Att någon gång vandra Caminon har blivit som en hägring för oss. En dröm, något som vi verkligen, verkligen vill ta oss tid att göra. Men den tar ju sån tid! Något som man sällan har mitt i livet. Även om det för all del är lite bättre med den varan nu än när det var fullt upp med 4 barn, matlagning, skjuts till aktiviteter, läxläsning. Men ändå.

Med tiden har vi förstått att det finns flera olika caminos. Camino Francés är den klassiska. Och även den längsta. Minimum 30 dagar får man räkna med. Men att vara den klassiska innebär även att vara den mest belastade. Hela 70% av alla pilgrimsvandrare går denna led. Och vi är ju egentligen inte såna som väljer den vanligaste. Hellre då något lite annorlunda. Med mindre folk.

Camino Primitivo finns också. Den ursprungliga och den mest krävande leden. Camino Norte som går längs havet i Baskien gick vi så långt med att vi bokade. Inte hela, men första veckan från San Sebastian till Bilbao. Men Covid ställde till det och resan blev inställd.

Om Camino Portugues

Sedan finns Camino Portugues också alltså. En led som blivit alltmer populär. Camino Portugues börjar i Porto i Portugal och man når Santiago de Compostela på 14 dagar.

Faktiskt finns ett helt gäng olika versioner av Portugues-leden också. Varför? Jo men för att pilgrimerna förr i tiden förstås kom från olika håll och valde olika vägar. Den centrala är den mest klassiska. Den kustnära kanske mer populär nuförtiden. Dagens pilgrimer uppskattar havet och möjligheter till bad.

Utöver dessa officiella alternativ ryktas det faktiskt att skyltar och ledmarkeringar då och då flyttas och byter riktning. Att få en camino genom just sin by, förbi sin gård, är guld värt.

Vår kustvandring

Det är mitten på oktober. Vandringssäsongen för caminon lider mot sitt slut. Molnen tonar upp sig över ett skummande hav. Atlanten när den är som bäst. Visar musklerna. Morrar dovt. Den milslånga sandstranden. Tar den någonsin slut? Idag är det fiskare i sydväst och sjöfåglar som äger den. Gör upp sinsemellan.


Vi är uppspelta som barn. För vi ska pilgrimsvandra. Inte en hel camino, inte ens en hel vecka som det var tänkt sist. Men en bit, ett smakprov. En camino-tugga.

Vi startar söder om Agucadoura. Med träramper i sanden. 4 mil norr om Porto. ”Bara” 21 mil kvar till Santiago.

De riktiga pilgrimerna känns igen på långt håll. De har stora tunga ryggsäckar. Vandringshattar. Snäckskal som pryder ryggorna. Dinglar väl synliga. Som ett totem. De väl ingångna kängorna. Funktionskläderna som varit med ett tag.

Det finns de som bränner allt när de kommit i mål. Det vore väl synd, tänker jag praktiskt och drar lite ängsligt i min nya Norrøna när saken kommer på tal. Fast jag fattar ju symboliken.

För det är ju så man vill att en camino ska kännas. Som en nystart på allt. Och ett reningsbad. Fast när man kommer hem är ju allt samma, samma. Som det man lämnade efter sig. Men kanske att man själv, ni vet, fått ett annat perspektiv? Sett sin litenhet i universum.
”When you change. The whole world changes.”

Barcelos

Vår resa fortsätter vidare, bort från Atlanten. Nästa stopp blir den klassiska pilgrimsstaden Barcelos. Härigenom går den centrala sträckningen av Camono Portuges. Här handlar det mesta om pilgrimsleden, som går rakt igenom staden. Över den gamla bron, entrén till staden vandrar en strid ström av pilgrimer.



Staden infattas av en berömd pilgrimslegend:

En stackars pilgrim blev felaktigt anklagad för att ha stulit silver i staden. Han dömdes mot sitt nekande till döden genom hängning. När han stod inför domaren pekade han på tuppen som domaren just höll på att äta till lunch och sa:
– Min oskuld kommer att bevisas genom att den där tuppen kommer att gala när jag hängs.
Och mycket riktigt, här mannen hängdes for tuppen på tallriken upp och gal!
Hängningen stoppades och mannen frigavs och kunde fortsätta sin pilgrimsfärd.

Förstås är Barcelos än idag full av tuppar var man vänder blicken.

Här får man heller inte missa att kliva in i den vackra kyrkan Confraternity of Our Lady of the Rosary, med sina fantastiska mosaik-utsmyckningar. En anonym kyrka på utsidan, men fullständigt häpnadsväckande på insidan.

Braga

En annan del av Camino Portuges går genom den vackra staden Braga med sin imponerande katedral och kyrkan Bom Jesus do Monte med sina trappor.

Bom Jesus do Monte
Braga

Portugal Green Walks

Vi vandrar med Portugal Green Walks. Som säljer sina vandringar via Vandra of Sweden i Sverige. De som vi bokade vår vandring på Österlen via för 2 år sedan, om ni minns?

Portugal Green Walks säljer hela koncept, med små personliga hotell och bagagetransport emellan. Med vandringsbeskrivningar, information och till och med en liten parlör. Paketerat i en liten behändig bok. Och i app-form.


Vad är en pilgrimsvandring?

En pilgrim är en troende person som vallfärdar till en helig plats. Resan har historiskt sett ofta genomförts till fots. Pilgrimsleder, det vill säga vägar som många pilgrimer använt till särskilt heliga platser, har då uppstått genom århundradena.

Hela Europa genomkorsas av ett helt nät av gamla, månghundraåriga pilgrimsleder.

Inom Kristendomen är orten Santiago de Compostela en av de viktigaste vallfärdsorterna. Här upptäcktes aposteln Jakobs grav på 800-talet och sedan dessa har pilgrimer vandrat hit.

Idag är pilgrimsvandringen ett betydligt mindre strapatsrikt äventyr än på till exempel medeltiden. Civilisation, goretex och modern sjukvård, kompletterat med försäkringskassans blå EU-kort är exempelvis saker som underlättar.

Många av dagens pilgrimer vandrar inte heller av religiösa skäl, utan kanske mer för att få en paus i livet och utrymme att varva ner och reflektera.

Bästa tipsen inför en pilgrimsvandring

  • Skorna och fötterna är det viktigaste. De flesta som bryter gör det på grund av problem med fötterna
  • Med bagagetransport blir äventyret mer behagligt. Det är definitivt så vi kommer att ta oss an vårt äventyr när det blir dags
  • Var öppen för äventyret. Det är det som inte går som planerat som man kommer att minnas efteråt. Och var öppen för processen
  • Våga välja en annan led än Camoni Francés

Alla olika alternativa sträckningar av Camino Portugues

Läs också: Vinho Verde – finns det verkligen grönt vin?

Missa inga inlägg. Glöm inte att följa 4000mil på Facebook och på Instagram.

 

6 Comments

  1. Åh det är en dröm för mig också att gå caminon någon gång! Så mysigt det ser ut. 🙂

    • Gunilla Yourstone

      Det är verkligen en dröm! Svårt att ta sig tid, men inte oöverstigligt ändå. En dag blir det av. 🙂

  2. Vilket härligt inlägg! nu blev vi riktigt vandringssugna igen. Precis innan pandemin gick vi Camino Finisterre från Santiago de Compostela till Muxia med ett upplägg från Vandra.se. Vi tyckte det fungerade kanonbra och har tittat på flera olika vandringar med det här konceptet att slippa bära packning utan bara njutvandra. Vi har bl a blivit sugna på Irland. Nu får vi se vad 2023 har i beredskap åt oss.

    • Gunilla Yourstone

      Vandra är duktiga och har ett stort utbud. Vi var väldigt nöjda på Österlen.

  3. Intressant läsning. Jag har nog tänkt att pilgrimsvandring mest är för troende. Men det är klart, alla kan ju göra en sån vandring. Fina bilder.

    • Gunilla Yourstone

      Ja det är ju lätt att tro det, men det finns många anledningar att gå en camino. 🙂

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *