Idag blir det 12 väldigt precisa nålar på Europakartan. Platser som ibland är välkända, men lika ofta lite halvokända så där. Men som vi alltid kommer att minns som ”top notch”, ni vet den där känslan, att ”Shit vilket ställe, här kan vi stanna länge och njuta”.

Tänk om man bara kunde blunda nu, knäppa med fingrarna och så var man tillbaka. På någon av dessa platser.

Reykjadalur, Island

Vi har vandrat i 3 kilometer över det isländska höglandet. I ett grönt fjällhedliknande landskap. Så småningom börjar marken bubbla. Det gäller att se upp var man sätter fötterna. En porlande bäck gör entré. I resten av världen hade den varit iskall förstås. Eller typ 8 grader. Men här kan vi hoppa ur kläderna och ner i bäcken och njuta av 35 gradig värme. Perfekt spa-temperatur. Här kan man ligga länge och njuta av naturen, utsikten. Och värmen. Världsklass.

Hotell U Prince takterrass i Prag

Vi har varit ute i god tid och bokat bord. Anpassar hela dagen efter denna tilldragelse. Med hjälp av slump och tur, får vi nog det allra bästa bordet där uppe på takterrassen med utsikt över torget och Prags berömda klocktorn. Sällan eller aldrig har vi ätit en lunch med bättre utsikt.

Prag

Caminito del Rey, Spanien

Mesta adrenalinpåslaget i Europa hade vi kanske när vi gick den 2 timmar länga ravinvandringen Caminito del Rey i Andalusien, Spanien. Längs de lodräta väggarna i en kanjon, har man byggt en vandringsled. Det borde vara omöjligt, men ändå, leden finns där. Komplett med glasgolvssektioner och hängbroar.
Läs om när vi gick Caminito del Rey och se filmen här.


caminito del Ray

Pele Castle

Denna fantastiska bakelse till slott ligger dolt och okänt mellan Bukarest och Transsylvanien i Rumänien. Ett av de vackraste slott vi besökt under våra resor.

Sassolungo – Riddar Katos borg, Dolomiterna, Italien

En så osannolik plats att man undrar om den ens ligger på vår planet. För högt där uppe, 2700 m.ö.h. på toppen av världens officiellt sötaste linbana, befinner man sig i en värld av sten och inget annat. Som att kliva in i Riddar Katos borg. En av våra mäktigaste vandringsupplevelser är det att vandra igenom här.

Läs om vår vandring här.

Utsiktspunkten ovanför Meteora, Grekland

I norra Grekland finns ett område med sockertoppsberg. Som i Bamse ungefär. På topparna av dessa spektakulära berg, byggdes ett antal kloster, varav sju finns kvar än idag. Vi besöker området under en och en halv dag i september 2017. Kollar in klostren utifrån och invändigt. Försöker undvika turbussarnas turistlaster så gott det går.

På kvällen återvänder vi igen. Nu är bussturisterna borta. Vi är bara en handfull kvar på plats så här på kvällen. Vi hittar en utsiktsplats, längst upp ovanför klostren. Och ser en fantastisk solnedgång.

Ute på klipporna på Gozo, Malta

Den maltesiska ön Gozo har en dramatisk kustlinje som till mesta del består i lodräta klippor som störtar dramatiskt rakt ner i det djupblåa havet. Rakt söderut från den lilla byn Xlendi är en favoritplats där stigar går utmed klipporna och havet, vinden blåser i håret och ingen annan människa syns till. Här skulle jag vilja vandra igen, men hela dagar i sträck i stället för 20 minuter åt gången medan barnen badar.

Thrill Walk Schilthorn, Schweiz

Högt upp på berget Schilthorn i Jungfrau, Schweiz hittade vi en helt underbar Thrill walk. Glasgolv över avgrunden, vajrar att balansera på, nättunnlar att krypa igenom. Kort sagt allt som den skyddsnätsknarkande äventyraren söker i alpmiljö. Vi älskar.

Nere vid floden i Lissabon när solen går ner

Vi har dumpat våra tonåringar på hotellet efter en lång dag. Tagit en taxi ner till floden vid Praça do Comércio i Lissabons centrum. En liten kiosk säljer öl, folks samlas. Och så kommer den. Solnedgången av guds nåde.

Bergskammen mellan Valbona och Theth i Albanska Alperna

Vi har vandrat uppåt sedan morgonen. I väglöst land i norra Albanien. Längs en uråldrig led i en del av världen som på intet sätt påminner om det Europas det faktiskt är. Så är vi uppe på ledens högsta punkt och ser ut över båda dalarna samtligt. Valbona som vi kom ifrån. Theth som vi är på väg till. Det äkta äventyret i dess renaste form.

Läs om vandringen över Albanska Alperna här.

Vägen över Flatruet

Vi åker över kalfjället. På Sveriges högsta väg. Avlägsna fjäll åt alla håll. Höstfärger. Rött blåbärsris. Vi parkerar bilen på högsta punkten. Precis när jag ska fota skylten joggar en ren förbi. Renarna är överallt förresten. Äger stället liksom. Det skulle regna idag, men solen skiner ändå. Vi sätter oss i solen som vinner över isande höstvind. Mössan är på. Vet att det här är det sista vi ser av fjällen för i år. Biter en stor tugga av den där rågmackan med renkött på. Och gurka och pepparrotskräm.

Volastra Cinque Terre, Italien

Vi har vandrat oss vrida-ur-en-disktrasa-blöta i värmen. Så där som man bara kan göra just här. Vid Medelhavet. Det är en ersättningsväg som gäller, inte den ursprungliga. Det innebär fler höjdmetrar. Fast färre medvandrare.

Vi vandrar genom vinodlingar längs branta sluttningar. Och precis då dyker Manarola upp i vårt blickfång. Och gör allt det där andra värt.

Läs om vandringen i Cinque Terre här.

Vilka är dina härligaste platser i Europa?

Vill du läsa om fler av våra smultronställen? Glöm inte att gilla 4000mil på Facebook.

 

10 Comments

 1. Jag har inte varit på ett enda av dem och ändå har jag huvudsakligen rest i Europa. Min lista skulle just nu bli:
  Panoramabaren på hotell Pedn Olva i St Ives, en hjulångare i Donaudeltat, Jukkasjärvi en polarnatt, en öl på ’t Brugs Beertje i Brugge, Burano, Lauterbrunnen, Taormina i skymningen när Etna glöder, någon restaurang i Colmar med vitt vin och rödrutiga dukar, utsiktsklippan på Palatinen i Forum Romanum, uteserveringen på Cachitos Rambla i Eixample i Barcelona kvällstid med en huevos rotos, Plaka i Aten med dansande familj i restaurangen bredvid, källaren på Royal Oak i Edinburgh med folkmusikkväll.

  • Gunilla Yourstone

   Åh gud vilka härliga förslag! 🙂
   Lauterbrunnen har ju jag också, fast en lite mer precis knappnål. Kunde faktiskt ha satt ner den varsomhelst i Lauterbrunnen, det var lika härligt överallt. Var lite inne på Forum Romanum också, men hade ingen bra bild. 🙂
   Taormina blir jag sugen på.

 2. Doris Fröberg

  Pitlochry mitt i Skottland och då framförallt Pitlocry Festival Theatre. Enbuskskogen på Muhu i Estland. Ammarnäs, Lofoten, Kattkärret utanför Hjortkvarn. Tivedens nationalpark och södra delen av Kilsbergen.

  • Gunilla Yourstone

   Fina förslag. Muhu i Estland ser spännande ut och Lofoten har vi velat till länge. 🙂

 3. Marianne

  Jag har besökt 3 platser på listan, alla såå härliga; Prag, Meteora och alla byar i Cinque Terreområdet. Blir inspirerad att besöka fler platser på listan vad det lider….
  Trevligt inlägg – som vanligt

 4. Men… men… men… Färöarna då? Gillar annars att det är många platser med dramatiska berg. Ser fantastiskt ut!

  • Gunilla Yourstone

   Hehe, repost från förra året är detta. Annars skulle jag säkert ha stuckit med Färöarna på någon kant. 🙂

   • 09:27. Tidigt på morgonen. Såg inte. Tack för klargörande. Jag har druckit kaffe nu. 😂

    • Gunilla Yourstone

     Förståelse. Har själv känt mig som en rymdapa hela förmiddagen efter sen hemkomst igår från en långhelg i huvudstaden, fylld av kindpussande, bubbel och snittar. 😅

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *