Vi besöker ett helt gäng Fornborgar på Öland.
Öland låg verkligen ”mitt i skottgluggen” under många århundraden. Anfallare från främmande makt och sjörövare kom över vattnet från alla håll. Och eftersom gränsen mot Danmark länge gick mellan Småland och Blekinge/Skåne, hamnade Öland mitt i de ständiga strider som rådde mellan våra två nationer.
Som alltid när det finns angripare gäller det att försvara sitt och de sina. För den som vill leva och leva i frihet. Ingen överraskning alltså att Öland är rikt på fornborgar.
Vi hittar lite olika siffror om hur många fornborgar det finns på Öland. Siffran 21 ser vi på ett ställe. 16 på ett annat.
Fornborgarna byggdes under århundradena efter Kristi födelse och användes (och byggdes vidare på) ända in på Medeltiden. De var förstås försvarsanläggningar men fungerade även som handelsplatser.
Hur är det att besöka fornborgarna?
Man måste vara ärlig och säga att det finns inte jättemycket kvar av fornborgarna. Några av dem är knappt ens synliga längre, medan andra har en tydlig cirkel av sten, det vill säga den raserade muren runtomkring. Någon eller några har också spår av husgrunder innanför muren.
Rent visuellt blir det inte jättemäktigt att titta på, utan det är mer om man tar sig tid att läsa på innan och på skyltar vid borgarna, och använder fantasi och inlevelseförmåga som historien kan komma till en och borgen blir en spännande upplevelse.
Sedan finns det också, som vi strax ska komma till, en återuppbyggd fornborg där fantasin får god hjälp på traven.
Vilka fornborgar har vi besökt?
Eketorps borg
Eketorps borg ligger på södra Öland, ute på Alvaret. Detta är den enda fornborgen på Öland som har grävts ut helt och restaurerats. Utgrävningarna genomfördes 1964-74 och 1984 nyinvigdes den återuppbyggda borgen.
Under högsäsong är det inträde hit och förmodligen rätt mycket folk att döma av storleken på parkeringen. Inuti borgen finns tidsenligt klädd personal och det anordnas aktiviteter som pilbågsskytte och historiska lekar.
Vi kommer hit vid niotiden en tisdagsmorgon i mitten av maj. Då är vi i stort sett ensamma på plats och ingen finns på plats för att ta inträde.
I och med att den är återuppbyggd blir ju detta den mest intressanta fornborgen att besöka. Här får man hjälp med att visualisera hur livet kunde te sig i en fornborg på, säg 1100-talet. Uppe på muren står soldater (nuförtiden bara 2-dimensionella) och innanför muren finns hus och djurhagar.
Gråborg
Vi besöker också Gråborg som ligger mitt på Öland.
Gråborg är Ölands största fornborg. De äldsta delarna av fornborgen är sannolikt från 300-500-talet. Sin nuvarande storlek fick borgen under 1100-talet, efter att ha byggts ut i etapper. Borgens form är elliptisk och med en storlek av ungefär 210 gånger 160 meter. Detta tros ha varit en av Ölands viktigaste handelsplatser.
Idag finns resten av muren kvar i form av raserad sten i elipsform. Bönderna i trakten har under lång tid odlat marken inne i borgen. En skock får betar obrydda utanför borgen och vi ser en lantbrukare som är ute och jobbar på fältet precis intill.
Vi är glada att vi redan besökt Eketorps borg, så att vi får hjälp med att visualisera det som en gång varit.
Bårby borg
Bårby borg besöker vi ju nästan av misstag. För det är egentligen Ölands högsta punkt, Rösslösa galgbacke vi är ute efter här. Och då är Bårby borg bästa utgångspunkten ska det visa sig.
Bårby borg ligger i en fårhage. Här har man använt kalkstensbranten Landborgen som skydd och utkikspunkt. ”Här skulle jag också ha byggt min personliga fornborg”, tänker jag som är praktiskt lagd. Här ser man allt som händer på mils avstånd.
Detta är den fornborg som vi besöker som det återstår minst av. I och med Landsborgsbranten är denna borg halvcirkelformad.
Ytterligare en besöksvärd borg – Ismantorps borg
Ska man besöka ytterligare en borg, så bör nog valet falla på Ismantorps borg. Det är en av Ölands större borgar. Ringmuren har hela 9 portar. Husgrunderna syns fortfarande tydligt, vilket skiljer den från många andra borgar där den inre delen blivit uppodlad. Ett upphittat arabiskt silvermynt visar att man haft långväga besök här.
Läs också: Världsarvet södra Ölands odlingslandskap – våra tips inför besöket
Missa inga inlägg. Glöm inte att gilla 4000mil på Facebook.