Härom veckan skrev vi ett inlägg om världens högsta byggnader. Och konstaterade väl där att världens högsta inte alltid behöver betyda världens bästa utsikt. Ibland för att staden som syns där under faktiskt inte är särskilt spektakulär eller vacker, ibland för att utsiktstornet ligger lite för långt bort från kända landmärken. Ibland kanske till och med för att det är lite för högt upp?

Dessa kanske inte är världens högsta, eller i alla fall inte alla av dem. Men de är världens häftigaste utsiktspunkter. Vi lovar.

Top of the Rock, New York

Som en käftsmäll! Får man säga så? Men det känns faktiskt som ett stort boff, så man nästan ramlar omkull när man får syn på utsikten uppe på observation deck Top of the Rock i Rockerfeller Center. Top of the Rock är inte högst. Och har aldrig varit. Men utsikten är den bästa i New York.

Världens häftigaste utsiktspunkter Top of the Rock
Från Top of the Rock har man en superb vy över Empire State Buildning

Kan inte låta bli, Christofer i New York 2008, visst ser han ung och oförstörd ut? Och så mycket hår??

Table Mountain, Kapstaden

Det finns de som vandrar upp. Och de som åker linbanan. Huvudsaken är väl att man allt tar sig hit. En eftermiddag före solnedgången. Går alla stigarna. Tar in. Långsamt. För det här, det är världens bästa.

Läs mer: Alla dessa fantastiska solnedgångar i Kapstaden


Världens häftigaste utsiktspunkter Table Mountain

Sockertoppen, Rio de Janeiro

Sockertoppsberg har jag alltid varit svag för. I Rio de Janeiro finns möjlighet att ta en av världens maffigaste linbanor upp på en av dem. Och blicka ut över hela den vackra staden, Atlanten och så Kristus-statyn i fjärran, bland alla de andra sockertopparna och dess fluffiga moln.


Världens häftigaste utsiktspunkter Sockertoppen

Victorias Peak, Hong Kong

Hong Kang har flera maffiga utsiktspunkter. Kanske är klassiska Victorias Peak den bästa?

Läs mer: Hong Kongs 6 bästa utsiktpunkter

Världens häftigaste utsiktspunkter Victorias Peak

Helikopter över Victoriafallen

Det överlägset bästa sättet att se ett av världens mäktigaste vattenfall är att flyga helikopter över det. Endast 1400 rikstaler måste skiljas från kroppen, och sen är bara det roliga kvar. 12 minuter med en av de där utsikterna.

Läs mer: Helikopter över Victoriafallen – the way to do it


Världens häftigaste utsiktspunkter Niagarafallen

Meteora, Grekland

Som en kombination av bamse, Skalmans och farmors kullar med små söta hus på och ett overkligt sagolandskap, ligger de 7 små klostren där. På toppen av de lodräta klipporna. Vi som satt där och såg solen gå ner bakom klostren. Vi kommer aldrig att glömma.

Läs mer: Meteora – en av de där platserna på det här jordklotet som vi längtat till längeVärldens häftigaste utsiktspunkter Meteora

Fish River Lodge, Namibia

Världens näst längsta kanjon. Praktiskt taget okänd i resten av världen. Här sitter du ensam vid kanten. Zippar på en drink. Ser solen gå ner. Och gratulerar dig själv till att ha tagit dig för med att resa de 1000 milen. För bättre än så här blir det ju inte.

Läs mer: Fish River Lodge

Världens häftigaste utsiktspunkter Fish River Lodge

The Shard, London

Men en perfekt placering i London ger denna skyskrapa en perfekt ny över London. Themsen, Tower bridge mm. Inte blir det sämre av att man kan äta Afternoon Tea här.

Världens häftigaste utsiktspunkter the shard

Worlds End, Sri Lanka

Ett par kilometers vandring i en nationalpark. Man startar i gryningen och vandrar snabbt. För här drar dimman i redan vid 10. Men om man hinner före den, då har man en vy i världsklass här vid Worlds End, ett naturligt stup på en hel kilometer.

Läs mer: Vandring på Sri LankaVärldens häftigaste utsiktspunkter Worlds End

S:t Ivan´s fortress, Kotor, Montenegro

Här finns inga genvägar. Man får vandra upp eller missa utsiktspunkten helt. Hår uppifrån har man utsikt över hela Kotorbukten, över Kotors hustak, över solnedgången och över kryssningsfartyget, som just tutat och lagt ut.

Vill du läsa om fler av världens häftigaste utsiktspunkter? Glöm inte att gilla 4000mil på Facebook.

 

4 Comments

  1. Nu kan jag bara stoltsera med att ha besökt den första utsikten på listan. Övriga får jag skriva upp på önskelistan. Men just ordet käftsmäll skriver jag verkligen under på!!!

  2. Marina

    Visst är det något visst med just utsikter, det är precis som om man aldrig kan få nog. Städer eller solnedgångar, häftigt är det! Nu har jag bara besökt en av de som nämns här, och inser hur mycket som finns kvar att besöka trots att jag tycker jag har sett en hel del… Av de här måste jag säga att flygvyn över Victoriafallen känns vansinnigt lockande. Vilken vy!!

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *