Nu börjar ju barnen bli stora och när vi ger oss ut på årets fjällvandring i augusti, känner vi inte längre att vi måste anpassa och förbereda så mycket. Annat var det förr, när barnen var små. Då gällde det verkligen att vara förberedd till tänderna för att vandringen skulle bli lustfylld och behaglig för alla deltagare.

Här kommer våra 5 bästa tips för att fjällvandra med barn, baserat på egna erfarenheter genom åren.

1. Rätt utrustning

Det är inte roligare för barn än för vuxna att vandra med dålig utrustning. Ja det är dyrt att köpa grejer till ett barn som växer ur, men så bra utrustning som möjligt bör man ändå satsa på. Bra strumpor och skor så att det inte blir skavsår, ett bra regnställ, en bekväm ryggsäck för lite egna pinaler osv och förstås en tillräckligt varm sovsäck.

2. Ett mål eller ett uppdrag

Barn gillar sällan att bara vandra i några längre perioder. Vandringen behöver ett mål för att kännas motiverande. En toppbestigning som slutar i en utsikt är förstås perfekt. Finns inte det får det bli en rastplats, ett vattendrag eller något annat. Man kan också hitta på ett uppdrag av något slag. Vi har någon gång gått i flera timmar och letat tigrar.

När vi, för några år sedan vandrade med packhäst, gick det att gå hur långt som helst, visade det sig, när man hade en häst att leda och ta hand om.

Mindre delmål är också en lysande idé. Bron, forsen, det döda trädet osv.

fjällvandra med barn

3. Snacks

Kanske det viktigaste av allt. Plocka med gott om snacks att fylla på med om energin håller på att ta slut. Choklad, russin, nötter, nyponsoppa osv.

fjällvandra med barn

4. Omedelbar behovstillfredsställelse

Det ska vara roligt att vandra med en gång. En bra idé är därför att välja en vandring som blir rolig och intressant direkt. T.ex. kan man börja men att ta linbana (om sådan finns) direkt upp på kalfjället. Sedan gäller det att löpande hitta de där spännande grejerna som håller ånga uppe. Lämlar är ju helt lysande om det är lämmelår, en bäck att dricka ur eller doppa fötterna i osv.

fjällvandra med barn fjällvandra med barn

5. Förbereda rätt

Det är viktigt att sätta förväntningarna rätt för att hålla mod och humör uppe. Man beskriver turen innan, hur långt ska vi gå, vad kommer vi att se, när ska vi rasta?

fjällvandra med barn fjällvandra med barn

fjällvandra med barn

Välkommen att gilla 4000mil på Facebook för fler resetips och reseberättelser.

 

6 Comments

 1. Så bra tips du rekommenderar när man har barnen med sig. Nu är våra barn så stora så man inte behöver planera så mycket. Vi har däremot gjort våra vandringar med barnen i Kanada genom skog och uppför berg. Då är det även bra att skydda sig med en påse med sten från svart björn eller grizzly björn. Bra skor är UA och vätskedepåer och snacks är nödvändigt att ha med sig. Tack för ett bra inlägg🤗

  • gunilla yourstone

   Nä visst är det ganska skönt ändå när de börjar bli stora?
   Vatten är vi ju så bortskämda med i svenska fjällvärlden att det finns överallt, man behöver sällan bära långt. Men i andra länder är det ju annorlunda.

 2. Jag tycker att dina tips är bra även för vuxna. När det tar emot kanske man ska börja kolla efter tigrar eller något annat exotiskt! Bra tips!

  • gunilla yourstone

   Ja men det har du ju rätt i. Vi vill ju också vara förberedda på vad som komma skall, äta snacks och ha ett mål att se fram emot! 🙂

 3. Karl Eriksson

  En sak som kan vara bra att ha med sig är ett litet vattenfilter (såklart beroende på var man vandrar). Det finns en jättesmidig modell som vi köpt som heter Sawyer Mini, finns att köpa på bland annat http://www.criseq.se .Barn kan vara känsligare för dåligt vatten än vuxna och reningstabletter är det vissa som inte tål.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *