Vi har länge funderat på ett litet ”bakom kulisserna”-inlägg där vi berättar lite om hur vi bloggar. Lite vanor, upplägg och så vidare. Så dök denna 5-punktslista upp i våra flöden. Vi läste den hos FreedomTravel, som i sin tur hade fått den ifrån bloggen Konst eller konstigt. Med fem frågor om hur vi bloggar. Så vi tänkte att vi svarar på den idag.

1. Hur lång tid tar det för er (på ett ungefär) att skriva ett inlägg med research, länkar, text, stavningskontroll samt SEO?

SEO vad är det undrar kanske ni nu? Det är Sökmotoroptimering. Spåntråkigt men absolut nödvändigt om man vill att framtida läsare ska hitta blogginlägget när de söker på Google. Och det vill man ju, så det är bara att bita i det sura äpplet och optimera sina inlägg. Eller åtminstone de inlägg som man tror att folk kommer att vilja söka på sen. Inlägg som Vad ska man med en man till på resa? eller Resmålen som hånglar med kameran kanske inte behöver sökoptimeras så galet mycket?

Burma – ett resmål som hånglar med kameran

Bildredigering har jag valt att inte räkna med här, för det gör jag ofta direkt efter en resa för alla bilder på resan och sedan har jag att ta av, så att säga. Både när jag skriver om resmålet i fråga, men också att ta av till generella inlägg (som detta). Jag har ingen hang-up heller på att en bild bara får användas en gång på bloggen, utan mina favoriter har absolut dykt upp i både 1, 2 och kanske till och med 5 blogginlägg vid det här laget.

Den här bilden har ju fått vara med några gånger?

Sen är det svårt att ”ta tid”. För ofta händer det att man avbryts i skrivandet. Av verkliga livet, eller av aviseringar på datorn. Ett mejl, en kommentar på Facebook osv. Dock, normalt sett skriver jag hela inlägget i ett svep. Undantaget är listor, där jag ofta återkommer och gör några punkter i taget. För även om listorna är roliga att komma på, ämnet för listan och vad som ska få vara med på listan och på vilken plats, så är de ofta lite tråkiga att sen skriva. För en lista innehåller ju mest ”gammal skåpmat” så att säga.

Sedan lägger jag till bilderna. Dvs väljer av redan färdigredigerade och klara bilder. Sedan får inlägget vila. Minst en dag. Efter det är det dags för stavningskontroll. Jag är chanslös att hitta felen direkt, för då vet jag ju vad det ska stå och ser bara det. Men ju mer texten faller i glömska, desto lättare går det att hitta fel. Sist av allt gör jag den tråkiga SEO´n som går ut på att märka bilder, skriva en förhandsvisningtext och annat smått och gott.

…och visst har ni sett den här förut?

Research då? Påfallande ofta gör jag ingen research, utan brukar förlita mig på det jag minns från resan. Jag brukar tänka att det som guider mm sa, som faktiskt fastnade i mitt huvud, ju borde ha varit det mest intressanta och säkert det mina läsare tycker är roligast också? Att rada upp massa fakta som jag hittar på google i mina inlägg har aldrig riktigt varit min grej. Jag är också sån som person som inte tycker att det är hela världen om antalet filippinare som jobbar utomlands är 13 eller 15 miljoner. Det intressanta är att de är så många. Men det är jag, jag vet att andra tycker annorlunda.
Undantaget är de få gånger jag gör inlägg av typen Världens minst besökta länder, som ju helt bygger på research. Då består större delen av arbetet av research. Och att leta bilder i gratis-bildbanker, eftersom jag ju själv inte varit på platserna.

Djubouti, ett av världens minst besökta länder. BIld av Andromachos Dimitrokallis från Pixabay

Så vad är svaret på frågan? Hur lång tid tar ett inlägg? Kanske så lite som 30 minuter om det är ett inlägg som detta: Nu är det stora grejer på gång hemma i radhuset. En kort text, en ful bild från mobilen bara och så är det klart. Ett långt mastigt inlägg med mycket fakta, mycket text och många bilder kan säkert ta 4 timmar och kanske ännu mer. I genomsnitt tror jag att jag lägger 2 timmar på ett inlägg kanske?

Men sen är det alltså som sagt bildredigering, att gå tillbaka att fixa saker i gamla inlägg vid behov, tex ta bort eller ända länkar som inte längre funkar, svara på kommentarer samt fixa akuta problem som tex viruset tidigare i år. Och så kan jag tycka att jag lägger mycket tid på att dubbelkolla. Hur var det, var morgondagens inlägg klart eller ej? Och så måste man in och läsa en extra gång för att försäkra sig om att allt var färdigt. Inga XX i texten. Som jag brukar skriva när jag inte minns ett ortsnamn. Vill inte avbryta mitt i ett flow och googla, utan tar det sen.

Vad hette alla söta byar vi passerade i Provence?

2. Hur många bloggar läser ni regelbundet?

Jag följer (tydligen) 97 bloggar på Bloglovin. Varav en absolut majoritet är resebloggar. Alla dessa kan jag dock inte säga att jag läser med någon regelbundenhet. Svaret blir kanske 20-30 stycken?

Tidigare i höstas skrev jag om de 5 resebloggar som jag allra oftast återkommer till.

3. Hur lång tid tar det för att läsa och kommentera era favoritbloggar?

Det kanske är en knasig fråga för den som inte själv bloggar. Ta tid på hur lång tid det tar att kommentera bloggar liksom?

Jo men faktiskt. När man själv driver en blogg, vet man hur otroligt mycket det betyder att få en kommentar. Ett kvitto på att någon uppskattar (förhoppningsvis, motsatsen finns ju också) det man gör. Om ingen kommenterar ett inlägg undrar man alltid Var det här inget bra, eller?

Därför försöker många av oss bloggare vara aktiva på andra bloggar. För att man vet liksom. Samt även vara aktiv och hjälpsam i olika bloggforum och Facebook-grupper för bloggare. För att man vet hur mycket det betyder och man vill ju gärna ha hjälp och stöd själv när man frågar saker. Samt att det är så mycket roligare att inte vara så helt ensam i sitt bloggande, utan att ha ett nätverk av likasinnade.

Men samtidigt tar bloggläsande och kommenterande tid. Tid som man i stället kunde ha lagt på sin egen blogg. Jag brukar passa på att läsa och kommentera andra bloggar ”i mellanrummen”. När man väntar på något, när det blir en liten paus i livet. Men hur mycket tid det tar? Ingen aning. Från 0 minuter vissa dagar till 30 minuter kanske en annan dag?

 

Bloglovin

4. När bloggar ni?

Jag bloggar på kvällar och helger. Jag jobbar ju heltid, så det är den tiden som blir kvar. På resorna blir det bara bloggande om jag blir väldigt inspirerad och får ett inlägg i huvudet liksom. Då får jag ingen ro innan jag får ner det i skriven form i stället. Däremot brukar jag blogga på tågresor inom Sverige. Om jag åker tåg ner till pappa i Gävle tex, brukar jag försöka göra minst ett, ibland flera inlägg. Då skriver jag bara texter, eftersom jag inte vill släpa med mig min foto-hårddisk på tåget.

Ibland kan jag sitta en heldag hemma och bara mata texter. Om jag inte har något annat för mig. Rekordet är nog att jag spottat ur mig 4 inlägg på en och samma dag.

5. Har ni blogginlägg ”på lager”?

Ja alltid. Jag skulle tycka att det var jättestressande att skriva just in time. Att en vanligt tisdagskväll veta att jag har inget tills i morgon, jag måste skriva det nu. Jag ligger alltid med typ 4-9 färdiga inlägg klara i verktyget WordPress. Förinställda för autopublicering på bloggen och på Facebook. Det ger mig friheten att alltid kunna strunta i att blogga en viss dag när jag inte har tid, inte orkar, inte är inspirerad. Och att bara skriva när det känns roligt och jag känner mig kreativ.

Inför en resa ser jag alltid till att ha tillräckligt många inlägg färdiga för att ”täcka” resan. När jag kommer hem däremot är det ofta slut på färdiga inlägg, så då följer en hektisk period när man ”skriver ikapp” för att få sitt försprång igen. Men då är jag ju ofta superinspirerad och fylld av intryck, så det brukar inte vara något problem.

Jag försöker alltid surfa på lusten och viljan när det gäller bloggen. Jag vill inte hamna i måste och borde. Det blir inga bra inlägg av det.

Passion är alltid ledordet

Och till sist, idag tog jag faktiskt tid på mitt bloggande och det här inlägget, inklusive de nämnda momenten i första frågan, tog 1 timme och 30 minuter att skriva. Så det så. Men i morgon går jag tillbaka och korrläser. SEO tror jag vi struntar i, i detta fall.

 

14 Comments

 1. Imponerande och rutinerat! Jag tycker att jag lägger orimligt mycket tid på att välja bilder, och att hitta rätt bilder, om inlägget ska vara mer allmänt. Har du något bra knep? Sorterar du bara efter resan, eller även i några specialmappar efter tema?

  • Gunilla Yourstone

   Jag sorterar mest efter resan. Sedan har jag några specialmappar med typ ”flyg” och ”tåg” för där vet jag att jag väldigt ofta vill ha generella bilder.
   Minns ofta en bild som jag tänker kommer att passa bra i ett generellt inlägg, så det brukar inte ta så lång tid.
   Men annars tycker jag att jag blivit mer och mer effektiv ju längre jag hållit på. Så det är väl mitt ”tips” att fortsätta skriva, så får man rutin. 🙂

 2. Intressant att höra hur det går till bakom kulisserna! Det är himla svårt att korrläsa sina egna texter. Hjälper om texten får vila lite – men ett annat knep jag har är att korrläsa i mobilen, på en annan skärm så hamnar ju texten annorlunda och då kan man upptäcka en del 🙂

  • Gunilla Yourstone

   Jag tycker också att det är lättare att korrläsa i preview-läge av någon anledning. Kanske samma sak, att texten hamna annorlunda?

 3. Anette

  Tack för att ta er tiden med bloggen! Inne och läser ofta och haft mycket nytta av det jag läst när vi planerat olika resmål. Senast har vi läst igenom allt ni skrivit om Island inför en planerad resa dit i vår.

  • Gunilla Yourstone

   Ja det gör vi så gärna! 🙂 Att skriva om våra resor och lägga upp bilder och så är verkligen bland det roligaste jag vet. Fast det är klart att det kan kännas som mycket jobb någon gång ibland också.
   Island är fantastiskt, det blir helt säkert en fantastisk resa.

 4. Susanne

  Hej!

  Läser er blogg regelbundet. Endast Sverige-inlägg som jag hoppar över. Variationen och personligheten är klockren hos er. Gör hela bloggen till just 10% intressant.

  Nu en lite för personlig fråga som ni absolut inte behöver svara på men undrar om ni får betalt för er blogg eller är det ren obetald hobby?
  Alltså inte hur mycket om ni får betalt utan om ni ens får det.
  Hur som helst, obetalt eller inte, riktigt härligt att se att ni lägger energi och tid för oss andra att ta del av. Ni har ju som du skriver, heltidsjobb i övrigt.

  Tack för en kanonblogg! 🙂

  • Gunilla Yourstone

   Hej, vad roligt att du uppskattar vår blogg! 🙂
   Vi gör ibland betalda samarbeten med Reseföretag, väsktillverkare etc, Dvs artiklar som de betalar för.
   Ibland får vi också betalda resor till olika platser. Då står det i inlägget. De flesta resor är dock helt privata.

 5. Susanne

  Näää men!!!
  100% ska det ju stå!!!
  Korrläsning ska vi som kommenterar också göra så klart!!! 🙂

 6. Kul att du hängde på! Och kul att läsa dina svar! Själv kan jag tycka att det där ”oj jag har inget till imorgon, vad ska jag skriva?” kan vara lite roligt och utmanande för kreativiteten. Om inte klockan är efter 21 och jag är supertrött, då är det inte lika kul …

  • Gunilla Yourstone

   Ja man är ju olika. Och reagerar olika på stress. Mina stressreglage börjar snart bli helt utnötta, så jag måste minimera all sånna ”påslag” i vardagen. 🙂

 7. Nördigt intressant för en annan resebloggare. Har faktiskt ett liknande inlägg med egna frågor på lut, får se när det blir läge för det. Finns en del likheter i hur vi jobbar 🙂

  • Gunilla Yourstone

   Ja alltid roligt att läsa om andras bloggvanor. Kanske till och med plocka upp några tips. Ska bli spännande att läsa dit inlägg. 🙂

 8. Bra bloggar är något jag gillar, fina artiklar som inspirerar mig:) både i vardagen och helgen och resor:)

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *