Dalarna är ett bra landskap för vandring tycker vi, med många fina områden att vandra i och flera olika typer av vandring. Från fjäll till djupa skogar och kulturlandskap. Det är heller aldrig långt till någon sjö eller för den delen en lämplig höjd att klättra upp på och beundra sagda sjö ifrån.

Grövelsjön

Grövelsjön i allra nordvästligaste hörnet av Dalarna är ju giganten i vandringssammanhang. Här finns massor av fina leder, varav många leder över på norska sidan. Själva har vi provat vandringen upp på Storvätteshågna, det vill säga Dalarnas högsta berg. En alldeles lagom dagsportion på 18 kilometer.

Läs också: Storvätteshågna – Dalarnas högsta berg 1204 m.ö.h.

Bästa vandringen i Dalarna

Töfsingdalens nationalpark

Töfsingdalens nationalpark är väglöst land. Och till största del stiglöst land. Otillgängligt alltså och inget för förstagångsvandraren. Men ett nirvana för orörd-natur-kramaren. Vi rekommenderar hösten med sina fina färger och sin frånvaro av insekter.

Läs också: Vandring till Töfsingdalens nationalpark från Grövelsjön

Bästa vandringen i Dalarna – Töfsingdalens nationalpark

Bästa vandringen i Dalarna Bästa vandringen i Dalarna

Fulufjällets nationalpark

Vi är lite ambivalenta till att alls nämna Fulufjället. För här är helt klart redan alldeles för mycket folk. Gigantiska parkeringar, parkeringsvakter, skräp slängt i naturen etc. Dessutom världs äldsta trädorganism som nu är hotad av alltför många och närgångna besökare.

Men samtidigt Sveriges högsta vattenfall. Som vi förstår att många vill besöka. Så för all del, vandra gärna i Fulufjällets nationalpark. Men kom till exempel på senhösten och prova på andra platser och leder än de mest populära? Och håll tillbörligt avstånd till Old Tjikko. Och så det där med skräpet. Det behöver vi ju inte ens nämna för er.

Läs också: Njupeskärs vattenfall – man ska göra alla misstag minst en gång

Bästa vandringen i Dalarna

Nipfjället Idre

Precis norr om Idre ligger Nipfjället. Ett behändigt litet fjäll, perfekt för kortare dagsturer. Alldeles särskilt populär är turen upp på berget Städjan, som ju från ett visst håll ser ut som en vulkan. Om man går från Nipfjällets sommarparkering får man en härlig halvdagstur och slipper det mesta av lämmeltåget till toppen.

Läs också: Vandring till Städjan på Nipfjället, Idre – vi klättrar upp på Sveriges mesta vulkan-look-alike

Bästa vandringen i Dalarna
Bästa vandringen i Dalarna – Städjan

Bästa vandringen i Dalarna

Hamra nationalpark

Hamra nationalpark ligger norr om Orsa och här hittar man myrmark, gamla fina skogar och om man har tur, rent av vilda djur. Själva får vi dock nöja oss med bromsen och sångsvanen. En av vårt livs härligaste grillplatser hittar vi här i nationalparken också. Vid Ormtjärn.

Hamra nationalpark innehåller flera vandrigsleder av varierande längd.

Läs också: Vandring i Hamra nationalpark – en perfekt sommarkväll

Bästa vandringen i Dalarna
Bästa vandringen i Dalarna – Hamra nationalpark

Bästa vandringen i Dalarna

Siljansleden

Siljansleden är en 34 mil lång led i Siljansområdet. Den går genom omväxlande skog, tätort och kulturbygd. Som av en händelse lyckas vi hyra en stuga mer eller mindre ”på spåret” i Orsa och kvällspromenerar längs Siljansleden flera gånger. I Fryksås stöter vi på leden igen, på dess, förmodligen, vackraste utsiktsplats. Vi återvänder definitivt en dag och går mer.

Siljansleden i Fryksås

Bästa vandringen i Dalarna
Kvällspromenad längs Siljansleden i Orsa

Tällberg runt

Tällberg runt är en kort och behändig vandring på 7 kilometer som tar dig runt Dalarnas kanske mest pictures by. Ja Tällberg alltså.

Bästa vandringen i Dalarna

Sälen

I Sälen finns också fina vandringar har vi förstått även om vi inte vandrat där själva ännu. Här finns leden som kallas ”Södra Kungsleden”, (om man kan överse med den detaljen att detta inte är Kungsleden. Kungsleden slutar i söder i Hemavan och inget annat) och Vasaloppsleden. Kanske kan det bli Sälen för oss nästkommande vandringssäsong?

Har du fler förslag på fina vandringar i Dalarna?

Missa inga inlägg. Glöm inte att följa 4000mil på Facebook och på Instagram.

 

2 Comments

 1. Vad jag blev sugen på att åka till Dalarna nu. Speciellt Siljanleden och Töfsingdalen. 🙂
  Det enda jag vandrat i Dalarna är Fulufjället och lite promenerande runt Säfsen när vi var där och åkte skidor.

  • Gunilla Yourstone

   Vad roligt att det inspirerar!
   Ett tips är att vandra i Töfsingdalen på hösten när insekterna är borta.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *