Ryktet om Café Cineast har nått oss. Redan före sommaren faktiskt.

Café Cineast

– Dit vill jag åka! Säger jag redan inför vår kort-roadtrip över midsommar. Vi passerar visserligen Sveg då men vid nio-tiden på kvällen. Tankar i korsningen med världens största träbjörn. Fast den verkar under renovering nu. Den är tydligen rötskadad och har slagsida. Framtiden är oviss.

Den stackars träbjörnen

Men jag som  aldrig besökt Sveg förut i mitt liv, kommer förstås tillbaka en andra gång under 2021. Det brukar bli så när jag har fått en bucketlist. Närmaste vägen från Grövelsjön till Umeå går via Sveg. Som av en händelse anländer vi lagom till lunch.

En rätt oansenlig byggnad, kanske 70-tal. En telefonkiosk utanför skallrar om att här huserar en samlare.

Café Cineast
Café Cineast

Vi beställer varsin räksallad med quinoa och avokado. Hinner egentligen bara sätta oss vid hörnbordet innan någon form av lunchrusning inträder. Så söndag det är. Svegborna går man ur huse för att äta och fika på Café Cineast. Eller är det hemvändande fjällturister?

Café Cineast

Caféet är inrett som en amerikansk 50-tals hamburgerrestaurang, ni vet. Sittbås, röda galonsäten, neonskyltar, bioaffischer på väggarna. Coolt. En motorcykel i ena hörnet. En gamla filmkamera från förr i det andra. En biomaskin som kaffet står på. Så långt är allt enligt förväntat.


Café Cineast

Men det finns en övervåning också. En spiraltrappa leder upp.

– Jag vill titta uppe, säger jag efter avverkad sallad. Christofer avstår. Ägnar sig åt sin telefon. Och åt att passa min väska.

Det är på övervåningen Café Cineast verkligen gör skäl för namnet. Här finns ett westernfilm-rum, ett skräckrum, ett gangsterrum. Jag hittar Freddy Kruegers handske med rakknivar, Darth Vaders mask, cellen från Nyckeln till frihet.


Café Cineast

Detta är ett filmmuseum, helt klart. Men hela tiden med cafébord för caféts gäster. Man fikar runt maffians biljardbord och bland western-attiraljer från kända filmer.

Café Cineast Café Cineast

Vi kommer tillbaka, känner vi när vi kliver in i bilen igen på parkeringen utanför Cineast. Både för matens skulle och för miljöns.

Café Cineast

Läs också: Vandring till Töfsingdalens nationalpark från Grövelsjön

Missa inga inlägg. Glöm inte att följa 4000mil på Facebook och på Instagram.

 

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *