Hur får man egentligen se norrsken?

Norrsken är en rätt naturlig del av vintern för oss som bor på nordliga breddgrader. Och samtidigt ett otroligt exotiskt fenomen för det flertalet människor som inte bor här uppe.

Men samtidigt är det lätt hänt att det går en hel vintersäsong utan att man ser så många, de kommer ju ofta när man är inomhus och som bäst håller på att gå och lägga sig.

I år fattade vi därför ett beslut att mer aktivt ge oss ut och ”jaga” norrskenen när de är på gång. Här kommer våra bästa tips för att få uppleva norrsken.

Hur får man se norrsken
Hur får man se norrsken? – Ut och jaga!

1. Nordlig breddgrad

Det viktigaste av allt är att befinna sig på rätt breddgrad. Norrskenet uppträder runt den magnetiska nordpolen och ner mot polcirkeln. Det kan sedan beses från platser även söder om Polcirkeln, men är lättare att se, uppträder oftare och ses högre upp på himlen ju längre norrut man är.

2. Platser som är extra norrskenstäta

Abisko är en plats som är erkänt bra för norrsken. Här är tydligen förhållandena optimala på alla sätt. Sedan finns ju toppstationen Aurora Sky station här, uppe på berget Nuolja där det förstås är extra lätt att se praktfulla norrsken.

3. Titta åt norr

Kan tyckas självklart, men det gäller ju att vända blicken åt rätt väderstreck för att få syn på dem. Vi vet själva hemma att vi måste öppna den franska balkongdörren i sovrummet, luta oss ut lite och spana åt vänster för att se om de är på gång eller inte. Går man ut på balkongen i sydväst ser man ju inget alls.

Hur får man se norrsken
Här hittar vi alltid vårt eget norrsken hemma

4. Vintern

Norrsken ses under den mörka halvan av året. Från någon gång på hösten fram till som längst april.

5. En mörk plats

Mörker är viktigt för att se norrskenet. Vi har sett det många gånger mitt i Umeå där vi bor, men förstås måste det vara ett mycket starkare norrsken där för att synas än ute i mörkret utanför staden.

Hur får man se norrsken

Hur får man se norrsken
Norrsken mitt i Umeå är fullt möjligt.

6. Klart väder

Även om solvindar och elektromagnetiska fält är precis rätt så måste det ju förstås även vara molnfritt och klart för att norrskenet ska synas nere på jorden.

7. Norrskens-app och prognos

Om norrskenet uppträder eller inte beror på en rad komplicerade faktorer. Ett mycket bra verktyg för att veta när det är lönt att ge sig ut och leta norrsken är en norrskens-app. Vi använder själva appen Aurora Alerts.

Så här ska en bra prognos se ut. Kp 5 (minst) och rött.

8. Sen kväll

Norrskenet kommer oftast sen kväll. Precis när man är på väg att gå och lägg sig, som sagt, enligt vår erfarenhet. 22-23 på kvällen alltså.

9. En plats med fri sikt

För bästa norrskensupplevelse bör man bege sig till en plats med fri sikt. Vid en sjö, vid havet, vid ett fält. Eller gärna uppe på en höjd, eller kanske på ett fjäll. Så att man ser utan skymmande träd eller byggnader.

En höjd

10. Tålamod och tid

Norrskenen kommer inte varje natt. Om man bara far upp till Norrbotten på blixtvisit över en helg ska man ha en portion tur också för att se norrsken. Bäst är att vara en lite längre period i området och vänta in rätt förutsättningar.

Sedan är norrskenen när det väl kommer, aldrig stilla. Det rör sig ständigt över himlen, antar olika formationer och ökar och minskar i intensitet.

Man bör alltså utrusta sig med varma kläder och kanske något att sitta på, så att man kan stanna och iaktta en längre stund.

Läs också: Att vandra med snöskor – svar på alla dina frågor och do´s and dont´s.

Missa inga inlägg. Glöm inte att följa 4000mil på Facebook och på Instagram.

 

3 Comments

  1. Bra tips och fina bilder! Jag minns en campingägare i Spanien som blev lycklig när vi sa att vi var från Sverige. ”Åh jag vill se norrsken” sa han. När jag sa att jag aldrig sett norrsken tror jag att jag förstörde hans världsbild lite, tyvärr. Men nu har jag i alla fall några handfasta råd 😉

    • Gunilla Yourstone

      Hehe, men de går ju att se från Stockholm ibland också, så skaffa en app, tänker jag.

  2. Pingback: När Kan Man Se Norrsken I Stockholm? - [Uppdaterad] 2023: Städer info

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *