Vilka är egentligen världens häftigaste linbanor?

Vid det här laget, medelålders och efter 12 års resande tillsammans,  vet vi väldigt väl vad vi gillar och inte gillar att göra på resa. Även om man för all del kan missta sig ibland också. Eller tjäna på att utmana sig själv genom att prova nya saker.

En av de saker vi alltid passar på att göra vid tillfälle på resa, är att åka häftiga linbanor när dessa finns. Linbanor är roliga att åka, man får se mycket och man kommer (oftast) till en trevlig utsiktspunkt. Dessa är de häftigaste, mest minnesvärda … och en massa andra adjektiv också för säkerhets skull.

Sockertoppen, Rio de Janeiro

Bäst i helhetsklassen är nog faktiskt linbanan till Sockertoppen i Rio de Janeiro. Eller linbanorna. För de är ju två. Först en till första avsatsen och sedan den andra ända upp. Sockertoppen är ett berg ute i havet, precis utanför Rios kust, en dödsföraktande topp med lodrät sluttande sidor.

Väl på plats har man den mest fantastiska utsikten över hela Rio, över Kristusstatyn och om man kommer vid rätt tidpunkt, över solnedgången.

Där är den! Sockertoppen!

Världens häftigaste linbanor sockertoppen Rio de Janeiro
Världens häftigaste linbanor rio de janeiro sockertoppen  

Ngong Ping 360, Hong Kong

Linbanan Ngong Ping 360 i Hong Kong är häftig på ett inte så dödsföraktande sätt. Inga stup, ingen drama, men med glasgolv i vissa kabiner, för den som är villig att betala, flyter den fram i ett underbart grönt landskap, förbi utkanterna av jättestaden och med flygplatsen och bron/tunneln till Macau i blickfånget. Och när man trodde att man inte kunde imponeras mer, dyker en jättebuddha upp bland kullarna.

Läs om vår tur med Ngong Ping här.

  världens häftigaste linbanor

Världens häftigaste linbanor ngong ping 360

Forcella Sassolungo, Dolomiterna

Titeln Världens sötaste linbana vinner definitivt Forcella Sassolungo i Dolomiterna. Vi visste för sjutton inte ens att en linbana kunde vara söt innan vi träffade på denna sockerbakelse till ingenjörskonst.

Gondolerna är stora som en halv telefonkiosk. För oss som är gamla nog att minnas en sån. Det unika med denna linbana är att gondolerna aldrig kopplas bort från vajern vid ändpunkterna. Därmed kan de inte sakta in för av- och på-stigning, utan håller samma hastighet hela vägen runt. Var och en som önskar medfölja måste alltså kasta sig av och på i farten. Hur ska man kunna låta bli att bli förälskad?

Och sen där uppe. Ja, men vilket ställe. En utomjordisk världs av sten.

Läs om vår linbanetur och vår vandring genom berget Sassolungo här.

Världens häftigaste linbanor sassolungo

Stanserhorn, Schweiz

En av Schweiz häftigare linbanor helt enkelt på grund av sin design  som en dubbeldäckare. Två våningar har kabinerna. En uppe utomhus och en vanlig kabin nere.

Läs mer om Stanserhorn här.

världens häftigaste linbanor världens häftigaste linbanor

Table Mountain, Sydafrika

Linbanan upp till toppen av Table Mountain har en dramatisk brant stigning och en extra feature i och med att den snurrar 360 grader runt sin egen axel under färden. Var man än står i kabinen får man alltså se utsikten åt alla håll.

Men det bästa med denna linbana är ändå utsikten från toppen av Table Mountain. Något mer fantastiskt får man faktiskt leta efter.

världens häftigaste linbanor

Läs mer: Kapstadens bästa solnedgångar

Ja dessa måste helt enkelt vara de bästa och de häftigaste. Men sen har vi ju åkt otaliga andra också som inte var så tokiga de heller.

Några fler linbanor som vi har åkt

Vogel, Lake Bohinj, Slovenien

Denna linbanan var riktigt trevlig också och den största behållningen av Lake Bohinj, tyckte vi.

världens häftigaste linbanor

Dubrovnik

Linbanan från Dubrovniks gamla stad upp på berget bakom är en häftig tur som slutar i en helt formidabel utsikt.

Världens häftigaste linbanor dubrovnik

Funchal, Madeira

Linbanan från gamla stan i Funchal på Madeira leder upp till startpunkten för den klassiska slädåkningen. En klassisk måste-grej på Madeira.

Läs om när vi åkte linbana och släde på Madeira här.

Titlis, Schweiz

I Schweiz finns hur många häftiga linbanor som helst. Stanserhorn har vi redan nämnt, Titlis är en annan. Med den schweiziska flaggan i botten på kabinen och samma konstruktion som banan i Kapstaden, roterar den 360 grader under färden upp och ner. Inte blir det sämre av att berget Titlis har fantastiskt utsikt över Alperna, en hängbro över glaciären och en isgrotta.

Läs också: Engelberg och Titlis – när asiaten själv får välja

Världens häftigaste linbanor titlis

Dessa linbanor skulle vi vilja åka

Men många linbanor i världen återstår ju också. Vi skulle vilja åka Teleférico La Paz i Bolivia, som faktiskt används som kollektivtrafik i huvudstaden, Peak 2 Peak Gondola Whistler i Kanada som går mellan två bergstoppar.

Peak 2 peak

Langkawi Cable Car på Langkawi, Malaysia verkar också häftig och ska vara en av världens brantaste.

Langkawi Cable Car

Sedan skulle vi förstås väldigt gärna vilja åka världens längsta linbana i Kristineberg här hemma i  Västerbotten. Men som det nu är, är denna linbana inte i drift och framtiden ser ärligt talat ganska mörk ut för den. Stora inverteringar krävs för att få igång den igen och ingen verkar beredd att satsa.

Linbanan i Kristine berg är kanske inte en av världens häftigaste linbanor – men den längsta!

Skillnaden mellan en linbana och en kabinbana

Och slutligen då. Linbana eller kabinbana? Vad heter det egentligen? Jo det beror på. En linbana har en mängd gondoler som färdas längs linan. Som Ngong Ping 360 och Forcella Sassolungo, här ovan.

Världens häftigaste linbanor
Forcella Sassolungo – en av världens häftigaste linbanor

En kabinbana har bara två kabiner som är motpoler till varandra. När den ena är högst upp, är det andra längst ner och sedan möts de på mitten. Titlis, Kapstaden och Stanserhorn är exempel på detta.

Men jag har kallat alla linbanor i detta inlägg för enkelhetens skull.

Världens häftigaste linbanor Stanserhorn
Stanserhorn, en kabinbana

Vilka är den häftigaste linbana/kabinbana som du har åkt?

Läs också: Världens häftigaste utsiktspunkter

Missa inga kommande linbanor. Glöm inte att gilla 4000mil på Facebook och på Instagram.

 

7 kommentarer

 1. Jag tycker nog att linbanor är lite smått läskiga, men ett bra sätt att ta sig upp för höjder såklart. Några jag drar mig till minnes är den upp till kinesiska muren och den i Queenstown, NZ…men de allra häftigaste var nog i Quito, Ecuador och den ni nämner i La Paz, Bolivia – upp till 4000 meter över havet.

  • Gunilla Yourstone

   Aha, lite nya linbanor för oss att sätta upp på listan. Där vi har varit vid kinesiska muren har vi inte träffat på några linbanor. Kanske en annan plats eller något som tillkommit sedan vi var där.

  • Från Eibzee till Zugspitse, söder om Munchen, precis vid gränsen till Italien. På toppen kan man nästa snöboll även mitt i sommaren 🙂

 2. Vi besökte kinesiska muren vid Mutianyu och där finns det en linbana. Det är kanske den Eva menar.
  Linbanan upp till statyn Our Lady of Lebanon i Harissa, Libanon, är ett tips. En lång linbana med underbar utsikt över bergen och havsbukten.

  • Gunilla Yourstone

   Ah, vi har varit till Badaling och Jinshanling. Då är det därför. 🙂
   Libanon var jag och minsyster typ på väg till. Men sen kom pandemin och sedan explosionen i Beirut. 🙁

 3. Ingen av dessa tyvärr (eller tack och lov på många av dem för jag är nog lite för höjdrädd för vissa av dessa) 😉 Jag kan egentligen bara komma på att jag åkt linbana upp till Masada i Israel, och linbanan över regnskogen till Kuranda i Australien 😊

  • Gunilla Yourstone

   Den i Israel skulle jag gärna åka också. Och över regnskogen låter spännande. 🙂

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *