Jag är på konferens några dagar på anläggningen Aronsborg i Bålsta utanför Stockholm.

Åbergs Museum

Mitt för entrén finns en skylt ”Åbergs Museum 1,6 km”. Jag blir nyfiken förstås, har aldrig hört talas om något Lasse Åberg-museum och absolut inte i Bålsta. Men det visar ju sig att det är här i Bålsta som Lasse Åberg bor, bara någon kilometer från detta museum, som han själv driver.

När mina kollegor gett sig iväg sista konferensdagen och jag själv ska stanna kvar för att ta ytterligare ett möte, trär jag på mig gympaskorna och följer den där skylten.

Åbergs Museum

I en lada från 1895, ute på en åker, finns museet. Utanför finns lekplatsen Banankontakt med Trazan och Banarne-tema. En gigantisk bananrutschkana som hade varit oemotståndlig om jag bara varit 45 år yngre.

En restaurang finns här också också, jag kliver in mitt i lunchrusningen.

Museet introduceras av Lasse själv, på en tv-skärm. Det består av 4 olika delar. En del om seriens uppkomst. 1895, samma år som ladan vi står i byggdes, såg den första serien dagens ljus. Yellow Kid hette han och finns på bild.

Åbergs Museum
Yellow Kid

Sedan en Disneydel med Lasses livslånga samlande av framför allt Musse Pigg, men även de andra Disney-figurerna.
– En av världens finaste samlingar, säger han själv från tv-skärmen. Och det får man väl tro på?

Åbergs Museum

Nästa del är serie-konst. Alltså konstverk där man använt seriefigurer. Sån konst som Lasse Åberg själv gjort mycket av och blivit känd för.
Jag minns själv 1980-talet då hans Musse-tavlor var nästan obegripligt populära. Knappt ett hem som inte hade en paketinslagen Musse, eller Musse som grönsaker, på väggen. (jodå, jag också)

Millis Sarri
Lasse Åbergs fru Inger har vävt denna söta gobeläng

Och så ett pyttelitet och fullständigt världsunikt Stig-Helmer-museum. Med bland annat ”golfmaskinen”, flygrädsledoktorn Levanders mässingsskylt, Blåvitt-skidan och den rosa kanindräkten.

Åbergs Museum

I andra delen av ladan finns Trazan och Banarnes trädkoja. TV-avsnitten rullar på en skärm. Den tigerrandiga tandemcykeln står parkerad. Jag tvekar bara ett ögonblick innan jag klättrar upp i kojan. För jag måste väl också få? Fastän jag är alldeles fullvuxen?

Åbergs Museum

Om Åbergs Museum

Åbergs Museum ägs och drivs alltså av Lasse Åberg själv och ligger på Kalmarvägen 10 i Bålsta, 40 minuter norr om Stockholm. Inträdet kostar 120 kr för en vuxen och museet har öppet varje dag 11-16. Lekparken utomhus är gratis.

Åbergs Museum

Läs också: Ett besök på Icebar Stockholm i Hotel C

Missa inga inlägg. Glöm inte att följa 4000mil på Facebook och på Instagram.

Tags

4 Comments

  1. Åh vad mysigt, dit vill jag åka!

  2. Lasse Eriksson

    Jag var där nu i lördags (6/5 -23), alltså fyra dagar innan jag skriver detta. Innan jag kom dit, så tyckte jag 120 kr var dyrt. Efter besöket tyckte jag det var väl värt pengarna. Fick även träffa Lasse Åberg. Jag lyckades t.o.m. få honom att le. Dessutom fick jag honom att förklara varför han valde bananer av alla frukter. Det får ni fråga honom själva om.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *