Att åka tåg är dyrt, tidsödande och krångligt. Eller? Vi är ju lite sugna på att använda oss av tåg mer inom Europa och gjorde några provsökningar.

Umeå-Köpenhamn

Danmark är ju trevligt. Nära men ändå lite exotiskt då där. Att ta tåget från Umeå till Köpenhamn en långweekend 21-25:e mars landar på 528 kr för en vuxen. Inga anslutningar för oss som bor bredvid järnvägsstationen i Umeå och tänker oss att vi ska bo centralt i Köpenhamn. Resan tar 13 timmar och 15 minuter.

Flyg samma sträcka går loss på 1369 kr/person. Sedan tillkommer taxi i Umeå för oss på 240 kr och metro-transfer i Köpenhamn för 50*2 kr. Totalt 1709 kr.

Själva flygtiden är 4 timmar och 15 minuter. Transfer i Umeå samt Köpenhamn plussar på ytterligare 2-2,5 timmar. Totaltid säg 6,5 timmar, alltså halva restiden.

Köpenhamn-Geneve

Då går vi vidare och testar lite längre bort i Europa. Jag tänker mig en klassisk skidresa i Aplerna. Transport till Geneve, (för vidare färd till mindre ort sen, men det blir ju samma oberoende av tåg eller flyg ner).

En mamma och två barn 10 och 12 år. Vi får tänka oss att familjen bor i Skåne och åker från Köpenhamn, för tjänsten Trainline som jag använder, verkar inte klara Sverige och SJ särskilt bra.

Tåg endast 1845 kr för alla tre, men med en restid på mellan 19 och 21 timmar enkel väg. Samt 4-8 byten!

Billigt lågprisflyg med byte och total flygtid på 12 respektive 14 timmar kostar 3937 kr för alla tre. Direktflyg ner och ett kortare byte tillbaka 6640 kr för 3.

Stockholm-Abisko

Tillbaka i Sverige, utomlands blev svettigt att söka ändå. Nästa exempel är en familj på 2 vuxna och 3 barn, alla över 2 år, men under 15 år som vill resa till Abisko på fjällsemester.

Tåg i egen liggvagn kostar 4662 kr för hela familjen och tar 17 timmar över natt.

Flyg till Kiruna kostar 4526 kr för dem alla. Men då måste sista biten upp till Abisko även lösas. 770 kr kostar bussen tur och retur. 5296 kr totalt alltså med flyg. Resan tar i detta fann ungefär 6 timmar inklusive transfer på båda håll.

Umeå-Amsterdam

Ja men nu tar vi och lägger ihop alltsammans. Om vi tänker oss 3-barnsfamiljen som nu bor i Umeå och vill till Amsterdam. Vi hittar först en SJ-biljett till Köpenhamn tur och retur. Sedan en från Köpenhamn till Amsterdam. 13 timmar till Köpenhamn. Övernattning krävs. Sedan 11,5 timmar och 2 byten till Amsterdam. 4364 kr  för alla 5 hela vägen. Plus ett hotellrum i Köpenhamn.

Flyget går på 9145 kr för alla fem från Umeå till Amsterdam, samma datum. Eller för 6906 kr, men då måste det till en övernattning på Arlanda på hemväg.

Så ja, tåget är omständligare och tar längre tid än flyget. Men behöver långt i från alltid vara dyrare.

Läs mer: Centralens Resebutik i Kalmar – reseentusiasterna som gör livet enklare för den som vill resa miljövänligt inom Europa

Vi  du läsa mer om resor från oss? Glöm då inte att gilla 4000mil på Facebook.

10 Comments

 1. För mig är det redan omständigt att ta direktflyg någonstans, pga var jag bor. 90% av fallen måste jag mellanlanda i Helsingfors och Stockholm för att ta mig vidare. Eller så blir det tåg på ca 5 timmar till Helsingfors för att flyga därifrån, vilket ibland blir så krångligt med flygtiderna att det kräver övernattning i H:fors. Och att ta mig utomlands med tåg kräver en tur med färja också, om jag inte åker runt via Ryssland och baltiska länderna. Tyvärr har jag sällan tid att ta ut extra ledigt för dessa resedagar, men däremot kan jag tänka mig att flyga till ett land och sedan bila/bussa/tåga runt till de ställen jag vill se. T.ex. min bussresa med 4 destinationer från Oslo till Köpenhamn, jättesmidigt och kostade inte mycket alls! Eller 9 månaderna i Australien där jag till minst 90% använde mig av andra färdmedel än flyg, och ändå hann se nästan hela landet, samt jobba ett tag 😊 Långresor känns kanske mest hållbara, men vet inte när jag nästa gång kommer ha möjlighet till det, antagligen inte sålänge jag har nuvarande anställning. Men kanske i framtiden 😊 Transsibiriska, Nya Zeeland (ok, lång flygtid, men sen spenderar man trolig en iaf ett par månader där) och tågluff i Europa vore ju intressant! Eller så följer man Vagabonds råd och reser runt i Norge istället som har delvis likadana landskap som Nya Zeeland 😉

  • Gunilla Yourstone

   Ja tåg blir ju lätt omständligt om man inte bor mitt i Europa, eller åtminstone i Skåne. Fast skåningarna verkar ju också tycka att det är omständligt eftersom de mest flyger de också.
   Fast vi tänker, vi som bor i Umeå att resa är ju alltid tidsödande för oss hur vi än bär oss åt liksom. Så vi är ju vana att saker tar tid. 🙂

   • Skåningarna är bortskämda 😉 Fast människans natur är väl också att komma så bekvämt undan som möjligt. Umeå och Vasa ligger i ungefär samma dike vad gäller att kunna resa smidigt gissar jag.

   • Vore toppen om SAS startade direktflyg mellan Umeå och Köpenhamn. Tror att det är en linje som skulle gå bra.

    • Gunilla Yourstone

     Kanske. Umeå-Göteborg verkar ju svårt att få fart på, den har väl båda startats och lagts ner flera gånger. Men Umeå-Helsingfors har varit fullsatt varje gång vi åkt den.

 2. Japp, överväger alltid tåg till i alla fall Arlanda om jag ska resa vidare ut i Europa. Kan tänka mig även Köpenhamn men sedan känns det som att tiden börjar ätas upp. Men i mars ska vi iaf flyga till München och därifrån bila oss norrut och åka hem från Düsseldorf. Blir ett delvis nytt sätt att resa för vår del.

  • Gunilla Yourstone

   Tåg till Arlanda är ganska standard för vår del. Pga övernattningsmöjlighet på vägen i Gävle och ibland även möjlighet att lämna vovven där. Tåg äter ju tid. Så är det onekligen. Ska man köra den varianten måste man nog tänka på den uppätna tiden som ett eget äventyr. Typ.

 3. Och tåg från Östersund till familjen på västkusten är nästan det enda rimliga. 1kl tur och retur för 600 är ganska oslagbart. Plus massa egentid på tåget. Fint.

 4. Men åh, nu blev jag ju superinspirerad att åka tåg till Köpenhamn 🙂 Får se om jag kan lura med mig mitt resesällskap 😀

  • Gunilla Yourstone

   Yes, bara gör det! 🙂
   (jag blev också sugen när jag skrev och reserachade detta)

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *