jag skriver för de som inte har någon koll alls och då måste ”självklarheterna” med. Inget snack. Och precis som du skriver – om man inte har med de kända platserna så kommer ingen hitta de okända som man tipsar om heller. Däremot ska man ju ge en sann bild av platsen, vilket jag kan uppleva inte händer på många av de största sidorna/bloggarna.

    • Gunilla Yourstone

      Upplever också att alla läsare kanske inte i alla lägen vill ha den sanna bilden heller, utan hellre en romantiserad variant?
      Sen har det hänt mig mer än en gång att jag skrivit om något ganska okänt, som sedan ”breakat” något år senare.

  3. Bra fråga och bra skrivet! Jag håller helt med. Jag tycker att man kan tipsa både om populära och mindre populära ställen. Men att man bör vara ärlig om de populära, om att många kommer dit. (Sedan kan det ju vara så ibland att man själv inte fattar vidden. Vi var helt ensamma vid Sandhammaren på Österlen i juni. Tydligen är det väldigt annorlunda i juli). Och förstås toppen om vi kan försöka tipsa om andra ställen för att sprida ut. Men, människor har en tendens att vilja besöka samma ställen 😉

    • Gunilla Yourstone

      Mmmm, vi var också typ ensamma på Sandhammaren i september. Vi sa till varandra hela tiden på Österlen att undra hur det är här i högsäsong…
      Jag upplever också att en del (många) vill göra samma som alla andra.

  4. Tipsa gärna, men Österlen är betydligt mer än kusten. Och sommaren på Österlen är en prövning för de boende – så mycket folk överallt! För gene del uppskattar jag att i bloggar få tips som jag inte kan hitta på turistinfosidor eller som inte är de kända, stora sevärdheterna.

    • Gunilla Yourstone

      Österlen är väldigt fint, men vi är ändå glada att vi själva sommarbor på en lugnare plats. 🙂
      Håller med om att de bästa tipsen är de lite ovanliga.

  5. Pingback: Stories från juni 2021 | Resa medvetet

  6. Älskar denna formulering: ”Att i dessa sammanhang, som resebloggare åka till platsen, stiga upp halv 4 för att få till en folktom bild (i klarröd tunika och bredbrättad hatt förstås!) och beskriva den som stilla och rofylld blir ju väldigt fel och falskt.”

    Jag försökte mig faktiskt på en bredbrättad hatt just på Knäbäckshusens strand en gång. Dock inte röd. Men det var inte jag. Det där får andra hålla på med, helt enkelt. Och ärlig försöker jag också vara. Så ärlig som det bara går att vara. Just trängsel är en sak som stör mig och därför berättar jag i princip alltid när jag upplever att det är trängsel på en plats.

    Däremot vet jag inte om jag visar upp den ”sanna” bilden av att resa. Oftast väljer jag ju ut godbitarna. Den sammanvägda bilden blir ju då lite falsk, kanske. Men gör inte alla så? Fast kanske inte på en blogg just. Men vid fikabordet och på Facebook?

    • Gunilla Yourstone

      Hehe, det är inte min stil heller med de bredbättade hattarna. Och hade inte varit heller även om jag varit 25 år yngre.
      Det blir både bra och dåligt för mig tycker jag, jag hoppas att jag är hyfsat sanningsenlig. 🙂

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *