Har du också varit med om att ditt bagage antingen försenats eller försvunnit helt under en flygresa? Vad kan man egentligen få i ersättning för försenat bagage på försäkringarna?

Vi har själva aldrig förlorat något bagage för evigt, men ett par förseningar har vi råkat ut för. Ett par gånger på hemväg då sena flighter gjort bytena tighta och en gång på väg till resmålet.

Att bagaget inte är med på hemväg tycker vi att man kan ta med ro. Något dygn klarar man sig utmärkt på hemmaplan  utan det som fanns i resväskan. Även om just necessär-grejerna kan kännas lite tråkigt att vara utan och kanske inte är så enkla att snabbt shoppa upp sig på. Särskilt om man som ”någon av oss” har många specialkrämer och hårprodukter och sånt.

På väg ut på resa är det besvärligare. På Zanzibar, där just detta hände oss, bodde vi på en ganska avlägset belägen resort. Inga affärer i närheten. Och ingen lust från vår sida att tillbringa en dag med att ta taxi in till Zanzibars enda stad för att leta kläder och annat. Som tur var hade vi just denna resa nåtts av rykten om att väskor ofta försvinner på denna rutt och därmed packat varsitt ombyte, samt badkläder i handbagaget. Och därmed räddades väl de första dagarna i mångt och mycket. Solkräm fick vi låna av resortens ägare och på fötterna hade vi ingenting. Vilket tyvärr resulterade i att jag skrapade upp ena foten på en sten och fick halta resten av resan. Men ändå liksom.

Vi hann byta boende en gång och hade precis gett upp våra väskor för gott och shoppat upp oss på lite sjyssta saronger och fotbolls-t-shirts när väskorna plötsligt stod där utanför vår dörr. Som om ingenting hade hänt.

Men hur gör man då om ens bagage saknas? Och vad har man rätt till och kan få ut på försäkringen?

Ersättning för försenat bagage
Våra väskor. Äntligen på Zanzibar!

Vad ska man göra om bagaget är försenat?

Om ditt bagage inte kommer ut på bagagebandet ska du anmäla det direkt på plats på flygplatsen. Där ska man fylla i en efterlysningsblankett, en så kallad PIR, (Property Irregularity Report) och lämna in till personalen.

Ersättning av flygbolaget

Av flygbolaget har man rätt att få ersättning i rimlig mängd för extrakostnader som uppkommer pga att bagaget är försenat. T.ex. om man måste köpa några toalettartiklar, underkläder eller enstaka andra plagg. Du måste reklamera till flygbolaget inom 21 dagar efter att du fått tillbaka ditt bagage. Och kvitton och PIR-rapporten, samt biljetter måste bifogas.

Detta gäller framför allt på utväg. Om väskan försvunnit på väg hem antas du ha kläder och saker hemma i tillräcklig mängd så att du klara dig tills väskan kommer.

Ersättning på kreditkortsförsäkringen

De flesta kreditkort innehåller en reseförsäkringsdel som ger ersättning för försenat bagage utifrån hur många timmar bagaget varit försvunnet. Ersättningen varierar beroende på typ av kort.

Vårt kort Swedbank Platinum ger följande ersättning:

 • nödvändiga och skäliga kostnader: upp till 2000 kr/person
 • efter 12 timmars försening: 4000 kr/person
 • efter 48 timmar ytterligare: 4000kr/person

Ersättning på hemförsäkringen

Sen kan man också få ersättning på vissa hemförsäkringar för försenat bagage. Det rör sig då om ett schablonbelopp i storleksordningen någon eller några tusenlappar beroende på hur många timmar väskan varit borta.

Kom ihåg att man kan ansöka om ersättning från båda dessa försäkringar.

Förlorat bagage

Efter 21 dagar anses bagaget förlorat. Flygbolaget ska då ersätta förlorat bagage enligt värdet upp till max 14.000 kr. Flygbolaget ersätter inte så kallad stöldbegärlig egendom. Om flygbolaget inte ersätter hela väskans värde kan vissa kort- eller hemförsäkringar gå in och täcka resterande förlust.

Våra bästa tips för att rädda semestern om olyckan är framme

 • Glöm inte att låsa väskan ordentligt. Om väskan kommer på avvägar ökar risken för stöld
 • Lägg inga värdesaker i resväskan
 • Lägg inte heller saker som du under inga omständigheter kan tänka dig att bli av med i det incheckade bagaget. T.ex. minneskort till kameran eller dylikt.
 • Packa något ombyte och en tandborste i handbagaget, så klarar du dig längre om bagaget inte kommer fram med en gång
 • Om ni resa flera stycken, lägg lite ombyten i varandras väskor. Om en väska kommer bort, har man ändå med sig lite kläder på resmålet.
 • Tänk på att ta rätt på och spara den lilla delen  av bagagetagen som är kvittot på incheckat bagage.
 • Märk din väska med namn, adress och telefonnummer

Vill du läsa om fler resetips? Glöm inte att gilla 4000mil på Facebook.

 

6 Comments

 1. Mina 2 senaste resor har jag packat i min 35l ryggsäck och det har gått igenom som handbagage. Skönt av 2 anledningar: riskerar inte att komma bort och skönt under resan att ha lätt bagage (5,4 kg senaste resan för 3v i Thailand). 4 hotellbyten och diverse båttransfers sist då resten av familjen slet med sina större väskor. Hade varit skönt av en 3:e anledning också, att bara gå rakt förbi bagagebandet. Men tyvärr tillhör inte mitt resesällskap endast handbagagets frälsta skara så jag får stå där och vänta med dem och sucka lite.

  • Gunilla Yourstone

   Skönt att klara att packa så lätt. Enkelt att resa runt då och praktiskt! 🙂

 2. Av de över 60(!) flygresor jag gjorde förra året checkade jag in bagaget cirka 10 ggr – då var det alla gånger utom de jag rest med skidor vid gaten. Föredrar att checka in där för det känns säkrare så, iaf på röriga flygplatser.

 3. ann beutler

  Min väska var inte med planet hem till. Landvetter den 20/1..kul att vara utan socker och endast sandaler Jackan hade jag med i planet, gör bara det misstaget en gång vintertid..dvs att ha jackan stora väskan. Nåväl ersättning på försenat bagage lämnar inte MC försäkringen, inte heller vårt hemförsäkring
  Väskan kom kvällen efter kl 22

  • Gunilla Yourstone

   Verkar betydligt svårare att få ut pengar för försvunnen väska på hemväg.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *