Abisko-området, som inkluderar Björkliden, är ett av Sveriges härligaste fjällområden. Många som åker hit gör det förstås för att vandra Kungsleden söderut mot Kebnekaise, men det finns också massor av riktigt fina kortare vandringar i området.
Här kommer våra tips till de bästa vandringarna i Abisko / Björkliden.

Läs också: Abisko – en riktig klassiker bland nationalparker

1. Trollsjön – Kärkevagge

Vandringen till Trollsjön var helt okänd för gemene man tills för bara några år sedan. Sedan ledde det ena till det andra, en lista som fick spridning, en pandemi som gav en vandrings-hausse och så vidare. Nu rymmer den nyanlagda parkeringen bortemot 100 bilar.

Så egentligen borde man kanske inte tipsa om Trollsjön? Men samtidigt är ju vandringen i sig en av de mest värda i området. En vandring som har allt liksom. Måttlig stigning, en lätt dagstur. Men samtidigt tappar man fort kontakten med civilisationen och får bara fjällvärld i synfältet. Spännande stenformationer hela vägen och sedan den djupt turkosblå sjön som man når lagom till lunchrasten. Hur kan jag inte tipsa liksom?

Detaljerad information om vandringen till Trollsjön hittar du här.

Bästa vandringarna i Abisko

2. Låktatjåkko fjällstation

Låktatjåkko fjällstation är Sveriges högst belägna på 1228 m.ö.h. Hit kan man vandra från flera olika håll. Från Abisko, från Björkliden, från Låktatjåkko järnvägsstation. Från de två sistnämnda går vandringen att göra som en dagstur fram och tillbaka över dagen. Fast varför? Kan vi tycka. För halva grejen med denna vandring är att sova över på denna supercharmiga lilla fjällstation. Äta middag här och höra historien om fjällstationens tillkomst.

Läs om vår vandring och övernattning på Låktatjåkko här.

Bästa vandringarna i Abisko
Bästa vandringarna i Abisko? – Till Låktatjåkko måste man absolut gå!

Bästa vandringarna i Abisko

3. Nuolja

Nuolja eller Njulla är Abiskos eget ”husberg”. Hit upp går en linbana, men man kan också vandra upp både från Abisko (rätt brant) och från Björkliden. En klar dag har man en fantastiskt utsikt över Torneträsk och Lapporten härifrån.

Nuolja är alltid Nuolja. Även om dimman råder.

4. Vadvetjåkka nationalpark

En vandring som går åt fel håll, så att säga. Bort från Abiskos högfjällsområde och norrut mot norska gränsen. Vandrad av få och alltså lite off the beaten track. Man startar vid parkeringsplatsen som ligger vid E10:an vid skylten mot Kopparåsen. Härifrån är det 11 kilometer till Vadvetjåkka nationalpark, Sveriges mest otillgängliga nationalpark.

Vandringen är lätt, men ofta rätt blöt och här finns gott om älg.

Läs om vår vandring till Vadvetjåkka här.

Bästa vandringarna i Abisko

5. Paddus

Vandringen till det heliga berget Paddus och dess offerplats är en enkel och kort vandring i Abiskos närområde. Från Abisko östra tar det bara ett par timmar, från Abisko fjällstation något längre.

Bästa vandringarna i Abisko

Offerplats

Läs också: Vandring till Lapporten – via det heliga berget Paddus

6. Lapporten

Att vandra upp till och genom Lapporten är förstås en dröm. Det går att göra från två håll, varav vi gått vid Paddus enligt ovan. Det man ska veta är att stigen är omarkerad och att man får tas sig över ett antal jåkkar efter eget huvud så att säga.

Bästa vandringarna i Abisko Bästa vandringarna i Abisko

7. Kårsavagge

Denna tur har vi själva inte gjort än. Kårsavagge-stugan går att göra som en 2-dagars från Abisko eller en 3-dagars i kombination med Låktatjåkko enligt ovan. 14 kilometer enkel väg från Abisko gör att minst en övernattning måste göras.

8. Abisko kanjon

Om man bara vill doppa tårna i Abiskos vandringsmöjligheter, finns en kort rundslinga på bara 5 kilometer vid Abisko kanjon. En fin naturupplevelse för liten insats så att säga.

Bästa vandringarna i Abisko

9. Rallarvägen

Rallarvägen är inte så mycket en naturupplevelse som en historielektion. Denna led går nere i fjällbjörkskogen och följer både järnvägen mot Narvik och E10:an. Denna väg anlades i slutet av 1800-talet när järnvägen, Malmbanan, skulle byggas och användes som transportled för detta bygge. Längs leden finns massor av skyltar och lämningar som berättar historien om detta mycket avancerade järnvägsbygge och människorna som genomförde det. Rallarvägen börjar i Abisko och går hela vägen till Rombaksbotn i Norge. Det vanligaste är att man går den från Abisko eller Björkliden till Rallarkyrkogården.

Läs också: Rallarvägen och världens 8:e underverk?

Bästa vandringarna i Abisko
Bästa vandringarna i Abisko

10. Kungsleden

Sen, till sist då, har vi megaklassikern och världskändisen Kungsleden. Kungsleden börjar här i Abisko och sträcker sig 440 kilometer söderut till Hemavan. Många går 1 vecka till Kebnekaise fjällstation. Själva har vi inte gått här, men väl Kvikkjokk-Saltoluokta, en bit längre söderut.

Bästa vandringarna i Abisko
Första biten av Kungsleden

Missa inga inlägg. Glöm inte att följa 4000mil på Facebook och på Instagram.

 

2 Comments

  1. Annica

    Tack för tips, vi hoppas kunna resa upp i sommar. 🙂

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *