Det är början av augusti. Vi är på väg ner till Göteborg, Danmark och Färöarna. Fast det vet ju inte jag. Jag vet bara att jag ska vara borta i två veckor och att jag just nu är i Dalsland. Ett landskap som jag inte ens besökt förut.

Läs också: Nu undrar ju ni – vart gick hemliga resan?

– Vad vill du göra idag? Undrar Christofer frikostigt.
– Jo men Akvedukten i Håverud och Baljåsen, tackar som frågar. Det är vad som står på min Dalslandslista. Jag har ju en lista förstås, om jag oförhappandes skulle poppa förbi någon gång bara så där. Och nu poppar jag visst för fullt i Dalsland.

Baljåsen

Vi är bara 40 minuter från Baljåsen. Som är ett naturreservat med vandringsstigar och utsiktspunkter. Och dessutom en höjd som råkar vara Dalslands högsta. 301 meter över havet.

Baljåsen

Det är en kylslagen dag. Tunnfleece och jacka på. Våga-vägra-mössa, vi är ju bara i början av augusti! Vi hittar en parkeringsplats och ett helt gäng leder att välja mellan. Men vi vill ju till den där högsta punkten förstås.

Baljåsen

Följer orange led genom härlig gammalskog. Blåbären som är mogna sinkar oss lite. Leden passerar flera fina utsiktspunkter över ett böljande skoglanskap och sjöar.


På toppen finns en värmestuga och en skylt. Vilket är mer än många andra landskapstoppar hittills erbjudit oss.

Baljåsen

Fotona måste förstås tas. Det är det lag på. Jag poserar. Men sen då? Drar iväg en av bilderna på Messenger till den enda jag känner som möjligen skulle kunna bli lite imponerad av min position. Eller inte imponerad. Fel ord. Men intresserad i alla fall.

Baljåsen

Min medbloggare Dryden. Daniel som skriver på bloggen Flying Dryden alltså. Från Dalsland och en sann Dalslandskramare i alla väder. Och jag vet att vi pratat om Baljåsen någon gång så där.

Reaktionen låter inte vänta på sig.

– Vi åker snart från Trollhättan upp mot Dalsland!

Baljåsen

Och så kommer det sig att vi alla fyra, jag, Christofer, Daniel och Maria, Daniels sambo, (och bloggare på Marias mat) ett par timmar senare står tillsammans på en parkeringsplats utanför ett köpcentrum i Mellerud.

Ett kort och enkelt möte där vägarna av en slump korsar varandra. Helt spontant men inte så himla tokigt ändå i dessa tider när pandemin så länge hindrat och ställt till det för möten och träffar. Och det är inte så tokigt det heller.

Daniel och Maria. Fast absolut inte i Dalsland.

Om Baljåsen naturreservat

Baljåsens naturreservat ligger i Åmåls kommun i Dalsland. Området är kuperat och består av mestadels tallskog och ska tydligen vara ett paradis för hackspettar. Minsann om vi inte själva hör en också. Hackandes för fullt.
Baljåsen ska enligt uppgift även ha det absolut kallaste klimatet av alla platser i Götaland.

Baljåsen

Sedan ligger här alltså också Dalslands högsta punkt på 301 meter över havet.

För att hitta till Baljåsen, se kartan nedan.

Läs också: Akvedukten i Håverud – en flört med ingenjören inom oss

Missa inga inlägg. Glöm inte att följa 4000mil på Facebook och på Instagram.

 

2 Comments

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *