Europa är en fullständigt förtrollande världsdel. Så mycket fint att se, så nära, så lättillgängligt. Vi älskar Europa och ju mer vi ser, desto mer inser vi att vi vill se. Dessa är våra vackraste platser hittills.

1. Dolomiterna – Sassolungo i Italien

En av, inte bara Europas utan, världens vackraste platser är Dolomiterna i norra Italien. Särskilt i trakterna runt berget Sassolungo. Så tycker inte bara vi, utan vi träffar regelbundet beresta människor från världens alla hörn som anser samma sak.

Läs också: Guide till Dolomiterna och Val Gardena – vandringar, orter och hotell

Dolomiterna

2. Brienz Rothorn i Schweiz

Mera Alperna, för nu slänger vi in Schweiz i leken också. Schweiz som har så många vackra platser att det blir rent kvalfyllt att välja. Men kanske måste det bli Brienz Rothorn ändå? Med sin söta röda bergbana också.

Läs också: Brienz Rothorn Bahn och vandring till Turren – Schweiz när det är som bäst

3. Meteora i Grekland

Meteora i Grekland är sju stycken kloster belägna på toppen av varsin bergstopp. Otroligt att man kunde bygga så. Och otroligt vackert.

Läs också: Meteora – en av de där platserna på det här jordklotet som vi längtat till länge

4. Björkliden med Lapporten

Sveriges bidrag till listan blir förstås den väldiga Lapporten sedd från Björkliden. Magiskt medljus i midnattssolens sken.

5. Cinque Terre i Italien

Dessa 5 byar är bland det mest fotogenique man kan hitta, där de ligger färgglada och dramatiskt längs med havet.

6. Azornerna

Vackra, vilda Azorerna är en portugisisk ögrupp långt ute i Atlanten. Öarna bjuder på klarturkosa vulkansjöar, intensiv grönska och djärva stup mot havet.

7. Kotorbukten i Montenegro

Europas sydligaste fjord har den kallats, Kotorbukten. Smaragdturkos med berg runtom och med en vackra lilla staden Kotor som pärlan djupt inne i dess inre.

8. Färöarna

Jag tänker först att jag måste utse en viss plats på Färöarna, men ger sen upp. För allt är ju lika vackert? Trøllanes, Gasadalur, Gjogv, Saksun. It´s your pick, helt enkelt.

Läs också: 25 saker att se och göra på Färöarna – våra bästa tips

Färöarna

9. Plitvice national park i Kroatien

Denna kroatiska nationalpark är mättad lösning av klargröna sjöar och porlande vattenfall mitt i en intensiv grönska. Mitt i allt detta vandrar man på stigar och träspänger.

10. Pienza i Toscana, Italien

Båda själva Pienza och den vackra Val d’Orcia som omger den är vackra som en tavla. Kanske allra mest om våren när grönskan är som mest intensiv.

11. Dubrovnik i Kroatien

En stad som mer hör hemma i en saga än i den riktiga världen. Dubrovnik på sin plats vid Adriatiska havet och omgärdad av en intakt stadsmur.

12. Bled i Slovenien

Börjar vi se en trend nu tro? Turkosa sjöar och grönska scorar helt klart högt i vår bok. Därför är det inte förvånande att sjön Bled i Slovenien nu gör entré på listan. Grönare sjö får man leta efter, det fullkomligt lyser i grönt. Omgivningarna är kullar med frodiga skogar och en medeltida borg. Som kronan på verket ligger en liten ö med en kyrka mitt i sjön.

13. Vaos Windmill på Milos, Grekland

Grekiska övärlden är ju förstås full av vackra, charmiga platser, solnedgångar, vitrappade hus med blåa dörrar och fönsterfoder, samt väderkvarnar. En av de öar och platser som lämnat störst avtryck hos oss är Milos och byn Plaka där vi hittade en fullständigt charmig väderkvarn som vi hyrde i några nätter. En av Europas vackraste platser, tyckte vi definitivt att vi hade hittat åt oss där.

14. Norra Island

Lavalandskapen vid Leirhnjukur och Hverir, strax utanför Reykjahlid på norra Island är bland det häftigaste vi någonsin sett. Överallt ryker det och bubblar genom den tunna jordskorpan. Blå äggdoftande svavel puttrar i en fler-tusen-gradig bryggd. Kolsvarta vulkankratrar att klättra upp på.

15. Alhambra i Spanien

Den moriska borgen Alhambra är ett UNESCO-världsarv och om man ska lyckas få en biljett hit måste man vara ute i månader i förväg. Alhambra och den omgärdade staden Grenada är också en av Europas vackraste platser, tycker vi, med de omgivande bergen bakom känner man sig förflyttad till en sagans värld.

16. Geirangerfjorden

Norge har ju massor av vackra platser, och vi har långtifrån sett dem alla, men Geirangerjforden är en förödande vacker naturupplevelse.

17. Transfagarasan road i Rumänien

En helt galen väg som slingrar sig upp i bergen i Rumänien på ett mer än halsbrytande sätt. På krönet finns en grön spegelblank sjö och vandringar åt alla håll. En lika vacker som okänd plats i Europa.

18. Burano

På en ö utanför Venedig ligger en liten hemlighet. En strålande söt liten fiskeby med kanaler och färgglada hus. En fullständig dröm för ögat.

19. Prag

I Prag är vart och vartannat hus så vackert att man kan bli stående ett bra tag och bara titta. Lägg sedan till floden, Karlsbron och slottet på sin höjd, så förstår du varför Prag är en av våra favoritstäder och måste in på listan.

Prag

20. Eugisheim, Frankrike

I kategorin söta små färgglada byar, blir det inte bättre än i franska Alsace. Vackrast av dem alla är Eugisheim, med sin ringmur och sina Pomperipossa-hus.

Eguisheim

Missa inga inlägg. Glöm inte att följa 4000mil på Facebook och på Instagram.

4 Comments

  1. Marianne

    Trevlig lista
    Av den har vi varit på nr:. 3, 5, 7, 9, 11 och 19 . Meteora var mycket häftigt och Cinque Terre och Kotor mycket vackert liksom övriga platser på listan !

  2. Krisse

    Åh vad många nya punkter jag fick på min bucketlist nu! 🙂

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *