Ales stenar kan man väl definitivt kalla en av Sveriges mer intressanta fornlämningar? Vårt eget Stonehenge liksom. Både storleken och åldern på Ales stenar är imponerande. Men kanske placeringen alla mest ändå.
Vi anländer opålästa och till fots. Dessutom från ”fel” håll. Eller i alla fall från det håll som nästan ingen annan anländer.
Vi vandrar Skåneleden för fullt och kommer över Hammars backar. En imponerande sträcka över kullar som stupar brant ner mot havet åt ena hållet och böjer mjukt, grönt och frodigt åt det andra. Kossor och får betar hungrigt ner gräset. Och vi får klättra över deras staket för att komma vidare till nästa hage.
När vi börjar se folk förstår vi vad som är på gång. För vi vet ju att vandringen ska passera Ales stenar, har sett foton och redan markerat platsen mentalt som en förmodad höjdpunkt på vår 5 dagar långa vandring.
Vi anländer i mjukt eftermiddagsljus. Tunna moln som släpper igenom solen lite, lite grann. Förstås är även detta en hage. Ett gäng hungriga kor äger stället. Vi är deras gäster. Fastän vi kliver rakt över deras middagsbord. Den är måndag och det är september. Vi är några sällskap på plats men ingen trängsel, med tanke på att 800.000 personer kommer hit varje år, liksom. Det finns tillfälle att andas in, känns stämning och begrunda.
Ale kunde inte ha valt en vackrare plats för sina stenar. Nu vill vi veta mer! Vad är detta? Hur kom stenarna hit och i vilket syfte?
Fakta om Ales stenar
Ales stenar är en så kallad Skeppssättning. I Skandinavien finns ca 2000 kända skeppssättningar. De flesta förstås i södra Sverige, samt i Danmark och Norge, men faktiskt ligger den nordligaste här uppe i Västerbotten bara någon mil från vår egen bostad.
De äldre skeppssättningarna kom till under bronsåldern och där står stenarna tätare ihop, medan skeppssättningarna från järnåldern, som Ales stenar tillhör, har stenarna glesare utplacerade. En skeppssättningar är en stenkrets med den spetsovala formen av ett skepp och de brukar tolkas som gravar där man haft en önskan att utrusta den döda för livet efter detta. Till exempel med ett skepp.
Ales stenar är den största skeppssättningen i Sverige med 59 stenar på vardera 5 ton. 69 meter långt och 19 meter brett.
Ales stenar kallas ibland också Heds stenar eller Kåsebergaskeppet på grund av sin placering ovanför byn Kåseberga. Första gången denna skeppssättning nämns i skrifter är 1515. Men den är förstås betydligt äldre än så. Med hjälp av kol-14 metoden har Ales stenar daterats till någon gång 500-1000 e.Kr.
Stenarna i ändarna på skeppet är av sandsten och har brutits i Gislövshammar, en liten by flera mil bort, som vi senare passerar under vår vandringsdag 3. De tros ha transporterats till Kåseberga med båt eller flotte. Övriga stenar är från platsen och har valt ut för sin ovanliga långsmala form.
Ales stenar har restaurerats 2 gånger under 1900-talet, 1917 och 1956. Båda gångerna tyvärr ganska hårdhänt och utan arkeologiska hänsyn. På senare år har dock arkeologer börjat undersöka platsen på nytt och hittat fynd som tyder på att platsen använts som gravplats innan själva skeppssättningen kom till. Flera av stenarna tros ha återanvänds från en äldre Dös, dvs ett gravröse från 3500-talet f.Kr.
På senare år har även en teori om att Ales stenars funktion i stället var en kalender och inte en grav, förts fram. Grundat på att skeppssättningen är placerad så att den vid midvintersolståndet pekar rakt mot den plats där solen går ner. Denna teori verkar dock avfärdas av mer seriösa forskare.
Att besöka Ales stenar
Ales stenar ligger strax intill den lilla orten Kåseberga på Österlen. Det kostar inget att besöka Ales stenar.
Att ta sig till Ales stenar
Till Ales stenar kan man ta sig per bil, buss eller till och med båt. Samt vandrandes då, längs Skåneleden som vi gjorde.
Bilparkering finns i Kåseberga, men det är trångt och massor av besökare. Sommartid finns därför parkeringsvärdar som hänvisar besökare till rätt parkeringsplats.
Bussar går från Ystad, se Skånetrafikens reseplanerare.
Kåseberga hamn har plats för tjugo gästbåtar. Båtbesökare betalar en hamnavgift i en parkeringsautomat på hamnplan.
Hitta hit
Längs ner i hamnen, precis vid fiskkiosken, finns en gångväg upp till höger. Till Ales stenar är det härifrån 5 minuters promenad, svagt uppför. Uppifrån Östra kustvägen och parkeringsplatsen där, är det 11 minuters promenad.
Övrig service i Kåseberga
I Kåseberga finns 3 restauranger, alla med öppettider som följer säsongen. Här finns 3 hotell och B&B´s, samt en ställplats för husbilar.
Läs om hela vår vandring på Österlen här.
Missa inga inlägg. Glöm inte att gilla 4000mil på Facebook och på Instagram.
Oj vilket magiskt ljus ni bjöds på 🙂
Ja dagen gick från dimma till ett vackert kvällsljus.
Visst är Ales stenar en fantastisk plats! Vi har varit där ett flertal gånger, bl a en magisk solnedgång med vår Fotoklubb. Ni hade en otrolig tur som fick så fint väder på er vandring.
Ja det var galet fint väder hela vägen utom sista dagen då det mulnade på.
Häftigt! Jag skulle åkt dit i juni, i samband med en konferens i Ystad, men den blev ju inställd såklart. Istället besökte jag Sveriges NÄST största, utanför Tidan i Skaraborg 🙂
Aha finns den där? Då kanske man får svänga förbi någon gång när man är i krokarna. När jag researchade inför detta inlägg insåg jag att det finns en här precis utanför Umeå också, som jag besökt igår.
Häftig plats och den ligger ju riktigt fint! Besökte för ett par år sedan men nu när vi cyklade förbi tidigare i höstas hoppade vi faktiskt över ett besök där och fokade på en god fika i närheten istället. 🙂
En gång räcker ju oftast för sevärdheter. Även om de är fina. 🙂
Fina bilder! Jag var där som barn, men det är ju ”några” år sen alltså. Vi har förresten en skeppssättning i trädgården i mammas sommarstuga. Den är riktig med flyttad från originalplatsen. Den skulle slängas eftersom man skulle bygga en väg och pappa frågade om han fick ta den. Det fick han. Flyttade den och satte upp alla stenarna i geografiskt korrekt riktning, i vår trädgård. Helt konstig story. Men sant!
Haha, ja men det skulle man inte tacka nej till, att överta en skeppssättning. (Fast får man ta bort en?)
Undra hur man klipper gräset i trädgårn sen bara? Eller blir det till att skaffa får? 🙂