Dragon Gate är ett fenomen som man inte riktigt vet hur man ska förhålla sig till. Har du också sett det kanske? Där det ligger precis vid E4:an i norra Uppland. En jättelik kinesisk byggnad mitt ute i ingenstans.

Dragon Gate

Fast egentligen började det tidigare. 1988 närmare bestämt. Men en liten kommun, Älvkarleby, som ville stort och uppåt. Ett stort hotell byggdes. En skyskrapa i granskogen. Hotell Älvkarlen som skulle sätta kommunen på kartan och locka folk från hela Sverige. Och så gick det som det brukar gå när den typen av kommungubbar är framme. Ingen kom. Eller i alla fall inte tillräckligt många. Efter två år var skrapan i konkurs. Blev så småningom flyktingförläggning.

Dragon Gate

Kina kommer till stan (eller till Älvkarleby då)

Och där kunde det ha stannat. Borde rent av. Om saker och ting hade förlupit som de normalt gör i världen. Men då dök en kinesisk affärsman, Li Jingchun, upp på scenen. Hade skapat sig en förmögenhet på myggmedel. Och Li Jingchun hade visioner.

Det bedagade Hotell Älvkarlen ömsade skinn och blev under kinesiskt ägande och inflytande Dragon Gate. Detta skulle bli en mötesplats för svenska och kinesiska affärsmän med stöd och finansiella medel från UD.

Dragon Gate Dragon Gate

Men kanske frestades Li Jingchun att gena bara lite, lite i hörnen. Eller så brydde han sig aldrig om att sätta sig in the swedish way. För hans bygge, genomfört av kinesisk arbetskraft som skeppats över, hade snart klippkort hos både byggfacket och Arbetsmiljöverket. Samt hos bygglovskontoret på kommunen också för säkerhets skull.

Bygget stängdes upprepade gånger av arbetsmiljöskäl. När det till slut stod klart och skulle invigas, fördyrat och försenat, funkade inte brandlarm och sprinklersystem. Bygget underkändes och hotellet fick inte öppna.

Dragon Gate Dragon Gate
Dragon Gate

Dragon Gate i framtiden

Där någonstans slutade kanske historien om Dragon Gate. Åtminstone för den kinesiska affärsmannen, som lämnade Sverige, Älvkarleby, Dragon Gate och svenska byggnormer åt sitt öde.

Dragon Gate

Men vi svänger förbi på påskdagen. Pappa och jag har varit här och kollat förut. Ett tag var det faktiskt en kinesisk restaurang öppen i bottenplan.

Men detta måste ju också visas för Christofer. Och vi hittar faktiskt en skylt som säger att Dragon Gate 2.0 är igång. Någon, oklart vem, har tagit tag i spökanläggningen och har som mål att slutföra bygget. Förkunnar en stor skylt.Och visst kan man unna Dragon Gate och Älvkarleby efter alla dessa år av misslyckande och på pallplats för kommunala driftkuckun att komma i hamn. Om det blev något bra av denna kinesiska spökanläggning.

Frågan är bara vad?

Läs också: 8 utflykter från Gävle – våra bästa tips

Missa inga inlägg. Glöm inte att följa 4000mil på Facebook och Instagram.

 

7 Comments

  1. Där käkade jag faktiskt lunch en gång på väg hem från Stockholm. 2006-ish måste det ha varit. Mitt bestående minne är att pasta-köttfärssåsen droppade en orange fläck på min vita tröja…

    • Gunilla Yourstone

      🙂 Spagetti och köttfärssås känns inte så kinesiskt. Var detta på Älvkarlen-tiden?

  2. Åh, vad jag alltid undrat över det där stället! Varje gång man åker förbi. Så tack för info!

  3. Lyssna på P1 Dokumentär och Drömmen om Dragon Gate. Värt att ”ratta in” på och få lite information om hur det hela gick till.

  4. Pingback: Dragon Gate | drakporten.se - SwVast

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *