Vistelsen vid High Coast Destillery genomfördes i samarbete med Höga Kusten Turistservice

Ett sågverk som lade ner. En tom fabriksbyggnad med skorsten. Belägen vid Ångermanälvens strand. Man tillverkade material till lådor här. Lådor som exporterades. Låda heter Box på engelska. Och så fick även platsen heta. I folkmun.

High Coast Destillery

Den tomma fabriksbyggnaden skulle rivas. Den stod ju bara där och förföll. Men en konstnär ville köpa och inrättade en ateljé. Sådan verksamhet kan vara tuff att få att gå runt och vid en tidpunkt var det liksom bara dags att göra något annat. Något som bar sig. Men vad skulle man hitta på?

High Coast Destillery
Ångermanälven

Det blev whisky konstnären, hans bror och en handfull entusiaster valde att satsa på.

Efter Mackmyra-modellen finansierade man verksamheten delvis genom att sälja fat till allmänheten. Fatet köps innan whiskyn är lagrad och man får på så sätt in kapital under de år det tar att få fram den första färdiga whiskyn.

Man tappar själv upp sitt fat
Whisky är enklare än vin eftersom man köper råvaran färdig i stället för att odla själv

Den gamla fabriksbyggnaden luktar, låter och ryker. 4 fantastiska kopparpannor destillerar drycker för fulla fat. Vi är idag ensamma på förmiddagsvisningen av destilleriet. Säsongen börjar ta slut. Vi får en grundlig genomgång av hur det går till att göra whisky. 19 personer jobbar här.


High Coast Destillery

High Coast Destillery

Platsen är perfekt för ett whiskydestilleri av flera orsaker. Ångermanälven ger obegränsad tillgång till kylvatten och det norrländska klimatet adderar maximalt med smak till drycken under lagringen. Varje gång temperaturen förändras, stiger och sjunker tycket i tunnorna och whiskyn tränger in och ut ur träet.

High Coast Destillery
Ser ni 1:an? Det första fatet.

High Coast Destillery

Som avslutning får vi förstås prova. Man har ett nybyggt visitorscenter med restaurang, shop och stor terrass mot älven. Vi får prova tre sorter. Ett glas från sortimentet som finns på flaska på Systembolaget, en orökig ”specialare” med citrustoner från Sherryfat och en riktigt rökig variant från fat av svensk ek. Det är bara förmiddag, så vi smuttar försiktigt och spottar.

High Coast Destillery

Box var det ja, så har man alltså hetat fram till nu i sommar. Nya namnet är High Coast Destillery. För att kunna exportera till USA, där namnet Box redan är upptaget. Och kanske lite för att slippa få frågan:

-Är det låd-whisky ni gör då eller?

Vi är inga whisky-fanatiker vi erkänner. Kan mycket lite om denna dryck. Men vi tycker att det här är så kul. Ett av världens nordligaste destillerier. Med hög svansföring, whisky i världsklass och med egna smaksegment. Gårdsförsäljning är ännu så länge förbjudet i Sverige. Men vi kommer hem med varsin tom Box-glasflaska i väskan. Att servera vatten i, så länge.


Det är inte bara whisky man kan, en riktigt bra lunch fick vi oss också.

Läs alla våra inlägg från höga Kusten här.

Gillar våra inlägg? Glöm inte att gilla 4000mil på Facebook.

4 Comments

  1. Joceli

    Intressant! Måste tipsa min whiskeytokige make om detta!

  2. Om det resan norrut blir av nästa år, så får det bli ett stopp här!

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *