Höga kusten är fullt av mysiga fiskelägen. Nästan var man vänder blicken finns en härlig liten vik med söta små fiskebodar på rad i direkt strandkontakt.

Höga kustens fiskelägen anlades alla under 1600-talet då Gävlefiskarna började åka upp och säsongsfiska. Gävlefiskarna hade under denna tid monopol på fisket i Bottenhavet. Från början kom man bara upp med båtarna, men efter hand började man bygga bodar för att kunna lämna kvar fiskeutrustning m.m. mellan åren. Så växte fiskelägena fram.

Norrfällsviken

Norrfällsvikens fiskeläge är fullständigt oemotståndligt med sina klapperstensfält, sina torkställningar för fiskenät och sina klarröda, åtminstone numera,bebodda fiskebodar. Kvällssolen i den skyddade viken stannar ända till tio-tiden på kvällen.

Norrfällsviken är också det mest utbyggda fiskeläget turism-mässigt. Här finns camping, stugor, golfbana, sandstränder och massor av sommarstugor. Tre restauranger, och ett gäng olika boendealternativ i olika prisklasser. Jag har själv hyrt stuga här tillsammans med barnen en vecka ett år. Kanske är Norrfällsviken min personliga favorit. För kvällssolen och för vandringslederna ut på udden mot öppna havet.

Läs mer om Norrfällsviken här.

Bönhamn

Bönhamn, Höga kustens svar på Smögen, som jag skrev bara härom veckan. För hit kommer många, och fyller det lilla fiskeläget i väntan på avfärd mot Högbondens fyr och vandrarhem. Charmigt, vackert och med rätta känslan, är det ytterligare en av våra favoriter.

Läs om vårt senaste besök, med vandring och sälspaning här.


Barsta

Barsta är det av Höga kustens klassiska fiskelägen som är minst fotogenic ändå. Men ändå mysigt och besöktsvärt. P.g.a. att Världsarvsleden går igenom här, för att det finns långa rader av sjöbodar längs med vattnet, för att en av färjelinjerna till Högbonden utgår härifrån och inte minst för det söta kapellet uppe på höjden. Höga kustens äldsta kapell och från 1600-talet med bevarade målningar i taket.

Här kan man sova över en natt och hyra sig en egen sjöbod.


Ulvön

Ulvön är en ö vid Höga kusten. Båtar avgår från Köpmanholmen, Ullånger, Docksta och Mjällomslandet.

Till Ulvön har jag varit en gång. Då var det företags kick-off och party. Men under morgontimmarna fanns möjlighet att promenera genom fiskläget och uppleva atmosfären och charmen. För oss som inte hade fullt upp med att vila ute efter kvällens begivenheter.

Hotellet var då ganska enkelt, med delade badrum i korridoren och det har kanske lite grann avhållit mig från ett återbesök om jag ska vara ärlig. Men nu ser jag att man renoverat och det ser helt fantastiskt ut. Så absolut kommer vi att resa hit vid tillfälle, dock inte i år, vi har precis hunnit inse att 2020 års sommar är helt fullbokad nu.

Så länge, står Eva med bloggen Rucksack för bilderna från fantastiska Ulvön.

foto: Eva Gyllenberg
foto: Eva Gyllenberg

Skeppsmalen

Höga kustens mesta doldis måste väl ändå Skeppsmalen vara. Helt enkelt för att de flesta nog inte vet att det tillhör Höga kusten. Beläget norr om Örnsköldsvik, utgör det Höga Kustens norra utpost och var den nordligaste ort som Gävlefiskarna anlade.

Själv hör jag talas om Skeppsmalen för 10 år sedan för första gången. En kollega på den tiden som hamnat där, nästan av misstag och uttrycker sig överraskat positiv. Sedan dess har jag sett skylten ute vid E4:an, tills en utflykt plötsligt bestäms och blir av.


Som en dock-hamn, med dockhus, ser Skeppsmalen ut, så sockersött är fiskeläget. Fyren Skagsudde, känd av alla oss Sjörapporten-i-P1-frälsta, tronar på höjden.



Läs alla våra inlägg om Höga kusten här.

Missa inga inlägg, glöm inte att gilla 4000mil på Facebook.

 

13 Comments

  1. Visst är det i Skeppsmalen som surströmmingsmuseet ligger också? Var där för typ 15 år sedan 🙂 Det finns även ett gammalt kapell där som är väldigt vackert.

    • Gunilla Yourstone

      Ja visst är det där. I nästa vecka kommer faktiskt ett fördjupat reportage om just Skeppsmalen. Och kapellet.

  2. Firade midsommar 2012 på Ulvön och bodde på hotellet.
    Kanske inte det bästa valet då det var en hel del ”högljudda aktiviteter” på bl.a båtar i hamnen precis nedanför hotellet! Hela natten!

    • Gunilla Yourstone

      Aha oj då. Midsommar är kanske en speciell natt, dessa ”festnätter” brukar det vara höj ljudvolym hos oss på Haga också nätterna igenom.

  3. Så kul att läsa om alla fina fiskeläger kring Övik, inser när jag läser inlägget att jag inte varit i Barsta sedan jag var barn. Får stanna till där nästa gång vi bilar norrut.
    Och tack för länken ❤️

    • Gunilla Yourstone

      Jag hade missat både Barsta och Skeppsmalen fram till denna sommar. Men nu har det åtgärdats. 🙂

  4. Susanne B

    Tack vare dina tips så åkte vi till alla dessa fiskelägen nyss, v.26 ,
    förutom Skeppsmalen.
    Sparar det till nästa gång. Vi bodde 2 nätter på Trysunda – vilket blev en favorit!

    • Gunilla Yourstone

      Åh vad härligt! Då har ni som sagt Skeppsmalen kvar. Trysunda har vi inte lyckats ta oss till än.

  5. Tack snälla för alla tips och inspiration. Nu har vi bokat höga kusten 1 vecka och vi åker nästa vecka. Planeringen utgår mycket från dina tips. Än en gång tack!

  6. Erik Bergström Högakustenbo

    En liten rättelse. Skeppsmalen ligger faktiskt söder om Örnsköldsvik, men man måste åka norrut först för att hitta avtagsvägen. Under färden på denna väg kör man till slut söderut. Kolla gärna på en karta

  7. Albert Allema

    Vi har använt bland annat denna webbsida när jag förberedde vår resa till Höga Kusten.

    Från denna lista besökte vi Barsta och Skeppsmalen. Vi tyckte framförallt om kapellet i Barsta. Så fina och intressanta målningar på taket. Då det inte finns bildar i denna blogg eller i andra källor jag använda var det egentligen en överraskning för oss. En glad överraskning.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *