Hög och lågvatten – bästa tid att åka

Vattennivån i Venedig går långsiktigt uppåt. På många håll har den nedersta våningen övergivits och husens innevånare flyttat uppåt i byggnaden. Men vattennivåerna kan även skifta mycket över året. På sommaren är vattennivån som högst och vid flod slickar vågorna kaj-kanter och trottoarer på ett nästan oroväckande sätt.

November, december och januari kan det däremot vara så pass lågt vatten att man inte kan åka båt och vissa kanaler är så gott som torrlagda.

Klimat

Klimatet i Venedig känns ganska lynnigt för att vara vid Medelhavet. Regnskurar kommer plötsligt och ofta oväntat alla tider på året, även på sommaren. Paraply med alltså. Under den fuktiga sommaren trivs myggorna i Venedig, så någon form av myggmedel kan vara läge för den känslige.

Vattenbuss is the way to do it

I Venedig finns två sätt att ta sig fram. Till fots eller på vattnet. På vattnet åker man gondol (turistturer eller kortare passager t.ex. över Grand Canal), vattentaxi (dyrt) eller vattenbuss. Vattenbussarna har stora knallgula stationer som är omöjliga att missa och ett gediget nät av turer och linjer. Här finns karta och här finns tidtabell. Biljetter köpes i automater eller kiosker vid stationerna. Man kan förstås köpa en enkel biljett, men smartare är att köpa dygnsbiljett. Men en sådan åker man alltså obegränsat under hela dygnet. Finns för 1, 2, 3 eller 7 dagar.

Ta sig till hotellet

Vi blev vittne till ett äktenskapligt gräl av bästa kaliber i Venedig. Ett svettigt par långt inne i Venedigs gränder släpandes på varsin resväska som helt enkelt fick nog och gav upp, där de irrade runt letandes efter sitt hotell.

Att bara bege sig in så i Venedig med väskorna på släptåg och tro att man ska hitta fram till sitt hotell är snudd på ett självmordsuppdrag. Det finns inga raka rutnät av gator, bara ett oändligt antal smala gränder som vindlar fram och kröker sig som en labyrint. Dessutom ideliga broar i trappform som resväskan ska bäras över.

Kolla i stället upp i förväg med hotellet om noggrann beskrivning hur man tar sig till hotellet bäst. Kanske att någon kan möta er vid närmaste vattenbuss?

En stor vacker labyrint

Venedig är större än man tror och extremt svår att hitta i. Aldrig har vi väl sett så många turister som med pannan i djupa veck stannat i gränderna och bekymrat stirrat på sina kartor och kartappar. Bäst är att inte ha ett alltför bestämt mål, utan tillåta sig att gå vilse, för alla gränder är lika vackra.

Vi tyckte att en kompass (som Christofer råkade ha på sin klocka) var extremt praktiskt. Då kunde man kolla att man långsamt rörde sig i rätt riktning när man strosade genom stan och inte bara gick i cirklar. Att få någon form av överblick över var man befinner sig är annars svårt, i smala gränder omgivna av höga hus.

Hålla kostnaderna nere

Venedig är dyrt, även med italienska mått. Även en enklare måltid drar lätt iväg prismässigt. En bra idé kan vara att hyra lägenhet i stället för att bo på hotell. Då kan man köpa hem och fixa mat själv. Vill man inte stå vid spisen är färska italienska delikatesser ett superbra alternativ. Vår lägenhet med plats för 4 personer låg vid en vacker lite kanal i närheten av Basilica di Santa Maria della Salute. Du hittar den här.

Ett annat bra tips är att undvika serveringar vid Marcus-platsen och med utsikt över Grand Canal om man vill hålla nere kostnaderna.
Ett inlägg om priserna i Venedig och övriga Italien kommer inom kort på bloggen.

Egen härlig middag!

Välkommen att följa 4000mil på Facebook för fler reseberättelser och resetips.

 

Tags

4 Comments

 1. Låter vettigt! Jag ska ju dit om drygt en månad 🙂

  • Gunilla Yourstone

   Det är bara att hänga på Johnny, fler tips om Venedig kommer inom kort! 🙂

 2. Bra tips! Vi var glada att vi hade valt ett hotell precis vid busstationen som var jättelätt att hitta till. Även om det var mysigt att gå vilse i alla gränder så gjorde jag det helst utan resväskor 🙂

  • Gunilla Yourstone

   Exakt. Tyckte synd om alla som irrade med resväskor i gränderna. Vi tog vattenbuss och fick hämtning därifrån.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *