Vi har några ”sorgebarn” här på bloggen. Destinationer som vi skrivit om men som aldrig liksom läses. I samband med resan var intresset skralt. Och i efterhand på Google är dessa länder liksom ”döda” mer eller mindre. Trots att inläggen ibland till och med raknas hyggligt av Google på sina sökord. Slutsatsen är väl att nästan ingen är intresserad av att läsa om dessa länder.

– Det måste vara ett gäng grymt fula, tråkiga och ointressanta länder, tänker du ju nu. Helt utan sevärdheter?

Men nej, och här kommer det sjuka, för de flesta av dem hör till våra egna favoritländer. Vi pratar om våra bästa resor här liksom! Underbara, fantastiska och unika länder. Med upplevelser och sevärdheter som slår mycket annat på jorden.

Så varför vill ingen läsa om dem, varför vill ingen åka hit?

Namibia

Namibia

Alla listor över sorgebarn börjar här. Vår bästa resa någonsin. Vårt favoritland i världen. Varje dag på vår 2 veckor långa roadtrip bjöd på upplevelser och vyer i världsklass. Man kunde inte tro att det var sant, att det verkligen på alldeles riktigt finns ett sånt här land på vår planet!

Varför åker ingen annan hit, har vi undrat sedan dess?
– Det är för dyrt, svarar kanske vän av ordning på det.
Ja visst, Namibia är ingen billig destination, men vi tänker nog att vi skulle kunna tänka oss att spara in på typ 4 st andra resor, för att få råd att åka en gång till Namibia.

Läs här om de allra, allra bästa sakerna att se och göra i Namibia

Burma

Nu är det stökigt i Burma, men så har det inte alltid varit, det fanns ett antal år när Burma var ett tryggt och säkert resmål. Men vad hjälpte väl det, ingen läste ändå.

Ett förtrollat sagoland, kändes det som att vi hittat när vi reste till Burma. Obeskrivligt vackert, otroligt vänligt och öppet. Men som sagt, ingen annan tyckte intresserad.

Läs också: Bästa sakerna att se och göra i Burma – våra tips

Sydkorea

När vi kom hem ifrån vår 3-generationsresa till Seoul i november förra året, var vi lyriska. Alla vi 7 som åkte på resan. Det enda som kändes frustrerande var att vi stannat i Sydkorea så kort tid. Att vi bara hunnit med Seoul och inte resten av Sydkorea.

Jag och Alva, tillsammans med Christofer som ju inte följde med på resan, började direkt planera för ett återbesök. Vilka saker vi bara måste se och göra en gång till, vilka nya saker vi ville hinna med och vilken årstid som blir allra mest optimal.

Men jag tror aldrig att mottagandet på bloggen efter en genomförd resa varit svalare än efter Seoul. Mitt inlägg om den mycket exotiska och vackra lanternafestivalen lästes av rekordfå läsare. Endast 85 personer orkade klicka in och läsa.

På Google har väl Sydkorea aldrig fått en ärlig chans. Det var ju inte så långt efter vår resa som Corona-pandemin träffade världen och allt resande blev en omöjlighet.
Men kanske, kanske kan Sydkorea hämta sig. Vi anar faktiskt ett litet spirande intresse för Seoul nu på Google. Vi får se hur det går.

Läs också: Palatsen i Seoul – Hanbok´s, vaktavlösning och en skog av selfies

Brasilien

Nu är vi inne på Alvas bästa resa. Och även för mig en helt fantastisk resa med SÅ många höjdpunkter. Men jag läste någonstans att när resemagasinet Vagabond har Sydamerika på omslaget, så minskar lösnummerförsäljningen med typ 25% direkt. Sorgligt. Vågar vi svenskar inte åka till Sydamerika av rädsla för våldet? Eller är det för dyra flygbiljetter?

Läs också: Papegojor i Brasilien – en tillbakablick på vår mest udda resa

Montenegro

Vårt europeiska bidrag till listan. Montenegro är en liten doldis på en europeiska resekartan. Fast här är det nog vårt eget fel att landet inte tar sig, vi har nog skrivit för lite och med fel rubriker. Samt att vi inte tillbringat så mycket tid vid kusten, utan uppehållit oss mer uppe i de tråkiga och inte alls publikfriande bergen under vår resa.

Läs också: Vandring i Durmitor Nationalpark

Zimbabwe

Afrika, du underbara. I Zimbabwe möter man vilda elefanter på gatorna, och kan besöka en av världens allra främsta sevärdheter, Victoria Falls. Men vad hjälper väl det, ingen läser ändå.

Läs också: Helikopter över Victoriafallen – the way to do it

Missa inga inlägg. Glöm inte att gilla 4000mil på Facebook och Bloglovin.

 

34 Comments

 1. Av dessa lockar Namibia mest, ser helt fantastiskt ut! Jag har nästan inte alls sett Afrika än, men kontinenten har funnits i tankarna ett par år. Men så kom ju corona och gav alla reseplanerare en käftsmäll.. Montenegro har jag spenderat några dagar i, ett fantastiskt land som jag tror går många förbi, och jag förstår inte riktigt varför. Lite av Sydeuropas svar på Norge?

  • Gunilla Yourstone

   Afrika är vår favoritkontinent. Så mycket vackert och spännande.
   Och Montenegro, ja det är konstigt?

 2. Lena Weber

  Namibia är ett Land som jag längtar till och hoppas kunna inom nâgra år besöka.. Jag bor i Schweiz och min resebüro här (innan coronan ) har ofta föreläsningar om olika Länder och jag har känslan av att Namibia, Zimbave, Brasilien, Korea och Burma är mycke populäre resemål för Schweizarna. När coronan bröt ut och man upp uppmanade alla Schwezare som var på resa i världen att de skulle ta sig hem var det massor av dem i Brasilien t.ex. Jag tror nog att era inlägg kommer att läsa mera nu när folk inte kan resa lika mycket som tidigare. Jag läser era inlägg jämt och har även kunnat andvända dem som ein liten reseguide då jag åkt till Länder som ni varit i tidigare. Då ni många gånger varit på utflyckter som jag inte alltid hitta i Mina reseböcker har era upplevelser varit jättebra. Tack

  • Gunilla Yourstone

   Kanske är schweizarna inte lika fixerade vid sol och bad som oss svenskar?
   Hittills under pandemin har alla utländska resmål lästs ganska lite, men vi får väl se när folk börjar drömma igen. 🙂

   • Fast sol och bad är ju vad Brasilien säljs med här. För mig lockar mest teatern i Amazonas. I övrigt ser jag Brasilien som ett vackert land men där jag måste vara på min vakt mer än i de flesta andra länder samt se perfekt ut på stranden i och med deras utseendefixering där.
    Däremot lockar både Chile, Argentina och Colombia.

 3. Hehe, hur många sorgebarn tror ni jag har då? 😉 Ju häftigare resan är, ju färre läsare. Men det är klart, om det är många läsare man är intresserade av så får man ju skriva om saker om många läsare vill läsa. Så jag förstår nog även Vagabond vars säljsiffror går ner om omslaget är en bild från Sydamerika. Det är helt enkelt inte lika relevant som Thailand, Spanien eller Grekland.

  • Gunilla Yourstone

   Exakt så. ”Ju häftigare resan är, ju färre läsare.”
   Fast väldigt roligt när någon hittar till dessa resor via ens blogg och hör av sig och tackar för informationen.
   Men ibland kan det ju vända för ett resmål. Vandringar i svenska fjällen och vid Höga kusten har ju tex varit helt osexigt förut, men nu plötsligt i somras lossnade det totalt.

 4. Ja, jag tycker också det är märkligt att en del riktigt fina resmål aldrig tar sig. Jag har en hel om Belgien till exempel som ligger och skvalpar i botten. Får väl se hur mitt tipsinlägg om Rom artar sig sen när vi börjar se ljus och flygresor dit ner framöver.

  Själv försöker jag få med min far till Sydkorea. Han har varit där massor av gånger och jobbat men aldrig sett gränsen till Nordkorea. Jag har inte varit där alls, så jag tror att det skulle kunna vara en fin kombo. 🙂

  • Gunilla Yourstone

   Nej mitt Brygge-inlägg har väl inte varit någon google-magnet heller tyvärr. 🙂
   Sydkorea är är häftigt!
   Vi skulle ju ha åkt till gränsen, men så stängdes området pga ”afrikanska svininfluensan”, 1 månad innan vår resa. Då kändes det ju helt sjukt att inte kunna resa till ett området pga ett fånigt virus. Nu har man ju lite vant sig vid den tanken. 🙂

 5. Annika

  Personal på en lokal pizzeria, med ursprung i Montenegro, frågade mig just det; varför åker ni svenskar t Kroatien, när Montenegro är så vackert?

  Brasilien sålde mer, då Fritidsresor hade landet i sitt charterutbud.
  Många gjorde som vi..utnyttjade det billiga biljettpriset o smidiga resvägen, med att åka runt på egen hand!
  Vi bodde på Fritte-hotellet som start, åkte t Pipa (surf o paradisstränder) andra veckan o därefter rundturer..

  Sedan kanske många väger in politiken..
  Ingen rolig läsning om Brasiliens utveckling sista åren.
  Inget land har tagit mig med storm som Brasilien..kom hem som en annan människa.
  Dansade Forro i vardagsrummet o så rörd av alla möten med människorna!
  Alltid drömt om att komma tillbaka..
  Men mord begicks på gatan intill oss, rån på stränderna..
  Men pulsen, musiken, naturen, maten, människorna..älskade Brasilien!

  • Gunilla Yourstone

   Förmodligen beror det på flygen. Inga direktflyg till Montenegro, tror jag? Men underbart land.
   Nej Brasilien utvecklas inte år rätt håll politiskt, fast folk åkte inte dit så mycket innan heller. Mer än charter då som sagt. Det är ju ett smart sätt att ta sig till dessa länder när reguljärt är dyrt och krångligt.

 6. Era inlägg om Namibia och Burma var stora inspirationskällor våra resor. Sydkorea har jag fått upp ögonen för, mycket pga av er. Tack! 😊

  • Gunilla Yourstone

   Åh vad roligt! Det är ju därför man skriver liksom. För att inspirera och för att någon ska ha nytt av. 🙂

 7. Jag har inspirerats mycket av era inlägg om Namibia, Zimbabwe och Burma. Hade en drömresa inbokad med rosa bussarna till Afrika med bland annat Namibia och Zimbabwe, men blev tyvärr inställt pga corona :-/

  • Gunilla Yourstone

   Åh vad kul att du läst och inspirerats! 🙂 Men det är ju så klart så tråkigt med alla som fått sina drömresor inställda nu i och med pandemin.

 8. Så intressant att se vilka länder som inte verkar locka läsare, trots att ni skrivit om fantastiska platser! Jag skulle gärna åka till Brasilien, Montenegro och flera afrikanska länder! Jag ska läsa dessa inlägg för inspiration och tips!😀🙌

  • Gunilla Yourstone

   Ja jag slutar aldrig att tycka att det är konstigt. Fast helt klart är det ju så att våra läsare uppskattar dessa länder, men det söks inte så mycket på dem av ”gemene man”.

 9. Anneli S

  Jag har varit i Namibia, Burma och Zimbabwe! Det var något lite extra med alla de länderna. Högst upp på min lista står Brasilien och naturligtvis Uganda och Rwanda. Jag åker gärna till både Sydkorea och Montenegro. För mig är det viktigt att åka till platser och länder som inte är så vanliga, älskar just de inläggen och som uppskattas mest av mig.

  • Gunilla Yourstone

   Vi gillar ju också det, att åka till ovanliga platser utanför turiststråken. 🙂

 10. Montenegro är verkligen underskattat. Majoriteten reser till Kroatien och missar helt detta fantastiska land och allt det har att erbjuda.
  Jag drar mig lite från att åka till Sydamerika p.g.a våldet. Jag har gjort en resa dit och trivdes men tänker mig för lite extra, som soloresenär känner jag mig ändå lite extra utsatt.
  Tror tyvärr att kriminaliteten kommer öka ännu mer i och med corona och att många förlorat sina jobb.

  • Gunilla Yourstone

   Så kan det nog vara ja att det blir värre nu.
   Fast när jag väl var där sa folk till mig at det bara var mycket rån i typ Rio de Janeiro och andra stora städer. Tex Bonito där vi också var, där var man helt säker från våld och kriminalitet.

 11. Margareta

  Meen…! Underbara resmål ju! Hur kan man inte vara intresserad av Namibia?? En pärla. Älskar den Afrikanska kontinenten 😍 Och en massa andra platser! Men om färre reser dit så blir det mer plats till oss andra 😉 Har förstås läst alla inläggen!

  • Gunilla Yourstone

   Ja man undrar ju!?!?
   Men exakt, för många får ju ändå inte hitta dit. 🙂
   Som med svenska fjällen. I alla år har man sagt, hur kan det inte vara fler här?? Och nu i år när alla hittade dit, var man missnöjd med det också. 🙂

 12. Jessica

  Jag är en av dem som hellre läser om dessa ”udda” destinationer än Grekland och Italien (även om jag älskar dessa länder, men orkar inte läsa om dem). Har inte varit i någon av dem , men de står på to do listan.
  Trodde dock att Sydkorea skulle ha fler läsare, då k-pop och koreanska filmer har blivit populärt de senaste åren.

  • Gunilla Yourstone

   Ja konstigt med Sydkorea, men kidsen kanske inte hittar just hit till min blogg? 😉

 13. Typ topplista över länder att besöka ju, märkliga läsare och googlare må jag säga! 😉

  • Gunilla Yourstone

   Ja de är ju bästa länderna! 🙂
   Läsarna är ju de bästa förstås, mer initierade, resekunniga och smarta läsare hittar man inte. 🙂
   Men googlarna, de är nog mer ute efter solbränna än efter denna typ av länder?

 14. Reste runt i Burma/Myanmar precis innan pandemin bröt ut. Jag är så glad att jag valde att resa dit. Nu efter att militären tagit över makten är nog inte att tala om att åka dit. Så mycket att se och uppleva, billigt, vänligt. Jag hoppas verkligen att Myanmar blir fri igen och flera ges möjligheten att åka dit. Ett av de intressantaste länder av drygt 70 länder som jag har besök.

  • Gunilla Yourstone

   Vi rankar också Myanmar/Burma som ett av de mest sevärda länderna. Så sorgligt det som skett där nu (igen).

 15. Ingmar Kroon

  För mig handlar det mycket om frågan: ”Kommer jag någonsin att resa dit?” Hur häftigt det än är i Namibia så är sannolikheten liten att jag åker dit. Till Montenegro kommer jag nog att resa, så det läser jag gärna om. Sedan finns det något som bland journalister kallas ”returinformation”. Det betyder att man läser om det man redan känner till. Jag läser allt om Brasilien för att (eller trots att) jag sett mer av landet än de flesta brasilianer. Jag har varit i ganska många länder (43 får jag det till) och numera tycker jag att det är kul att komma tillbaka och lära känna några favoriter mer på djupet. Och så vill jag helst kunna språket, åtminstone lite grann. Och helst slippa flyga.

  • Gunilla Yourstone

   Åh men du missar massor om du inte åker till Namibia. 🙂
   Jag läser nog gärna när andra skriver om länder som jag varit till. Och även om länder som jag vill till. Så det blir ganska många sammanlagt. 🙂

 16. Helt klart en lista i min smak och flera länder på bucketlistan. Kanske är det så, att Sydamerika och stora delar av Afrika kräver att man vågar resa på egen hand utan arrangör. Det gör kanske att medelresenären inte riktigt vågar. Tror faktiskt att mer charter till dessa länder skulle öka andelen resnärer dit.

  • Gunilla Yourstone

   Ja de kräver ju i alla fall att man vågar tänka utanför boxen och hitta egna resmål. Afrika fanns ju i alla fall i charter-katalogerna före pandemin.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *